Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Zeytincinin iki duayeninden, Taviloğlu yorumu

Zeytincinin iki duayeninden, Taviloğlu yorumu

Biri 18 yıl, diğeri 30 yıl Marmarabirli-kehizmet veren iki eski yönetici Recep Eren ve Abdullah Şenol, yaptıkları açıklamada, Taviloğlunun Marmarabirlikin yönetim kurulu başkanlığından ayrılmasına, kendilerinin sorumluymuş gibi kamuoyuna...

Biri 18 yıl, diğeri 30 yıl Marmarabirlik`e hizmet veren iki eski yönetici Recep Eren ve Abdullah Şenol, yaptıkları açıklamada, Taviloğlu`nun Marmarabirlik`in yönetim kurulu başkanlığından ayrılmasına, kendilerinin sorumluymuş gibi kamuoyuna yansıtılmasına itiraz etti.
Eren ve Şenol, yaptıkları yazılı açıklamayla, Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin, bu yıl alt yağlık zeytin almamasından dolayı, Erdek`li ortaklara büyük kötülük yapıldığı iddiasında bulunup, % 50`ye varan ürün kaybı nedeniyle, kooperatifin 2009/2010 kampanya döneminde kotasını dolduramadığını, gelecek yıl Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin kotasının düşeceğini hatırlatıp, bu yaşananlardan sonra, mevcut yönetim kuruluna, Erdek zeytin kooperatifi ile ortaklarına verdiğiniz bu telafi edilemeyecek zararların nasıl giderileceğini sordu.
Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu eski başkanı Recep Eren ile Marmarabirlik Genel Müdür Yardımcılığı görevinden emekli Abdullah Şenol, basına yaptıkları açıklamayla, Refi Taviloğlu`nun Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrılmasından kendilerinin sorumlu olmadıklarını söyledi.
Marmarabirlik ile Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nde bir süredir yaşanan olayları kaygı ile izlediklerini belirten, Eren ve Şenol yaptıkları açıklamanın devamında şunları dile getirdi:
"Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nin 31 Ocak 2010 günü yapılan mali genel kurulunun 10. gündemi, 2010/2011 kampanya döneminde ürün teslimatlarında % 1 tesis fonu ile % 1 ortak yardımlaşma fonunun kesilmesinin görüşülüp karara bağlanmasıydı.
% 1 tesis fonu kooperatif kurulduğu yıldan bu yana var olup, bu kesinti zaten devam etmektedir. % 1 ortak yardımlaşma fonu, kooperatif yardımlaşma fonu olarak algılanmıştır. Sonradan yaptığımız araştırmada, kooperatifte yardımlaşma fonu olmadığı, bu fonun "Birlik Yardımlaşma Fonu" olduğu ortaya çıkmıştır.
Mali yönden büyük sıkıntı içinde olan müstahsilimiz, bahçelerine gereği gibi bakamamakta iken, kooperatif yönetimi zaten var olan % 1 ortak yardımlaşma fonuna ek olarak % 1 yardımlaşma fonuna para kesilmesini gündeme alıp, kesintinin % 2`ye çıkması sağlanmıştır.
Kongrenin 14. gündem maddesi; Kooperatif yardımlaşma fonundan, kooperatif arsasına ortakların ihtiyacı olan zeytin yağ fabrikası kurulmasıydı.
Kooperatif ortaklarının, yağhane ihtiyacının karşılanması için, zeytinyağ fabrikasının kurulması güzel bir proje ama, Marmarabirlik Entegre tesislerinde günde 250 ton kapasiteli 4 tane makinenin bulunduğunu hatırlatıyoruz. Bu makinalardan iki tanesi, bu sene, yeteri kadar yağlık üst zeytin ile alt yağlık zeytin alınmadığı için zaten çalıştırılamadı.
Kurmayı planladığınız bu tesisi, neden ortağın yardımlaşma fonundan yapmak istiyorsunuz?
Zeytinyağı tesisi, kooperatif kurulduğundan bu yana devamlı kesilen % 1 tesis fonundan yapılsa daha doğru olmaz mı?
Hiç olmazsa, ortak yardımlaşma fonu da, adına ve kuruluş amacına uygun olarak, ortaklara zirai ilaç ve gübre alımlarında, örneğin bu yıl kilosu 50 kuruştan alınmayan, alt yağlık zeytin alımlarında kullanılamaz mıydı?
Alt yağlık zeytin almamakla bu yıl ortaklara çok büyük kötülük yaptınız, % 50`ye varan ürün kaybı nedeniyle ortakların kotası düştü, zeytin kooperatifi kotasını dolduramadığı için Erdek Kooperatifinin kotası gelecek yıl aşağıya düşecek. Dolayısıyla, kooperatife ve ortaklara verdiğiniz bu telafi edilemeyecek zararları nasıl gidereceksiniz?
Kooperatif ortak yardımlaşma fonundan satın alınan gayri menkullerin ve kurulması kararlaştırılan zeytinyağ fabrikasının, hibe olarak Marmarabirlik`e devri konusunda yönetim kuruluna yetki verilmesi gibi, kongrede alınan kararların yasalara, yönetmeliklere uygun olması gerekir.
Kooperatif ortaklarının paraları ile alınan bu gayrimenkullerin kooperatifin aktifinde kalması şarttır. Anasözleşmede, genel kurulun görev ve yetkileri ile yönetim kuruluna görev ve yetkilerini düzenleyen maddelerde bu her iki kuruma da verilmiş HİBE yetkisi yoktur.
Kooperatif yönetimine, dikte edilen bu kongrenin gündeminde yapılan ve alınan kararlarda Erdek Kooperatifi ortakları lehine hiçbir karar alınmamıştır.
Bu genel tesbitlerimizden sonra gelelim asıl konumuza;
Erdek Kooperatif başkanı Mustafa Gümüştaş`ın, Yeni Erdek Gazetesi`ndeki açıklamasını aynen alıyoruz.
`Çünkü, bu arkadaşların Mudanya delegesi ve Marmarabirlik başkan adayı ile kirli pazarlıklar yaptıkları duyumları vardır`
1- O kirli pazarlıkları aynen kendisine iade ediyoruz, söz sahibine yakışır.
2- Duyumları, o duyumları kendilerine iade ediyoruz.
3- Çünkü, onlar duyum değil, peşimize taktıkları ve görevleri sadece kooperatif ortaklarına hizmet olan, bunun için maaş alan ancak olur, olmaz işlerle uğraşan, senaryolar üreten ajan memurlarınla yorumlasınlar.
Evet, Doktor Murat Ünal ile görüştük…
Buradan herkese sesleniyoruz: Bizlerin Marmarabirlik`e bağlı kooperatiflerin hepsinde hizmet vermiş ve vermeye halen devam pek çok arkadaşlarımız olup, bunların bir çoğu bizleri sık sık aradığı gibi, onlara gider, onlar da bizleri ziyarete gelmektedir.
Sözü geçen, Doktor arkadaşımız, Mudanya delegesi olup, Marmarabirlik Entegre Tesislerinde 15 yıldan fazla işyeri hekimi olarak görev yapmıştır. Arkadaşımız olan Doktor Ünal, önce Edincik`e gelip burada Marmarabirlik Denetim Kurulu Üyesi Fevzi İpek`i ziyaret etmiş ardından, ilçemize gelerek bizlere nezaket ziyaretinde bulunmuştur.
Kiminle konuşacağımızı veya konuşmayacağımızı bizler karar veririz. Kimseden de izin alacak değiliz. Abdullah Şenol`un Marmarabirlik`te 30 yıl, Recep Eren`in Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi`nde 18 yıl nasıl görev yaptığını, Kapıdağ Bölgesi insanımız yeteri kadar öğrenmiştir.
Üstelik, ne Abdullah Şenol ne de Recep Eren birlik delegesi değildir. Lütfen, birlik delegesi 48 arkadaşımızı, yaralayıcı, karalayıcı senaryolar üreterek şahsiyetleri sorgulanır duruma düşürmeyin.
Kim ki, bugüne kadar bu 48 arkadaşımızdan herhangi biri ile şu andaki ekibe karşı herhangi bir eylemde bulunduğumuz söylensin, onunla her ortamda ispat için görüşmeye hazırız.
Günah keçisi aramaktan vazgeçin, çünkü gerçekler ne kadar saklanırsa, saklansın bir gün mutlaka ortaya çıkacaktır."

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı