Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Zeytinliadada ilk Papaz

Zeytinliadada ilk Papaz

Erdekteki Zeytinliada arkeolojik sit alanını ziyaret eden Yunanlı rahip, adaya tam not verdi. Adaya, yakın arkadaşları NikoZervos, mimar MiltiadisPoliviu ve inşaat mühendisi StemetisHoudroyanis ile

Erdek`teki Zeytinliada arkeolojik sit alanını ziyaret eden Yunanlı rahip, adaya tam not verdi. Adaya, yakın arkadaşları NikoZervos, mimar MiltiadisPoliviu ve inşaat mühendisi StemetisHoudroyanis ile birlikte gelen, Yunanistan`ın Selânik kenti yakınlarındaki AyiosArsenios Manastırı Vatopedi Chelkidiki`nin rahibi olan Peder Sinesios`a, Zeytinliada kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk tarafından bilgiler verildi. Adada, Meryem Ana`ya ait bir kilisenin yanı sıra Bizans dönemine ait yapıtları görünce çok şaşıran Sinesios, "Daha önce Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarına gelerek, Bizans dönemine ait eserleri görmüştüm. Ancak, Bandırma Müzesi yetkililerinin önerisiyle ilk kez gördüğüm Zeytinliada, benim için büyük sürpriz oldu. Buradaki mucizeden haberim yoktu. Bu kadar küçük bir adada, bu kadar çok eserin bulunması beni çok şaşırttı" dedi. Zeytinliada`da kazı yapanların, bir memur zihniyeti içinde değil, işlerini büyük bir sevgi ve özveriyle gerçekleştirmelerinin de kendisini çok etkilediğini vurgulayan Peder Sinesios, şunları söyledi:
"Tabii, Zeytinliada, Yunanistan`da hiç bilinmiyor. Ben, bu adayı, Hıristiyan bilim dünyasına tanıtmak amacıyla elimden geleni yapacağım. Ancak, sizlerin de bu adayı dünyaya tanıtmak için çaba harcaması gerekir. Adayı, ilk fırsatta, Yunanistan`dan gelecek 50 kişilik bir grubun ziyaret etmesi için girişimlerde bulunacağım."
Zeytinliada`nın yanı sıra ilçe sınırları içindeki Kirazlı Manastırı, Hadrianus Tapınağı ve Kyzikos ile Ocaklar`daki Bizans Kilisesi`ni de ziyaret eden Sinesios, şu değerlendirmede bulundu:
"Önceki yıllarda Marmara, Avşa ve Ekinlik adalarındaki arkeolojik yapıtları görmüştüm. Ancak Zeytinliada`nın tarihi hem daha eski, hem daha organize. Bu nedenle bana çok daha ilginç geldi" dedi.           
Adayı Sinesios`a gezdiren kazı ekibi başkanı Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Zeytinliada`nın, 1922 yılına dek yerleşim merkezi olup, adada eski uygarlıklara ait 400 ceset bulunduğunu belirtti. Sinesios, Öztürk ekibinin gün ışığına çıkardığı bazı Bizans yapıtlarının tarihleri ve kullanım alanları konusunda bilgiler de verdi.Sinesios, bu arada Meryem Ana Kilisesi önünde, "Meryem Ana, iyi ki İsa`yı doğurdun" anlamına gelen bir şarkıyı da seslendirdi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı