Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Zeytinliadada çocuk mezarları bulundu

Zeytinliadada çocuk mezarları bulundu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Erdek Zeytinliadada sürdürdükleri kazı çalışmalarında önemli, yeni buluntulara ulaştıklarını açıkladı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Erdek Zeytinliada`da sürdürdükleri kazı çalışmalarında önemli, yeni buluntulara ulaştıklarını açıkladı. Çalışmalarının, adanın güneydoğu bölümünde sürdüğünü vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, şunları söyledi: "Bu bölümde, `Büyük Ayazma`, ya da `Sarnıç` olarak adlandırdığımız bölümün önünde, yüksek bir dolgunun tabanında, 2,5-3 metre derinlikte, `Soğuk Demirci Fırını`nı ele geçirdik. Demir cüruflarıyla ve yanında `sıcak demir soğutma` bölümüyle birlikte günışığına çıkardığımız, Bizans döneminde de kullanılan bu fırın, Roma ve Bizans dönemlerinde yaşayanların, adadan hemen hemen hiç çıkmayarak, tüm sosyal yaşamları ve gereksinimlerini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor."
İki çocuk mezarı
Doç. Dr. Nurettin Öztürk, yine son günlerdeki kazı çalışmaları sırasında "Urne" ismi verilen iki çocuk mezarına rastladıklarını açıklarken de, şunları söyledi:

"Geç Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğunu belirlediğimiz bu iki mezara, `Büyük Mağara` dediğimiz buluntunun devamında, toprağın 2,5 metre derinliğinde ulaştık. Henüz 1 yaşını doldurmadıklarını belirlediğimiz çocuklardan birinin kafatası var, diğerinin ise yoktu. Bu çocuklar, küçük bir testiyi andıran, Urne dediğimiz kaplara, toprak ile gömülmüştü." Adanın 1/3`lük alanına yayılan çok sayıda mezarlardan çıkardıkları kafatasları, kemik parçaları ve iskeletleri, incelenmek üzere Sivas Üniversitesi Dekan Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fadime Suata Alpaslan`a göndereceklerini belirten Öztürk, şu bilgiyi verdi: "Bu inceleme sonunda, adadaki bu insanların yaşamlarını hastalıktan mı, savaş sırasında mı yitirdikleri, yoksa normal ölümlerden sonra vasiyetleri nedeniyle mi buraya gömüldükleri belirlenecek. Biz, bu adadaki ölümlerin büyük bölümünün, hastalık sonucu olduğunu tahmin ediyoruz ama son sözü, bu konudaki araştırmalar ortaya çıkaracak." Ayrıca, adada, `Bothros` ismi verilen "kutsal çöplük"ten çıkan seramik parçalarını yıkadıklarını, önümüzdeki günlerde bunların çizimlerinin de yapılacağını vurgulayan Öztürk, şunları söyledi: "Arkeopark projesi kapsamında Zeytinliada, ülkemizin ilk `Ada Müzesi` konumuna gelecek. Adada, bir müze oluşturulması için izni de gerekli kurumlardan aldık. Bir süre sonra turizme açmayı plânladığımız Zeytinliada`nın, önümüzdeki yıllarda din ve vicdan turizmi yönünden Erdek`e büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum." Öte yandan, 4 Temmuz`da başlayan Zeytinliada ören yerindeki kazılar, 25 öğrenciyle sürdürülüyor.
Kazı çalışmaları 12 Ağustos`ta sona erdi
Doç. Dr. Nurettin Öztürk, 4 Temmuz`da başlayan Zeytinliada`daki kazı çalışmalarının 12 Ağustos 2011 tarihi itibariyle sona erdiğini açıkladı.
38 günlük kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan 20 yakın tarihi eseri 12 Ağustos 2011 tarihinde Bandırma Müze Müdürlüğüne teslim ettiklerini kaydeden Öztürk, kazı çalışmalarının öğretim görevlisi ve geçici işçi olmak üzere toplam 40 personel tarafından yapıldığını söyledi.
Öztürk, 2011 yılı kazı çalışmaları için Balıkesir Özel İdaresi ve Kültür Bakanlığı bütçesinden toplam 85 bin TL ödenek tahsis edildiğini, tahsis edilen bu ödeneklerin tamamının ise harcandığını sözlerine ekledi.
Haber: Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli