Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinde tavan fiyat 7 lira

Zeytinde tavan fiyat 7 lira

Marmarabirlik'ten beklenen zeytin ürün alım fiyat açıklaması geldi

Zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle ürün alım kampanyasını 22 Ekim’de başlatan Marmarabirlik 2014/2015 yılı ürün alım fiyatlarını belirleyip kamuoyuna açıklama kararı aldı.
Zeytinde tavan fiyat 7 lira
Üretici ortaklar ile sektörün heyecan ve merakla beklediği açıklama Hidamet Asa başkanlığındaki toplantıda görüşülerek karara bağlandı.
Buna göre Marmarabirlik 2014/2015 yılı ürün alım kampanyasında tavan fiyatı 7.00 lira olarak belirlerken, taban fiyatta 410 dane için 1.80 lira olarak karara bağladı.
Tepe yağlık zeytin 1.5 lira
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı açıklamada devam eden ürün alımlarında bugüne kadar ortakları tarafından teslim edilen ürün miktarının 2 milyon 300 bin kilo olduğunu belirterek, “Fiyat olmaksızın yapılan teslimatların sebebi ortaklarımızın Marmarabir-lik’e duydukları güvendir. Fiyatlar tavan 180 dane 7.00 lira, 190 dane ürün 6.60 lira olarak, taban 410 dane 1.80 lira, tepe yağlık 1.5 lira olarak belirlendi. Birliğin ürün alımlarına ilişkin ödeme takvimi de belirlendi. Buna göre, Marmarabirlik’in 180-190 dane ve yağlık ürünlerin bedelleri 15 günlük ödeme takvimi dâhilinde tamamı peşin ödenecek. Diğer kalibrede yapılan alımların % 60’ı peşin kalan kısmı da kampanya bittikten sonra belirlenecek.” diye konuştu.
180 daneli ürün alımı yapılacak
Bu yıl Türkiye ve bölgede rekolte düşüklüğü yaşandığını söyleyen Başkan Asa, “İri daneli ürünün çok fazla olmaması ve özel sektör temsilcilerinin genelde 170-190 dane ürüne talepleri olmasından dolayı Marmarabirlik stokları da gözetilerek, 180 dane ürün alımının yapılmasına karar verilmiştir.

Ürün alım kampanyası başladığından bugüne 190 dane ürün 610 ton civarında alım yapılmış olup, 5 Kasım 2014 Çarşamba günü akşamına kadar teslimat yapmış olan ortaklarımızın haklarını korumak adına 0.20 kuruş fiyat farkı verilecektir.” dedi.
Hedeflerimiz büyük esas kampanya 2015’te
Marmarabirlik’in günü kurtaran kısa vadeli politikalar yerine üretici ortaklarının menfaatlerini esas alarak uzun vadeli politikaları uygulamaya koyduğuna dikkat çeken Başkan Asa şu bilgiyi verdi: “Bu yıl rekolte, dane yapısı, ürün ve fiyat olarak özel bir yıl olmuştur, geçmişteki ve önümüzdeki yıllarla mukayese edilmemesi gerekir. Bu yıldan ziyade esas kampanyanın gelecek yıl olduğunu çünkü bütün bölgelerde ürünün çok fazla olacağından dolayı da şimdiden 2015 yılındaki alımları düşünmekteyiz. Zira, ürün alım fiyatları belirlenirken, piyasa koşulları, maliyetler, stok durumu, satış fiyatları, tüketici düşünülerek ve aynı zamanda bir sonraki yıl alım şartları da değerlendirilerek fiyatlandırma yapılmıştır. Sadece bir yılı düşünerek piyasa koşulları gözetilmeksizin yapılacak fiyat belirlenmesi hem ortaklarımıza hem de Marmarabirlik’e zarar verir. Marmarabirlik yüksek miktarda her kalibredeki ürünü almakta olup, zirai ilaç ve gübre yardımı yapmakta, geçtiğimiz yılın borçlarını da ertelemekte, kısaca her zaman ortağının yanında olmaktadır. Kampanyamız öncelikle sektörümüze, ortaklarımıza, kooperatiflerimize ve Marma-rabirlik’e hayırlı olsun.”



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli