Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeytin semineri ilgi gördü

Zeytin semineri ilgi gördü

Üreticilere zeytin hastalıkları ile mücadele anlatıldı

Zeytin hastalıkları ile mücadele” konulu seminere Erdekli üreticiler büyük ilgi gösterdi. Erdek Belediye Başkanı ve Marmarabirlik'e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hüseyin Sarı tarafından, öğretmenevi salonunda gerçekleşen seminere, İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden konuşmacı olarak katılan Dr. Halil Topuz, Zeytin sorunları”, Dr. Latife Erten Caran ise Zeytin hastalıkları” konularında üreticilere bilgiler verdi. Toplantının açış konuşmasını yapan Belediye ve kooperatif başkanı Hüseyin Sarı, Erdek'te yaşayanların % 55'inin, gelirlerini zeytincilikten sağladığına dikkati çekerken, Büyükşehir Yasası'na göre tarımda yerel yönetimlerin yetki sahibi bulunduklarına dikkati çekerken, belediye olarak toprak analizlerini başlattıklarını, ürünün artması için bilimsel yöntemlerin ışığında hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
KAYMAKAMA ELEŞTİRİ
Erdek Kaymakamı Mustafa Demirelli'yi, seminere katılmaması nedeniyle eleştiren Sarı, şunları söyledi:
Erdek'i yakından ilgilendiren böyle bir seminerde sayın kaymakamımızı da görmek isterdik. Buradan, medya aracılığıyla duyurmak istiyorum. Sayın kaymakamımız, herhalde CHP'li belediye olmamızdan korkarak, bizim düzenlediğimiz etkinliklere katılmıyor. Oysa Erdek çiftçisinin sorunları, sayın kaymakamımızı da ilgilendirmektedir.”

SEMİNER BAŞLIYOR
Ardından seminere geçildi. İlk konuşmayı, İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nden, Ziraat Mühendisi Dr. Latife Erten Caran yaptı. Zeytin hastalıkları” konusunda açıklamalarda bulunan Caran, Her üretici, önce kendi bahçesinin doktoru olmalı. Bize danışıldığında, üreticilerin bahçeleri ile ilgili her sorunun çözümüne yardımcı olmaya hazırız” dedi. Aynı enstitüden Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Halil Topuz da, Zeytin sorunları” konusunda bilgiler verdi. Topuz, zeytine en çok zarar veren hastalığın zeytin sineği ve zeytin güvesi olduğuna dikkati çekerken, Zeytin sineği, meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına, yağın kalitesi ve özelliklerinin düşmesine yol açar” diye konuştu. Bir zeytin sineğinin 300 yumurta yaptığına işaret eden Topuz, Zeytin zararlıları güneşi sevmez. Ağaçlarınızın özellikle güneş almasına özen gösterin” dedi. Topuz, 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi'nin, üreticinin kullanması gereken gübreyi belirlemek amacıyla toprak tahlillerini yaptırma uygulamasını yararlı bulduğunu sözlerine ekledi.
Seminerin ardından değerlen dirme konuşması yapan Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, zeytin sineği ile mücadele konusunda belediye olarak üreticilerin bahçelerine kapanlar kurulmasına destek vereceklerini vurgularken, şunları söyledi:
2015 yılının hasat sonunda, doğru zamanda, doğru belirlemeler yapmak için ekipler oluşturacağız. Bahçesindeki hastalığı önce üretici belirlemeli. Biz, hem belediye, hem de kooperatif olarak üreticinin yanındayız. Kooperatifin bütçesinin yetersizliği nedeniyle zeytin sineği ile mücadelede, belediyenin olanak larıyla üreticinin bahçesine kapanlar kurarak destek vereceğiz.”
Sarı, daha sonra iki konuşmacıya plaketler ve armağanlar verdi.
Haber : Taygun Ertan



Anahtar Kelimeler: Zeytin semineri ilgi gördü
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli