Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin üreticilerinin sorunu Ankaraya taşındı

Zeytin üreticilerinin sorunu Ankaraya taşındı

Bölgemiz zeytinci müstahsilleri çok yakından ilgilendiren milyon liraları bulan maddi zarar Ankarada yetkililere anlatıldı.

Bölgemiz zeytinci müstahsilleri çok yakından ilgilendiren milyon liraları bulan maddi zarar Ankara`da yetkililere anlatıldı.
Yaklaşık 900 bin zeytin ağacının bulunduğu Erdek çevresi ve adalarda üretilen sofralık zeytinlerin, olumsuz hava şartlarından dolayı Kasım ayının ilk haftasında dalında buruşması, üreticiyi büyük zarara uğrattı.
Üreticilerin bir kısmı, maliyetini kurtarmayacağı gerekçesiyle zeytini toplayıp, toplamama da tereddüt yaşarken, üretici ortaklardan gelen feryatlara kulak veren S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yöneticileri sorunu Ankara`ya taşıyıp. AK Parti Genel Merkezini ziyaret ettiler.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durak başkanlığında, beraberinde Başkan Vekili Mustafa Gümüştaş ile yönetim kurulu üyeleri Mustafa İlgen ve Mehmet Pektaş`ın yer aldığı Erdek heyetinin Ankara`daki ilk durağı AK Parti Genel Merkeziydi.
Erdek`li kooperatif yöneticileri, AK Parti Genel Merkezi`nde, partinin genel başkan yardımcılarından Balıkesir Milletvekili A. Edip Uğur karşılarken, yöneticiler siyasilerden, üreticinin desteklenmesini istedi.
Tüm Marmara Bölgesi`nde olduğu gibi, Erdek ve çevresinde de zeytin üreticilerinin maddi kayıplarının çok büyük olduğunun aktarıldığı görüşme sonrası, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, Erdek Kooperatif heyetini Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit ile görüştürdü.
Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyon Başkanı ile bir araya gelen Erdek heyeti, Komisyon Başkanı Yiğit`e, Erdek İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü`nce hazırlanan raporu sunup, zeytinde kalite kaybından doğan üreticilerin zararın giderilmesi konusunda nelerin yapılabileceği konusunda kendilerine destek talebinde bulundu. Komisyon Başkanı Yiğit, Tarım Komisyonu olarak zeytin üreticilerinin bu yıl yaşadığı sorunun, bakanlık tarafından değerlendirileceğini ifade etti.
Marmarabirlik-Erdek Ankara ziyaretini kamuoyuna duyurdu
Erdek`li binlerce zeytin üreticisi ortağın sorununu önce AK Parti Genel Merkezine, ardından Tarım Ormancılık ve Köy İşleri Komisyon Başkanlığına taşıyan, Hüseyin Durak başkanlığındaki heyet Ankara`da yaptıkları çalışmaları, düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştı.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi tesislerinde düzenlenen basın toplantısında S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimi tarafından basına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bildiğiniz üzere bölgemizde bu yıl rekoltenin yüksek olmasına rağmen Ekim-Kasım 2011 aylarında yağmurların yağmaması, hava sıcaklıklarının çok düşük seyretmesi gibi iklimsel olaylar zeytinlerin küçük taneli ve buruşuk kalmasına ve yeterince kararmaması nedeniyle de ciddi ekonomik kayıplara neden olmuştur. Kooperatifimize yapılan teslimatlarda da bu açıkça görülmektedir.
Konunun ciddiyeti nedeniyle, İlçemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nden zarar tespiti talep edilmiştir. Yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı oluşan kayıpların rakamsal değerleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü`nce rapor haline getirilmiş ve gerçekten kayıpların çok yüksek olduğu ve değer olarak 10 milyon lirayı (10 Trilyon lira) aştığı saptanmıştır.
Bunun üzerine, kooperatifimiz Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durak, Başkan Vekili Mustafa Gümüştaş, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa İlgen ve Mehmet Pektaş`tan oluşan heyitimiz 9 Aralık 2012 günü Ankara`ya gitmişlerdir.
Balıkesir Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı A. Edip Uğur, AK Parti Genel Merkezinde heyetimizi kabul etmiş ve kendilerine durum arz edilmiştir. Sayın vekillerimizde, konu hakkında bilgi sahibi olduklarını belirterek, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Tarım Ormancılık ve Köy İşleri Komisyon Başkanı İbrahim Yiğit ile heyetimizin görüşmesini sağlamışlar ve Komisyon Başkanı da, bölgemizin durumuna vakıf olduklarını ve konuyla yakından ilgilendiklerini belirterek çözüm konusunda ellerinden geleni yapacaklarını bildirmişlerdir.
Yapılan yoğun temaslar çerçevesinde değerli siyasilerim ve bürokratlarımızın zeytin üreticisi ortaklarımızın mağduriyetini en aza indirecek çözümü bularak gerekli desteği üretici ortaklarımıza sağlayacaklarına inanıyoruz. Değerli üretici ortaklarımıza duyururuz. Saygılarımızla"

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli