Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Zeytinin Dalından Sofralara Yolculuğu

Zeytinin Dalından Sofralara Yolculuğu

Yeşil zeytini ?zümrüt? gibi işliyor

Turizmin yanı sıra önemli bir zeytin üretim merkezi olan Erdek´te, zeytin üreticilerinin çok az bir grubu, bugünlerde bahçelerinden topladıkları yeşil zeytinleri üretime hazırlamak için hummalı şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Bu yoğun çalışmaları yürütenlerden biri de yılların zeytin üreticisi Mehmet Selam.
Selam, kendisine ait zeytin bahçelerine yaptığı yatırım ve verdiği emeğin karşılığını zeytinden alma uğraşı verdiğini söyledi.
İlçede kendisine ait bahçelerde uzun yıllardır zeytincilik yapan Mehmet Selam, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada, ?yeşil altın? olarak bilinen zeytin hasadının zeytin kararana kadar aralıksız devam ettiğini belirtti./resimler/2018-11/1/1118588107992.jpg
Zeytin bahçelerinde yetişen zeytinleri kararmadan toplayıp, yeşil çizik ve kırmalık zeytin olarak işleyerek değerlendirdiğini ifade eden Selam, zeytin sezonuna adım adım yaklaştığımız şu günlerde bahçelerindeki zeytinleri siyaha dönüşmeden yeşil olarak topladığını, zeytinleri getirdiği mağazasında boylarına göre elek makinasında ayırdıktan sonra bunları tek tek kırarak, bidonlara doldurup, olgunlaşan zeytini halka arz ettiğini dile getirdi.
Zeytincilik mesleğinin çok uğraş isteyen meşakkatli bir iş olduğunu paylaşan Selam, ?Budaması, toprağın sürülmesi, ağaçların ve meyvenin ilaçlanması hep masraf gerektiriyor. Zeytin ağacında çiçek gözüküyor, bu yıl iyi ürün alırız umudunu taşırken bir bakıyorsunuz zeytin çiçekleri tomurcuk durumuna gelinceye kadar dökülüyor. Kalan zeytin meyvesinin olgunlaşması aşamasında bu kez zeytin ürününe sinek vuruyor, mantar oluşuyor. 

Bu aşamada elinizde kalan zeytine bakıyorsunuz, getirdiği gelir, gideri karşılamıyor. Ben de kendi zeytinimi işleyip piyasaya arz ediyorum. Topladığım zeytinleri elekten geçirip 4 boya ayırıyorum. Birinci boy 15, ikinci boy 13, üçüncü boy 10, dördüncü boy ise 8 liradan, çizme ve kırma diye tabir ettiğimiz yeşil yemeklik zeytin olarak işleyip satışa sunuyoruz.? diye konuştu.
Bu yılki zeytinyağı fiyatı hakkında da bilgi veren Selam, bugün itibari ile erken hasat zeytinyağının litre fiyatının 30 lira olduğunu bildirdi. Haber : Taygun Ertan



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli