Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytin sineğine 2. ilaçlama yapıldı

Zeytin sineğine 2. ilaçlama yapıldı

Zeytin sineği vuruğuna karşı mücadele amacıyla, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele Birliği tarafından uçak ile 2. aplikasyon organik ilaçlama 24-25 Eylül 2012 tarihleri arasında atıldı.

Zeytin sineği vuruğuna karşı mücadele amacıyla, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları İle Mücadele Birliği tarafından uçak ile 2. aplikasyon organik ilaçlama 24-25 Eylül 2012 tarihleri arasında atıldı.
Erdek Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü teknik personelinin, zeytin sineği popülasyonu artışı tespiti üzerine, Bandırma-Edincik, Erdek, Marmara ve Paşaliman Adasındaki tüm zeytinlik alanlar havadan ilaçlandı.
Türkiye`de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlı tek organik ilaç olan Success Spinosad isimli ilaç zeytin sineği ile mücadele ilaçlamasında kullanılmış olup, 1 aplikasyon havadan ilaçlamada 5.200 litre ilaç, 5.200 litre su olmak üzere toplamda 10.400 litre organik ilaç karışımı kullanıldı.
Baştarafı Sahife 1`de
Birlik Başkanı İsmail Kaygısız, "Birlik olarak bu yıl havadan ikinci organik ilaçlamamızı yaptık. Zeytin ağaçlarımızdaki ürünümüz bu yıl çok iyi. Tarım Müdürlüğü personelimiz de zeytin ürününün gelişimini yakından takip ediyor. Üreticimizi zeytin hastalık zararlılarına karşı birlik olarak, cep telefonlarına kısa mesaj göndererek bilgilendiriyoruz" dedi.
Kapıdağ Bölgesi`nin, Türkiye`de zeytin sineği yaşamına uygun bölge olduğuna dikkat çeken Kaygısız,  "Maalesef bölgemizde iklim özelliğinden dolayı, zeytin sineği zararlısıyla etkin olarak mücadele etmek durumundayız. 2012 yılında üreticimize kazançlı bir yıl diliyorum" şeklinde konuştu.
Zeytin sineği nedir?
Bilindiği üzere, zeytin sineği Haziran ayından itibaren topraktan çıkmaya başlar. Dişi zeytin sineği öncelikle iri ve erken olgunlaşan zeytin meyvesine, 200-250 yumurta bırakır. Yumurta bırakılan yer, 1-2 gün içinde koyu kahverengi renge dönüşür. Buna "vuruk" denir. Yumurtadan çıkan larva, meyve etinde galeriler açarak beslenir ve zeytinin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı randımanının düşmesine, yağın asitliğinin yükselmesine dolayısıyla verim ve kalite kaybına neden olur. Gerekli mücadelenin yapılmaması halinde yıllara göre değişmekle birlikte verim- kalite kaybı sofralık ve yağlık zeytinlerde % 30-% 70 arasında gerçekleşebilir.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false