Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ziraat Odası Başkanı Özgör:

Ziraat Odası Başkanı Özgör:

?Zeytinde rekolte düşüşü yalnız Erdek´te değil, tüm dünyada?

Bini kendilerine bağlı Marmara ilçesi şubesi olmak üzere toplam 6300 üyeye sahip bulunan Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, bu yıl Erdek merkez ve Kapıdağ´daki zeytin rekoltesinde % 50 düşüş yaşandığını belirtti. Hâlen, Marmarabirik´e bağlı 162 sayılı Erdek Tarım Satış Kooperatifi´nin 3 milyon 839 bin kilo alım yaptığını vurgulayan Özgör, şunları söyledi:
?Bu rekolte düşüşü yalnız Erdek´te değil, tüm ülkemizde, hatta geçimlerini büyük oranda zeytincilikten sağlayan İspanya, İtalya gibi ülkeler için de geçerlidir ve küresel ısınmaya bağlı iklim de geçerli. Kooperatifimiz, bu yıl yaklaşık 5 milyon kilo sofralık zeytin alacak. Bu zeytinin kalitesi yüksek. Kooperatif, üreticilere 180 tane için kilo başına 7 lira 90 kuruş, 410 tane için ise 3 lira 25 kuruş ödeme yapıyor. Üst yağlık zeytin için de 2 lira 70 kuruş ödeme yapılıyor.?
Devletin, şu anda sofralık zeytin için hiç destek sağlamadığına işaret eden Özgör, ?Bu zeytin için mutlaka destek gerekli? dedi.
Erdek´te yaşayanların, gelirlerinin önemli bölümünü ?kara elmas? olarak nitelendirilen zeytinden sağladığına dikkat çeken Özgör, üreticilerin, sezon öncesi olduğu gibi hasat sonunda da zeytinliklerinin bakımını mutlaka yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber : Ö.Balıkçı-T.Ertan



Anahtar Kelimeler: Ziraat Odası Başkanı Özgör
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false