Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinde kara yıl

Zeytinde kara yıl

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Zeytinde kayıp çok değil, çok çok büyük dedi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, zeytinde çiçeklenme dönemindeki hava koşullarının % 70 oranında rekolte kaybına yol açtığını söyledi.
Hidamet Asa, zeytinde bu yılki rekolte beklentisi, Marmarabirlik`in yeni yapılanması ve ürün satışlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, İlgili kurumların uzmanları, üretici ortaklarla yapılan görüşmeler ve zeytinliklerde yapılan incelemeler sonucunda rekolte kaybının % 70 oranında olacağını tahmin ettiklerini ifade edip, 2009-2010 döneminde bölge rekoltesinin 139 bin ton olarak gerçekleştiğini, bu yıl beklenen miktarın ise 40 bin ton dolayında beklendiğini ileri sürdü. Asa, "Bu miktar çok değil, çok çok önemli bir kayıptır" dedi.
Alımlarımız % 45 düşebilir
Rekolte kaybının, stoklardaki ve önümüzdeki hasat döneminde elde edilecek küçük taneli zeytin fiyatlarının da artmasını sağlayacağını söyleyen Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "2009-2010 iş yılında yaklaşık 30 bin ton sofralık zeytin satın aldık. Yapılan çalışmalar sonucunda 2010-2011 kampanyasında alabileceğimiz miktarı 17-18 bin ton olarak tahmin ediyoruz. Bu da, geçen yılki alımlarımıza göre yaklaşık % 40-45`lik düşüş demek" diye konuştu.
Marmarabirlik olarak, sürekli ve düzenli zeytin satabilmek için ihtiyaç duyulacak her kalibre zeytini satın alabileceklerini anlatan Hidamet Asa, ortakların havuzlarından salamura zeytin almaya başlamalarının, üreticiyi mutlu ettiğini bildirdi.
Marmarabirlik`ten üreticiye destek
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, rekolte kaybına yol açan yağışların zeytinliklerde mantari hastalık riskini artırdığını, üreticilerin var olan ürünü kaybetmemeleri için tarım teşkilatlarından uzmanların uyarılarını dikkate almalarını istedi.
Daha önce Bursa İl Genel Meclisi bünyesinde oluşturulan Zeytin Üretimi ve Hastalıkları Araştırma Komisyonu ile yapılan ortak çalışma sonucunda, ortak üreticilere ayni ve nakdi destekte bulunduklarını hatırlatan Asa, bu yıl yaşanan rekolte kaybının yaratacağı mağduriyeti bir nebze olsun azaltmak için yönetim kurulu olarak, vadesi yıl sonunda dolan kredi borçlarının ertelenmesini gündeme aldıklarını söyledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli