Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytin sineği ilacına bakanlıktan onay geldi

Zeytin sineği ilacına bakanlıktan onay geldi

Zeytin sineğine karşı bu yıl ilk kez kullanılacak olan organik ilaca bakanlıktan izin çıktı.

Zeytin sineğine karşı bu yıl ilk kez kullanılacak olan organik ilaca bakanlıktan izin çıktı.
Güney Marmara Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği Başkanı ve Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, zeytin sineği mücadelesinde kullanılması planlanan organik ilaç türüne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca onay verildiğini söyledi.
Güney Marmara Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği`nin geçtiğimiz günlerde düzenlenen olağanüstü genel kurulunda, zeytin sineği mücadelesinde organik ilaç kullanılabilmesi için ilgili bakanlıktan onay talep edilmesi kararın alındığını hatırlatan Kaygısız, bakanlığın onay verdiğini kaydetti.
Organik ilaca izin verilmesini takiben şimdi zeytin sineği mücadelesinde kullanılacak organik ilacın alım ihalesi çalışmalarının başlandığını belirten Kaygısız, "İhale tamamladıktan sonra, Erdek Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü`ne bağlı ekiplerin zeytinlik alanlarda yapacakları inceleme ve araştırmayı takiben havadan, uçakla ilaçlamanın yapılabileceğini kaydetti.
Kaygısız, açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Erdek İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`ne bağlı personelimizce muhtelif yerlere kurulan kapanlar periyodik aralıklarla kontrol ediliyor. Zeytin sineği sayımları yapılıyor. Tüm gelişmeler kontrolümüzde. Güney Marmara`da genellikle sofralık olarak üretilen zeytinin % 98`ini Marmarabirlik alıyor. Eğer zeytin sineği mücadelesi yapılmazsa, Güney Marmara`daki zeytin üretiminin kaybı 4-4,5 lirayı buluyor. Körfez zeytininde ise kayıp, 0 ile 0,25 lira arasında. Bu da gösteriyor ki, Güney Marmara`da, zeytin sineği mücadelesi eksiksiz yapılmalıdır.  Gökçeada`dan sonra en iyi zeytin sineği mücadelesi, Güney Marmara Bölgesi`nde gerçekleştiriliyor. Güney Marmara`da zeytin alanlarının toplamı 6650 hektarı buluyor.  Yöremizdeki zeytin alanı ise yaklaşık 1400 hektar. Bu alanlarda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri`nin, `zeytin kapanı` denilen yöntemle ne kadar ilaç kullanılacağını belirlemesinin ardından, havadan, uçakla gerçekleştirilecek organik ilâçlama sayesinde ürünün kalitesi ve değeri de artacaktır. Buna paralel olarak, bölgemizde üç yıl içinde organik üretime de geçilmesini planlıyoruz."
Bilindiği gibi; Güney Marmara Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği`nde yerel yönetimler ve köyler yer alıyor.
Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false