Bugün, 19 Mart 2024 Salı

Ziraat Odası sularımızın pH değerlerini açıkladı

Ziraat Odası sularımızın pH değerlerini açıkladı

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Erdek Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğiyle, Erdek merkez ile 22 kırsal mahalleye ait zirai ilaçlamalarda kullanılan su kaynakları taranarak, pH kontrolü yapıldı.

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Erdek Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğiyle, Erdek merkez ile 22 kırsal mahalleye ait zirai ilaçlamalarda kullanılan su kaynakları taranarak, pH kontrolü yapıldı.
Su kaynaklarının pH derecelerinin tespiti için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, projenin amacını şöyle özetledi:
?Erdek genelinde dikili 1 milyon adet zeytin ağacı vardır. 

Zeytin bahçelerinde rutin olarak 1 yıl içinde halkalı leke, zeytin güvesi için 2, zeytin kara koşnili için 1, zeytin fidan tırtılı için 2, zeytin sineği için 3, zeytinde yabancı ot mücadelesi için 3 olmak üzere toplam 13 uygulama ilaçlama yapılmaktadır. Ayrıca, yıl içinde aynı su ile yaprak gübresi uygulaması yapılmaktadır. Bir zararlıyı veya hastalığı kontrol etmek için yapılacak en temel işlemler, sorunun teşhis edilerek doğru ilaç ile doğru zamanda tekniğe uygun ilaçlama yapmaktır. Ancak yapılan bu işlemler % 100 doğru olsa da, ilaçlama için kullandığımız suyun pH´ındaki dengesizlik yapılan bütün emekleri heba etmektedir. Halbuki ilaçlama tankına koyduğumuz suyun pH´ı tarım ilaçlarının ve gübrelerinin etkili veya etkisiz olmasını doğrudan etkilemektedir. Suyun pH´nin yüksek olması tarım ilaçlarının çoğunun etkinliğini düşürerek bitkiye verdiğimiz bitki besin elementlerinin alınabilirliğini olumsuz etkiler. Bu yüzden üreticilerin ilaçlama ve gübreleme yapmadan önce kullanacakları suların pH´ını ayarlamaları gerekmektedir. Projemizin ana amacı, mevcut ilaçlamada kullanılan su kaynaklarının yerinde pH´larının kontrolü yapılarak o kaynaktan su kullanan üreticilerin konu hakkında bilgilendirilerek bilinçli ilaçlama ve gübreleme yapılmasının sağlanması dolayısı ile daha az masraf ve emek harcayarak daha çok ürün ve gelir elde edilmesini sağlayarak ilçe ekonomisine katkıda bulunulması hedeflenmiştir.?
Bazı tarım ilaçlarının pH 8 ve üstünde çok hızlı hidrolize olduğunu söyleyen Özgör, onun için üreticilerin ilaçlama ve sulama yapmadan önce kullanacakları suların pH değerlerini bilmeleri gerektiğine dikkat çekip, genel olarak suyun pH değeri 5,5-6,5 arasında olmasının önerildiğini belirtti.
Suyun pH7sını düşürmek için piyasada satılan mevcut pH düzenleyiciler olduğu gibi ayrıca sitrik asit (limon tuzu), fosforik asit, nitrik asit, sülfürik asit gibi asitlerde kullanılabileceğini işaret eden Ziraat Odaso Başkanı Özgör, ?Bunların seçiminde ise, kullanımı kolay ucuz ve güvenli olmasına dikkat edilmelidir. Sitrik asit hariç diğer asitler aynı zamanda bitki besini (fosfor, azot ve kükürt) sağlarlar. Sitrik asit hem ucuz olması hem de güvenli olması nedeniyle bunların içinde en iyisidir. Ayrıca MAP gübresi hem pH düşürücü hem de yaprak gübresi olarak ta iyi bir seçimdir. Suyun pH´ı her zaman asit olmasının nedeni, özellikle metal içeren bakırlı fungisitler (bordo bulamacı, bakır sülfat, bakır oksiklorid, bakır hidroksid vb.) Aliette gibi bazı fungisitler ile düşük pH´lı suyu karıştırmalıyız. Çünkü metallerin asitte eriyiciliği hızla arttığından bitkide fitotoksite yapma riski de artar. Değişik pestisitlerin bozulma süreleri etkili maddelerine göre değişiklik göstermektedir.? diye konuştu.
Özgör, proje kapsamında yapılan saha çalışmasında kontrol edilen mahalleler ile mevkileri ve suların pH ayarlarını şu şekilde açıkladı:
Erdek: Oduncu yolu ilaçlama vanası 8.0, Oduncu yolu kestane suyu 7.5, Oduncu yolu zirai sulama hatları 7.8, Arnavutköy zirai sulama hatları 8.0, Arnavutköy çeşmesi 8.1, Gedeve Hakan Erden kuyu 6.8, Katikırman ilaçlama su vanası 7.4, Palata çeşmesi 7.2, Aynana ilaçlama su vanası 8.0, Papazsırtı zirai sulama suyu 8.1, Kayan zirai sulama suyu 8.0, Alişan dere 8.0, Apostol tepe çeşme 7.4, Apostol yol çeşme 7.4.
Çeltikçi: Yeni havuz 7.6, Eski havuz 7.3.
Ocaklar: Turan çatrağı çeşme 6.6, Ocaklar çeşme (cami) 7.7, 3 numara 8.3, Güze çeşmesi 6.4, Recep Topuz´un evinin yanı 6.5, Sebatin çeşmesi 9.7.
Narlı: Artezyen 7.0, İçme suyu 7.3.
İlhanlar: İçme suyu 7.5, Artezyen 7.0, Büükova çeşme 7.6.
Doğanlar: İçme suyu 7.8, Kaynak 7.9, Dere 8.1.
Ormanlı: Şelale 8.1, Değrmendere 7.9, İçme suyu 7.3.
Turan: İçme suyu 7.8, Yolboyu çeşme 8.0, Alabalık dere 7.7, Soğuksu dere 8.1.
Yukarıyapıcı: Düzler çeşme 6.8, Belkıs-Y.Yapıcı arası çeşme (Hasan Akkaş) 6.9, Çeşme (Kadiroğlu Hüseyin Boğa) 6.8, İçme suyu 7.0, Kaynak 6.4, Gölet 7.4, Kirazlı Manastırı 7.0.
Ballıpınar: Dere 7.9, İçme suyu 7.0.
Çayağzı: İçme suyu 7.4, Dere suyu 7.6, Ilıca suyu (gölet) 7.1.
Kestanelik: İçme suyu 7.0.
Karşıyaka. Sağlık ocağı altı çeşme 7.6, Cami çeşme 7.6, Mezarlık çeşme 7.6, Çatrak-Köprü arası çeşme 7.3.
Tatlısu: Merkez çeşme 7.3, İçme suyu 7.2.
Aşağıyapıcı: İçme suyu 7.6, Çatrak çeşme 6.8.
Hamamlı. Sulama suyu 7.7, Muhtarlık artezyen 6.7, İçme suyu 7.4.
Balıklı: Çeşme suyu 7.1, Zekai´nin kuyu 7.0, Kemal´in kuyu 6.8.
Tuzla: İskele çeşme (şebeke suyu) 7.2.
Poyrazlı: Haşim Dinçer çeşme 7.0, İçme suyu 7.7.
Paşalimanı: İçme suyu 7.8, Uzak çeşme 7.5, Akagündüz çiftlik çeşme 6.8, Artezyen (Kemal Karacan) 7.6.
Harmanlı: İçme suyu 7.6.
Kontrol yapılan kaynakların sayısının fazla olmasından dolayı konunun çiftçiler tarafından daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla kaynakların bulunduğu yerlerde ilgili kaynağın pH değerini gösterir plakalar hazırlandığı bilgisi veren Özgör, plaka hazırlama işinin Erdek Ziraat Odası Başkanlığınca üstlenildiğini sözlerine ekledi. (Haber : Taygun Ertan)



Anahtar Kelimeler:
  • Salı 15.7 ° / 3.8 ° false
  • Çarşamba 7.9 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 12.4 ° / 3.3 ° Güneşli