Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Zeytinyağı şişesini mecliste kırmasını istemişler

Zeytinyağı şişesini mecliste kırmasını istemişler

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, TBMM Genel Kurulunda zeytin sektörünün sorunlarını anlattı.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, TBMM Genel Kurulunda zeytin sektörünün sorunlarını anlattı.
Konuşmasına, zeytinci dertli diyerek başlayan Akova, zeytin hasat döneminde konuştuğu bütün çiftçilerin ve üreticilerin zeytinyağı şişesini Mecliste kırarsan belki halimize birilerinin dikkatini çekersin şeklinde konuştuklarını aktarıp, ben onların sesi olarak bu kürsüde artık yeter diyorum dedi.
Akova`nın konuşmasından önemli notlar:
"Zeytinin anavatanı Anadolu olmasına rağmen, gerek iç tüketiminde gerekse dış ticaretinde ülkemiz istenilen yere henüz gelememiştir. Ancak zeytinin meyve suyu olan zeytinyağının hem tüketiminde hem de ticaretinde ise ülkemiz arzu edilen yerin kat kat gerisindedir.
Zeytin ve zeytinyağının, iç tüketimin artırılması için gazete, dergi, radyo ve TV`lerde yemek tarifleri, programları vb. tanıtım kampanyaları yapılmalıdır; Bakanlık bizzat kamu spotlarıyla zeytin ve zeytinyağının tanıtımında aktif rol oynamalıdır.
Avrupa Birliğinde zeytine destek varken, ülkemizde zeytine yeterli destek yoktur. Burhaniye ve Havran`da yapılan zeytin çalıştaylarından sonra Kasım ayında Ayvalık Zeytin Hasat Günlerine katıldım. Çok özlü sorunu ifade etmişler: "Ortak İstek Zeytine Destek".
Türkiye`de zeytine destek yok, zeytinyağına kilo başına 50 kuruş destek var. Sektör zeytinyağına kg başına 2 Lira destek istiyor. En doğrusu tane zeytine destek verilmesidir.
Zeytin üretmek emek ister, özen ister, bakım ister. Zeytinin kalitesi ve veriminin yüksek olması için zeytin ağacının her yıl surum yapılması, bordo bulamacı yapılması, pamuklu bit ilacı yapılması, toprak altı gübreleme yapılması, amonyum sulfat verilmesi, budama yapılması gereklidir. Hasat döneminde ise bir yıl boyunca emek verilen zeytin ağacının meyvelerini kalitesini azaltmayacak şekilde dikkatli toplamak gerekir.
Çiftçi eskiden 500 ağaçlık zeytinlik ile çocuklarını evlendirirken, şimdi yılı borç ile bitirmekte, zeytinliğini satarak ancak geçimini sağlamaktadır.
Ülkemizde zeytincilik doğrudan 500 bin ailenin, dolaylı olarak ise 10 milyon kişinin geçim kaynağıdır. Bu yüzden bu hasat döneminde üreticinin sorunlarına tekrar tekrar dikkat çekmemiz gerekiyor. Zeytin emekçisinin sesini duyma zamanı geldi. Zeytin hasadının verimli geçmesi, zeytin ağacı gibi uzun ömür, zeytin tanesi kadar bereket, zeytinyağı kadar sağlıklı yaşam dileğiyle saygılar."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu