Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinin durumu Arınçı üzdü

Zeytinin durumu Arınçı üzdü

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Marmarabirlik üretici ortakların bu sene yaşadığı mağduriyetini gidermek için elinden gelen yardımı yapacağı sözünü verdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Marmarabirlik üretici ortakların bu sene yaşadığı mağduriyetini gidermek için elinden gelen yardımı yapacağı sözünü verdi.
Baştarafı Sahife 1'de
Ürünün dalında kararmadan buruşmasıyla adeta karalar bağlayan zeytin üreticisinin sorunları, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve Başkanvekili Refi Taviloğlu tarafından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`a iletildi.
Arınç`a, üzerinde buruşmuş zeytin bulunan bir dal zeytin gösteren Başkan Asa, bölge rekoltesinin yaklaşık % 60-70`inin örnekteki gibi olduğunu söyleyince, Başbakan Yardımcısı üzüntülerini bildirdi. Arınç, mağduriyetin giderilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
Marmara Bölgesi sofralık zeytin üretiminde bu yıl yaşanan olumsuzluklar, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`a anlatıldı.
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ve Başkanvekili Refi Taviloğlu, hava koşullarından ötürü, ürünün dalında buruşması ve kararmamasının üreticiye verdiği zararı Bursa`da bulunan Arınç`a iletti. Üzerinde buruşmuş zeytinlerin bulunduğu zeytin dalını gören Arınç, "Üreticimizin mağduriyetini gidermek için elimizden geleni yaparız" dedi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa ve Başkanvekili Refi Taviloğlu`nu, Gönlüferah Oteli`nde kabul ederek bir süre görüştü. Başkan Asa, bölge üretiminin yaklaşık % 60-70`inin, Arınç`a gösterdiği dal örneğindeki gibi olduğunu belirterek, bir rapor sundu.
Asa, bölge tahmini rekoltesinin 181 bin ton olmasına karşın, hava koşullarından dolayı zeytinin kararmadan buruştuğunu, alımlara başlamalarına karşın henüz beklenen miktarda ürün gelmediğini söyledi. Zeytinde "var yılı" olmasına rağmen yaşanan bu sorunun görülmüş bir şey olmadığını ifade eden Asa, ortaya çıkan zararın tarım sigortası kapsamında da olmadığını, dolayısıyla üreticinin çok zor durumda olduğunu anlattı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ne yapılabileceği konusundaki sorusu üzerine Başkan Asa, üreticilerin kooperatiflere teslim ettikleri ürünün belgeleri üzerinden, Marmarabirlik aracılığıyla destekleme yapılabileceğini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bunun için Tarım Bakanlığı`ndan başlayarak, Maliye Bakanlığı`nı harekete geçirilebileceğini, Ankara`ya döner dönmez konuyla ilgileneceğini söyledi.
Arınç`a sunulan rapordan başlıklar…
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa ve Başkanvekili Refi Taviloğlu`nun, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`a sundukları raporun başlıkları şöyle:
-Bölgemizdeki toplam zeytin rekoltesi 181 bin tona ulaşmıştır. Tüm imkânlar zorlanarak alım miktarı 55 bin 500 ton olarak belirlemiş ve Marmarabirlik`in kurulduğu 1954 yılından bu yana en yüksek alım hedeflenmiştir.
-Rekoltenin çok yüksek olması ve zeytinin piyasa fiyatı belli olmaması nedeniyle önceki yıllarda olduğu gibi yine avans fiyat ile alıma karar verilmiş ve 17 Kasım 2011 tarihi itibariyle ürün alımına başlanmıştır. Belirlenen avans fiyatların muhtemel piyasa fiyatlarının da üzerinde olacağı düşünülmekte olup serbest piyasa alıcılarının fiyat bile vermeyeceği en küçük daneli ürünler Marmarabirlik tarafından değerlendirilmektedir.
-Bölgemizde henüz serbest piyasada ürün alım/satımına başlanmamasına ve yağlık hariç her hangi bir fiyat oluşmamasına rağmen bazı ticari ve şahsi menfaat sahibi çevreler tarafından Marmarabirlik hedef gösterilmeye ve yüksek miktar, yüksek fiyat ve peşin ödeme sistemi ile uçuruma sürüklenmeye çalışılmaktadır.
-Diğer ürünlerle birlikte zeytinde yaşanan kayıp nedeniyle Hükümetimizce üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenmiştir. Buna paralel olarak ortaklarımızın birliğimize olan borçları da bu kampanyadaki ürün teslimatlarından tahsil edilmek üzere 1 yıl ertelenmiştir.
-Bu yıl yaşanan hava koşulları sebebiyle bölge genelinde zeytinde kararma problemi baş göstermiş olup ürün istenilen büyüklüğe ulaşmamıştır. Beklenen yağmurların yağmaması halinde rekoltenin önemli bir kısmının sofralıktan yağlığa dönüşeceği tahmin edilmektedir. Ciddi maddi kayba yol açan ve TARSİM kapsamı dışında kalan bu afet durumu ve bahse konu borç yükü üreticiyi çok zor durumda bırakmaktadır.
-Zeytin ve zeytinyağı sektörümüzün üretim, işleme ve pazarlama konularında ciddi sorunları vardır. Sektöre teşvik verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir. Destek priminin sadece zeytinyağına değil sofralık zeytine de verilmesi halinde sektöre zarar veren kayıt dışılık azalacağı gibi prim destek sisteminin oluşturacağı doğrudan ve dolaylı vergiler devlet için ek kaynak oluşturacak, istihdam imkânları yaratacaktır.
-Sofralık zeytinin tamamına prim verilmesinin mümkün olmaması halinde; zeytinlerin ağaçta yeşil olarak buruşması ve danede görülen irilik kaybı nedeniyle rekoltenin önemli bir kısmının yağlık vasfına dönüşeceği ve bundan dolayı üreticinin uğrayacağı mağduriyet göz önüne alınarak Birliğimize teslim edilecek yağlık zeytinlere kilogram başına destek verilmesinin üreticimizin mağduriyetine bir nebze de olsa çözüm olacağını düşünmekteyiz.
-TBMM`de önceki dönemde kurulan araştırma komisyonu raporunun hayata geçirilmesi sektörümüzü önemli ölçüde rahatlatacaktır.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli