Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Zeytin üreticisine çağrı

Zeytin üreticisine çağrı

Bursada bu yıl sofralık zeytin rekoltesi 130 bin ton tahmin ediliyor. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Zeytinde var yılını yaşıyoruz.

Bursa`da bu yıl sofralık zeytin rekoltesi 130 bin ton tahmin ediliyor. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Zeytinde var yılını yaşıyoruz. UZZK`nın tahminlerine göre 130 bin ton sadece Bursa`da tahmin edilen rekolte... 3 Ekim itibariyle ortaklarımızdan rekolte beyanlarını almaya başladık. Ürün alım ve fiyat politikamızı rekolte beyanları doğrultusunda belirleyeceğiz" dedi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından oluşturulan komisyon yurt genelinde rekolte tahmin incelemesi yaptı. İncelemenin sonucu, Türkiye genelinde toplam zeytin üretiminin 1 milyon 500 bin ton dolayında olacağını gösterdi. UZZK`nın sadece Bursa`ya ilişkin rekolte tahmini ise 155 bin 500 ton. Çalışmaya göre bu üretimin yaklaşık 130 bin tonunun sofralık, geri kalan kısmının ise yağlık olması bekleniyor. UZZK`nın verilerini değerlendiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Bu rakamlar gösteriyor ki bu yıl ürün oldukça bol. Hatta son 5 yılın en yüksek rekoltesi diyebiliriz. Ortaklarımızdan 3 Ekim 2011 tarihi itibariyle rekolte beyanlarını almaya başladık. Rekolte beyan tarihi 31 Ekim`de sona erecek. Ortaklarımızdan gerçekçi rekolte beyanı vermelerini bekliyoruz. Alım ve fiyat politikamızı belirlerken bu beyanları rehber alacağız. Bu beyanlar alım miktarlarının sınırlanması ve fiyat politikalarının oluşmasında önemli rol oynayacaktır. Ortaklarımızdan bu konuda hassasiyet bekliyoruz" dedi.
Gümüştaş; rekolte beyanlarını 5 Ekim`de kabul etmeye başladık
Marmarabirlik`ten yapılan açıklamanın paralelinde, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gümüştaş`ta, Erdek`li üretici ortaklardan 5 Ekim 2011 Çarşamba gününden itibaren "Rekolte Beyannamesi" alımına başladıklarını bildirdi. Beyanname alımının bir ay devam edeceğini söyleyen Gümüştaş, üreticilerin gerçeğe yakın rakamları beyannamelerinde yer vermelerini istedi. İlçeye bağlı beldeler ve köylerde, kooperatif görevlilerinin bizzat üretici ortaklara ulaşarak kendilerinden rekolte beyanlarını alacaklarını vurgulayan Gümüştaş, 2011/2012 zeytin alım kampanyasının tüm zeytin üreticilerine hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı