Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytinci için müthiş proje

Zeytinci için müthiş proje

GMKAya sunulan proje onaylandığı takdirde, zeytinde 4 veya 5 boya kadar ayrılabilen zeytin 10 boya (daneye) kadar ayrılabilecek

Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, "Zeytin üreticilerinin ev ve mağazalarında kullandıkları zeytin elek makinalarında, dane ayırımında irili ufaklı zeytinlerin aynı dane içinde yer alabilmelerinden dolayı, başta üreticiler olmak üzere kooperatifte de gelir kaybının söz konusu olduğunu, buna son verebilmek için profesyonel yani sanayi tipi elek makinalarına sahip olabilmek adına kalkınma ajansına proje sunulduğunu" aktardı.
Erdek Kaymakamı ve Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği Başkanı İsmail Kaygısız, bölgemizde bulunan (GMKA) Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nın yürütmekte olduğu "Sosyal Kalkınma Mali Destek Projesi" kapsamında vermiş olduğu hibe krediden Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin de faydalanabilmesi için, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği adına iştirakçi S.S. 162 S. Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nce Güney Marmara Kalkınma Ajansı`na proje sunduklarını söyledi.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi üretici ortaklarına, hizmet etmek için kurulan Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği`nin, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin Erdek, Ocaklar, Karşıyaka ve tüm köylerdeki ortakların kullanımı için her belde ve köye birer profesyonel elek, 400 tane 400 kilogramlık zeytin kasası ile sepetlere dökme aparatı (Ataşman) kazandırılması için, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele Birliği adına iştirakçi olarak Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nce GMKA`na 300 bin liralık proje sunulduğunu belirten Kaymakam Kaygısız, "Proje Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nda kabul gördüğü takdirde zeytin üreticilerinin gelecek sezon 2012/2013 zeytin alım kampanyasında sanayi tipi zeytin elek sistemlerini kullanabileceğini müjdeledi.
S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin bugün 24 kalitede zeytin aldığını hatırlatan Kaygısız, devamında şunları söyledi:
"Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi 200 daneden 460 daneye kadar 24 kalitede zeytin alımı yapıyor. Bu projeyle tedarik edilecek `Sanayi Tipi Eleklerle` kooperatif kaliteli ürün aldığı gibi, üretici ortaklarda kazanacak. Bugün 4 veya 5 boyda zeytin verebilen üreticilerimiz bu uygulamayla kooperatife 10 boyda zeytin verebilecek. Tüm danelerin % 100`e yakın aynı kalibrede yani danede olması sağlanacak. Yaptığımız piyasa araştırmasına göre sanayi tipi eleğin fiyatı KDV dahil yaklaşık 10 bin 500 TL, projede 14 tane öngörülüp eleklerin toplamı 147 bin lirayı buluyor. İtalya`dan ithal edilecek 400 adet 400 kilogramlık zeytin kasasının KDV dahil fiyatı yaklaşık 92 bin 500 lira. Sepetlere dökme aparatı (Ataşman) 1 adedi KDV dahil 5 bin lira olup hepsi toplam 244 bin 500 lira tutuyor. Bizim sunduğumuz proje onaylandığı takdirde 250-300 bin lira hibe kredi bekliyoruz" dedi.
Projeye hibe kredi gelmesinin kesinlik kazanmasını takiben, malzeme alımlarının ihale usulüyle yapılacağının altını çizen Kaymakam Kaygısız, zeytin kooperatifince belirlenen toplam 60 zeytin üreticisine makinaları kullanma konusunda eğitim verileceğini vurguladı.
Haber : Kemal ŞEKERCİ

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı