Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeytinyağı ihracatı durduruldu

Zeytinyağı ihracatı durduruldu

Ticaret Bakanlığı, zeytinyağı ihracatını 1 Kasım’a dek durdurdu.

Zeytinyağı sektörüne ilişkin dış ticaret, yurt içi arz, tedarik, yurt dışı ve yurt içi faaliyetler konusunda Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmelerin sektör paydaşlarıyla yakın temas yapılarak yakından izlendiği belirtilen açıklamada, “Bu çerçevede dünyada azalan zeytinyağı rekoltesinin sebep olduğu artan dış talep ve dünya fiyatları sebebiyle önemli ölçüde yükselen dökme ve varilli zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatlarına olumsuz etkisinin devam ettiği kaydedilmiştir. Bakanlığımızca bu şartlar altında yeniden bir değerlendirme yapılarak, önümüzdeki zeytinyağı hasat döneminin başlangıcı olan 1 Kasım 2023’e kadar, dökme veya varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ilave tedbirler yürürlüğe konulmuştur” denildi.

Dünyadaki kuraklık nedeniyle üretici ülkelerin darboğaza düşmelerinin ardından Türkiye’nin yılın ilk 6 ayında gerçekleştirdiği zeytin ve zeytinyağı ihracatı, geçen yılın tamamında yapılan ihracatı sollamıştı.

Buna paralel şekilde İspanya’ya ihracat 26,8 kat birden artmıştı. Bu ülkeye 2022 Ocak-Haziran döneminde 7,6 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapan Türkiye, 2023 Ocak-Haziran döneminde bu ihracatı 203,9 milyon dolara çıkarmıştı.

Aynı dönem aralığında İtalya’ya yapılan ihracat ise 1,2 milyon dolardan 30 milyon dolara fırlamıştı.

Türkiye’de zeytinyağı fiyatı 4 yılda 7 kattan fazla artmıştı.



Anahtar Kelimeler: Zeytinyağı ihracatı durduruldu
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı