Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Zeytinyağı gibi zeytine de destek primi istendi

Zeytinyağı gibi zeytine de destek primi istendi

Marmara Denizinin Güney sahilleri boyunca Gemlik, Orhangaziden başlayıp Mudanya, Erdek, Marmara Adasına...

Marmara Denizi`nin Güney sahilleri boyunca Gemlik, Orhangazi`den başlayıp Mudanya, Erdek, Marmara Adası`na kadar uzanan saha içerisinde üretilen ve dünyanın en kaliteli sofralık zeytin türü "Gemlik Tipi" zeytin için, "coğrafi tescil ve havza modeli" ile koruma ve zeytinyağında olduğu gibi destekleme primi istendi.
Yetiştirildiği bölgenin coğrafi yapısı, iklimi ve üretim şekli nedeniyle kendine özgü karakteristik özellikleri ve ayrı bir güzel kokusu olan "Gemlik Tipi" sofralık zeytin, ince kabuğu, küçük çekirdeği, bol etli yapısına ilave olarak etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesiyle diğer türlerden ayrılıyor.
Marmarabirlik`ten konuyla ilgili yapılan açıklamada, Türkiye`de en kaliteli sofralık zeytinin, Güney Marmara`da yetiştirildiği belirtildi.
Birlik tarafından "Gemlik Tipi" zeytinin geleneksel olarak yetiştirildiği Güney Marmara boyunca uzanan havzasının dışında da üretildiğini, hatta son yıllarda bu türdeki zeytin ekimlerinde artış olduğunun dile getirildiği açıklama şöyle devam etti:
"Gemlik Tipi" zeytin, Türkiye`nin her tarafında yetişmektedir. Ama damak tadıyla ve diğer özellikleriyle baktığımızda Marmara Bölgesi`nde yetişen, yani bölgemizde, Güney Marmara`da yetişen ürünler ön plana çıkmaktadır. Biz 2-3 yıldan bu yana bunu yüksek sesle seslendiriyoruz. Diyoruz ki; `Merdiven altı üretim ve haksız rekabet var. Diğer bölgelerden 1-1,5 liraya alınan ürünler, maalesef `Gemlik Tipi` diye de satılmıyor, `Gemlik Zeytini` diye satılıyor. Yani, Artık bazı ambalajların üzerine `Gemlik Tipi` de yazılmıyor `Gemlik Zeytini` diye yazılıyor. Bu konuyla ilgili mutlaka ve mutlaka `coğrafi tescil`, `havza modeli` ve bu bölgedeki üreticilerin korunmasına ilişkin bir yapılanma olması gerekir."
Sofralık zeytine kilo başına 25 kuruşluk destek
"Ham maddesi zeytin olan zeytinyağına destekleme yapılıyor, zeytine destekleme yapılmıyor. Yani çok çarpıcı bir durum. Kilogram başına mutlaka sofralık zeytine destekleme yapılması gerekir. Bu şekilde, aynı zamanda kayıt altına alınacaktır ve devletimize de katma değer kazandıracağına inanıyoruz ve kayıt altına alınmasıyla Türkiye`de yetişen sofralık zeytinin miktarı ve aynı zamanda yağlık zeytinin miktarı ortaya çıkacaktır. Şuan itibarıyla yağlık zeytini dahi, `sofralık zeytin` diye satan firmaların olduğunu düşünüyoruz. En azından kilogram başına verilecek olan 25 kuruşluk bir destek, katma değeriyle birlikte ilk üreticiden son, nihai tüketiciye kadar, üç defa el değiştirdiğini düşünelim, verilen desteğin fazlasıyla çıkacağına inanıyoruz."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli