Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytin sektörünün en büyük sıkıntısında yeni umut doğdu

Zeytin sektörünün en büyük sıkıntısında yeni umut doğdu

AK Parti Bursa Milletvekili Aydın, Sofralık Zeytin Tebliği'nin geçiş sürecinin uzatılmasına yeşil ışık yaktı.

AK Parti Bursa Milletvekili Aydın, Sofralık Zeytin Tebliği’nin geçiş sürecinin uzatılmasına yeşil ışık yaktı.
Kamuoyuna sofralık zeytindeki tuz oranının düşürülmesi olarak yansıyan ve sektördeki bir çok yeni düzenlemeyi içeren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği’nin geçiş sürecinin 1 Ocak 2015’den Haziran 2015’e uzatılma önerisi üzerinde çalışma yapılması sektörde heyecan yarattı.

Milletvekili Aydın: “Geçiş süresi uzatılsın”
Söz konusu çalışma AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’yı ziyaretinde gündeme geldi.
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, 23 Ağustos 2014 Cumartesi günü 29097 No’lu Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren zeytindeki tuz oranının düşürülmesi başta olmak üzere üretimden depolama, ambalajlama dağıtım ve satış aşamalarına kadar bir dizi yeni düzenlemeyi disiplin altına alan Türk Gıda Kodeksi Sofralık Zeytin Tebliği’ndeki en büyük sıkıntı geçiş sürecinin kısa olmasıydı.
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, ziyaret sırasında Bursa Milletvekili İsmail Aydın’a, tebliğin sektörü disipline etmesi bakımından olumlu bulmakla beraber, özellikle tekstil sektöründe kullanılan L, M, S gibi kısaltmaların sofralık zeytin danesinin iriliği içinde kullanılma zorunluluğunu içeren ve 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle bu sembollerin yer alacağı yeni ambalajla sistemine geçişin kısa sürede sorun teşkil edeceğini ifade etti.
Başkan Asa ”Biz ayda ortalama 4 bin ton satış gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla ambalajlarımızı da stokluyoruz. Yeni ambalaj sistemine geçiş sadece bizi değil, bizim gibi sektörün önde gelen kuruluşları ile ambalaj firmalarını da olumsuz etkileyeceği için sürecin uzatılmasının doğru olacağı kanaatindeyiz. Sizden de bu konuda destek bekliyoruz” diye konuştu.
Milletvekili Aydın: “Geçiş süreci 6 ay daha uzatılabilir”
AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’da konuyu yakından takip ettiğini ve Marmarabirlik’in yeni ambalajlama sistemi hakkındaki çekincelerinin sektörün sekteye uğramaması açısından yerinde olduğunu söyleyip, “1 Ocak 2015’den Haziran 2015’e uzatılması için Bakanımızla görüşeceğim. Bu konuda sorun çıkacağını sanmıyorum” diyerek sözlerine ekledi.



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false