Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytinin Rakibi Karadut Olacak

Zeytinin Rakibi Karadut Olacak

Havran ilçesinde Havran Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından başlatılan Kiraz, Elma ve İncir Üretimini Geliştirme Projesi kapsamı yanı sıra Karadut üzerine profesyonel üretim yapılmaya başlanacağı açıklandı.

Havran ilçesinde Havran Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından başlatılan "Kiraz, Elma ve İncir Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamı yanı sıra `Karadut` üzerine profesyonel üretim yapılmaya başlanacağı açıklandı.
Balıkesir ile Edremit karayolu ile Edremit - İzmir E-87 Karayolu üzerinde bulunan onlarca `Karadut` ile köylerde üretilen diğer organik üretimlerinin satıcıları büyük dikkat çekerken `Karadut`tan elde edilen tüm çeşitler organik olması nedeniyle büyük ilgi görmeye devam ediyor.
Bu ilgiye dikkat çeken ve dünyanın en organik, hiçbir ilaç verilmeden kendi ilacını kendi üreten bitkisi olan `Karadut` Havran ilçesinde özel bir proje ile profesyonel olarak yetiştirilmeye başlandığını açıklayan ve Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, "Havranlı üreticilere dağıtılacak olan Karadut Fidanları önümüzdeki 10 yıl içinde Havran ilçesinin karadut ile anılmasını sağlayacak" dedi.
Daha önce uygulamaya konulan "Kiraz Üretimini Geliştirme Projesi" ile 1320 adet kiraz, "Elma Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında 3300 adet elma ve "İncir Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında ise 827 adet incir fidanı temin edilerek, Havran İlçesinin köylerinde oturan 65 çiftçi ailesine dağıtıldığını belirten Kaymakam Yasin Öztürk, Hedeflerinin ekonomik getirisi yüksek ürünlerin desteklenmesi ve Havran`ı bir `Meyve Üretim Bahçesine` dönüştürmek olduğunu söyledi.
"Dünyanın peşinden koştuğu bu meyve artık Havran`da zeytin ağaçlarının yerini almaya başlayacak. Karadut yetiştiriciliği zeytine oranla çok kolay bir ağaç. Karadut ağaçlarında ilaçlama yöntemi yapılmıyor. Karadut ağacı, zeytin ağacı gibi çok yaşayan bir tür ve bu ürünün pazarlaması çok kolaydır" diyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak, "Her yıl meyve veren bu ağaç Havran halkına büyük ekonomik katkı sağlaması planlanıyor. Havran Kaymakamlığı`nın destek verdiği proje resmi olarak uygulamaya konulmak üzere. Bu şifalı meyvenin Havran ilçesinde büyük miktarlarda yetiştirilecek olması bölge halkının ekonomik kalkınması yönünden de büyük önem taşıyor" diye geniş açıklamada bulundu. 
Enver Dolgun


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli