Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Zeytinliada bildiğiniz gibi!

Zeytinliada bildiğiniz gibi!

Erdek Belediyesi ile Turizm Bakanlığı arasında hukuksal sorunlar sürüyor

Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Zeytinliada konusunda yeni bir gelişme olmadığını belirtti.
Yıllar önce adadaki kaçak yapılaşmayı ortadan kaldırmak ve tarihi yapıtları ortaya çıkarmak amacıyla kamulaştırmaları gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:
?Bilindiği gibi burası arkeolojik bir sit alanı. Önceki yıllarda dinlenme tesisi olarak kullanılan bu alandaki Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü´ne ait yapıları tamamen yıktık. Ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli kazıların tamamlanmasını sağladık. Daha sonra burada, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) destekli projeyle buraya bazı gecekondu tipi yapılaşmalar yapıldı. Gerçekleştirilen bu işlerde, hak edişlerde ve imalatlarda bazı sorunlar bulunuyor. Bunları, savcılığa suç duyurusunda bulunarak, yargı sürecini başlattık. Örneğin, bu ajans kanalıyla yapılan proje için Anıtlar Yüksek Kurulu´ndan onaylı olsa bile üç zeytin ağacı için 20 bin lirayı bulan faturalar kesilmiş.
Bu nedenle adaya hiçbir şekilde müdahale etmeyerek, yargı sürecinin sonuçlanmasını bekliyoruz. Öncelikle bilirkişi tespitler yapacak. Ondan sonraki durumu ayrıca değerlendireceğiz.?
ADADA HUKUKİ SORUN VAR
Zeytinliada´da mülkiyet hukuku ve kullanım hakkıyla ilgili olarak sıkıntılar olduğuna dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
?Bu ada, 1.derece sit alanı kapsamında bulunuyor. Kazılar tamamlandı, ancak mülkiyeti belediyemize ait olmasına karşın burasını işletme hakkından yoksunuz. Çünkü, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı, 1. derece sit alanı kapsamında bulunan bu adayı TÜRGEV´e tahsis ettiğinden, işletme hakkı onlarda gözüküyor. Bu nedenle ilgili bu bakanlık, belediyemizden yerin tahsisini istiyor. Biz de buna yanaşmıyoruz. Bizim açımızdan bu adanın ekonomik değeri bulunmuyor. Buraya otel, apartman veya iş merkezi yapamayacağımıza göre adanın ekonomik değeri belediyemiz için sıfır. Ancak Zeytinliada´nın manevi değeri ise paha biçilemeyecek kadar büyük. İşte bu nedenlerle, bizim burayı kamulaştırırken harcadığımız parayı bakanlığımız, bugüne dek süregelen faiziyle birlikte bize ödeyerek, adayı işletme hakkını bizden almalı. Bu konuyu da yargıya bıraktık. Hukukun vereceği karara saygılıyız.?
MTA´YLA İLETİŞİM İÇİNDEYİZ
Zeytinliada´nın mülkiyetinin Erdek Belediyesi´nde kalması için özel bir çabalarının bulunmadığının altını çizen Sarı, şöyle konuştu:
?Biz, bu adayı tarihi misyonuna kavuşturarak, amacımıza ulaştık. Ancak adada çeşitli sondajların yapılması gerekli. Çünkü adada şifalı suların bulunduğu biliniyor. Yani olaya sadece tarih turizmi açısından bakmak yanlış. Buna paralel şekilde sondaj yapılması için MTA´ya gerekli başvuruyu yaptık. Ancak bu noktada da Bursa Anıtlar Yüksek Kurulu´nun sondajla ilgili tereddüdü bulunuyor. Ama bu sondaj mutlaka yapılmalı. Çünkü, kaçan bu suların yeniden bulunması, ilçemizde termal anlamda sağlık turizminin gelişmesine önemli katkı sağladığı gibi tarih ve inanç turizmine de hizmet eder. Kısacası Zeytinliada´nın, Roma uygarlığı döneminden bu yana önemli bir tarihi misyonu var. Ada, Roma uygarlığından bu yana Ortodokslar için büyük önem taşıyor. Yani ada, inanç turizmi veya kaplıca turizmi olarak kontrollü bir şekilde değerlendirilebilir.?
Haber Merkezi



Anahtar Kelimeler: Zeytinliada bildiğiniz gibi
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli