Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Zeytinlikler yine tehlikede!

Zeytinlikler yine tehlikede!

Ülkemizde zeytinlik alanlardaki tehlike bir türlü bitm

Ülkemizde zeytinlik alanlardaki tehlike bir türlü bitmiyor.
10 Aralık 2022’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasa teklifinde, Maden Kanunu’na eklenen geçici madde ile zeytin alanlarının madenciliğe açılması öngörüldü.
Zeytinlikleri madene açacak en son yönetmelik değişikliğine karşı açılan davalarda “yürütmeyi durdurma” kararlarının gelmesi üzerine bu kez de Maden Kanunu’nda, geçici bir madde ile değişiklik yapılarak, zeytin talanı için girişimlerin sürdürülmesi planlanıyor.
Bu kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda Balıkesir, Muğla, Bursa, Aydın ve Hatay başta olmak üzere tüm kentlerimizde, Zeytin Kanunu’nun bugüne dek koruduğu tüm zeytinlikler yine tehlikeye girecek.
Son 20 yılda 10 kez, zeytin alanları ile ilgili yasal düzenleme girişiminde bulunulduğu biliniyor. Bugüne dek, bu kadar düzenleme girişimlerinin 9’u ya yargıdan döndü ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki duyarlı milletvekillerinin çabası, tüm sivil toplum kuruluşlarının(STK) ve zeytin üreticilerinin ortak mücadelesi ve bu mücadeleye karşı düzenlenen imza kampanyalarına katılan yarım milyon duyarlı vatandaşın desteği ile reddedildi.
Haber Merkezi
 



Anahtar Kelimeler: Zeytinlikler tehlikede!
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı