Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytin kooperatifinden bilgilendirme toplantısı

Zeytin kooperatifinden bilgilendirme toplantısı

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim ve denetim kurulları delegelerle bir araya geldi Marmarabirlik seçimlerinde oy kullanma hakkı bulunan Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifinin birlik delegeleri, düzenlenen toplantıda yönetim ve denetim...

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim ve denetim kurulları delegelerle bir araya geldi
Marmarabirlik seçimlerinde oy kullanma hakkı bulunan Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin birlik delegeleri, düzenlenen toplantıda yönetim ve denetim kurullarının alacağı karara tam destek vereceğini açıkladı.
S.S. Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yöneticilerinin, Marmarabirlik Erdek delegeleri ile kooperatifin idari hizmet binası salonunda bir araya geldikleri toplantıda genel kurul öncesi istişare gerçekleşti.
Marmarabirlik`in yaklaşan seçimli genel kurulu öncesi, Marmarabirlik seçimlerinde oy kullanacak 48 delege ile bir araya gelen Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulları, Bursa Başköy Tesislerinde 21 Nisan 2012 Cumartesi günü yapılacak seçimli genel kurul öncesi ortak hareket etme kararı aldı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Marmarabirlik Genel Müdür Yardımcısı İsmail Acar, Marmarabirlik Bilgi İşlem Müdürü Ali Duran Dinç, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetici ve denetim kurulları ile birlik delegelerinin tamamı hazır bulundu.
Delegelerimizi bilgilendirmek istedik
Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Refi Taviloğlu, 21 Nisan Cumartesi günü Bursa-Başköy`de düzenlenecek Marmarabirlik Genel Kurulu öncesi Erdek`ten kongreye katılacak delegelerin kendilerine sorması gereken sorular varsa, bu soruların cevaplarının kendilerine aktarılması için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
Marmarabirlik planlı olarak büyümeye devam ediyor
Marmarabirlik Bilgi İşlem Müdürü Ali Duran Dinç`in, projeksiyon eşliğinde yaptığı sunumda Marmarabirlik`in dünü ve bugünü anlatılıp hedefleri açıklandı.
Marmarabirlik`i, dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin yetiştirilmesi ve daha iyi koşullarda pazarlanması amacıyla, bölge zeytin üreticilerinin karşılıklı yardım ve  dayanışma içerisinde 1954 yılında kurmuş oldukları bir Tarım Satış Kooperatifleri Birliğidir diye tanıtımını yapan Dinç, vizyonunu değişim, dönüşüm ve planlı büyüme olarak belirleyen Marmarabirlik, yeni dönemde büyümeye odaklandı. 
firma, yılda 35 bin ton zeytin ve 250 ton zeytin ezmesi işleme kapasitesine ilave günlük 220 ton zeytinyağı işleyerek büyümesine destek olmayı hedefliyor. Marmara Bölgesi`nde dördü Bursa, üçü Balıkesir ve biri de Tekirdağ`da olmak üzere toplam sekiz kooperatifi çatısı altında bulunduran Marmarabirlik, yeni dönemde büyümeye odaklı çalışma yapacak. Marmarabirlik, 500 bin metrekaresi açık, 150 bin metrekare kapalı alana sahip entegre tesisinde doğal fermantasyon yoluyla ürettiği Gemlik ve Edincik Su Çeşidi zeytinleri tane iriliğine göre sekiz farklı isim ve 225 çeşit ambalajda satışa sunuyor. Firma zeytinyağında ise 15 farklı ambalajda piyasaya ürün arz ediyor." dedi. 
Hedefimiz 5 yılda 50 bin ton zeytin satmak
Marmarabirlik`in alımda % 35, satışta % 20 pazar payı ile sektörü dengeleyen ve yönlendiren bir kuruluş olduğunu anlatan Dinç, yıllık satışının yaklaşık % 25`ini Avrupa Birliği ülkeleri ağırlıklı olmak üzere 32 ülkeye gönderen kuruluşun Türkiye`nin en büyük zeytin ihracatçısı olduğunu söyledi. Geçen yıl Marmarabirlik`in 22 milyon dolar döviz geliri sağladığını aktaran Dinç, "Dünya`nın en büyük salamura siyah zeytin üreticisi olarak 2011 yılında 212 milyon lira ciroya ulaştık. Ürün satış miktarı olarak hedefimiz kademeli olarak 5 yılda 50 bin tona ulaşmak." dedi.
İlk lisanslı depoculuğu biz kurduk
Marmarabirlik`in birincisi; Şu an Erdek`te bulunan Marmarabirlik Lisanslı Depoculuk, ikincisi; Marzey Tarım ve Sanayi Ürünleri Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş, üçüncüsü Marmarabirlik Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi olarak üç ortağı bulunduğunu işaret eden Dinç, Marmarabirlik bünyesinde değişim ve dönüşümün tamamlandığını, planlı büyüme aşamasına geçtiklerini, alım ve satışlarla ilgili sıkıntı yaşanmazsa kapasitelerini her yıl 5 bin ton artırmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Sektörle ilgili değerlendirmede bulunan Dinç, üreticinin düşük maliyetli ve kaliteli ürün elde edebilmeleri için üretim girdilerinin devlet tarafından desteklenmesi önerisinde bulundu. Dinç, müstahsil makbuzu üzerinden direkt üretim desteği verilmesi, ürünün en iyi şartlarda değerlendirilmesi için devlet tarafından makro plan yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: 
"Girdi maliyetlerindeki yüksek ve devamlı artışlar üreticinin gelirinde reel olarak azalma yaşatıyor. Gemlik çeşidi zeytin fidanlarının her bölge ve alanda dikilmesi, Marmarabirlik`in çözemeyeceği bir arz fazlasını oluşturuyor. Bu yüzden küçük araziler birleştirilmeli, markalı, ambalajlı ve kayıtlı çalışan kurumlara teşvik verilmelidir. Avans fiyat uygulaması yapan birliklere teşvik verilmeli ve desteklenmelidir. Ayrıca etkin bir borsa oluşturulmalı ve tek yükümlü Marmarabirlik olmamalıdır."
Yaklaşık 50 dakika devam eden sunum tamamlanmasından sonra, Marmarabirlik tarafından sahilde yüzer balıkçı restaurantta davetlilere ve Erdek`li delegelerle dayanışma yemeği adı altında düzenlenen etkinlikte yemek ikramında bulunuldu.
Tuncay Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı