Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Ziraat Mühendisi Barlas: Bu yıl zeytinyağı yılı

Ziraat Mühendisi Barlas: Bu yıl zeytinyağı yılı

Bu sene sofralık tipi zeytinde olumsuz bir yıl yaşanıyor. Hasat Zeytinyağı Fabrikası Sorumlu Müdürü Ziraat Mühendisi Atıf Barlas, bu sene ilçede sofralık tipi zeytinlerde yaşanan su kaybını değerlendirdi.

Bu sene sofralık tipi zeytinde olumsuz bir yıl yaşanıyor.
Hasat Zeytinyağı Fabrikası Sorumlu Müdürü Ziraat Mühendisi Atıf Barlas, bu sene ilçede sofralık tipi zeytinlerde yaşanan su kaybını değerlendirdi.
Kasım ayının ilk haftasına kadar ürünün çok güzel olduğunun görüldüğüne işaret eden Barlas, aniden meydana gelen aşırı soğuk ve devamında sık sık yaşanan kırağının zeytinde buruşma, su kaybı ve buna bağlı olarak kalite kaybı yarattığını söyledi.
Barlas devam eden açıklamasında şöyle konuştu: "Kasım ayının ilk haftasından beri havaların aşırı soğuk gitmesiyle birlikte, zeytinde oluşan su kaybı ve buruşma nedeniyle zeytinler sofralık niteliğini kaybetti. Bunun üzerine, zeytinde meydana gelen kilo kaybından dolayı sofralık niteliğine sahip zeytinler yağlık olarak değerlendirilmeye başlandı. Bu da, ileriki yıllarda çiftçinin doğal olarak moral kaybına yol açacak. Çiftçiler, para kazanamadıkları için önümüzdeki yıllarda zeytinliklere yatırım yapmaya çekinecekler. Bunun çözümü, tarım sigortasından geçmekte. Erdek`teki tüm zeytin üreticilerinin don dahil olmak üzere, tarım sigortası yaptırmaları gerekiyor. Ancak bu şekilde yaptıkları masraflar sigorta kapsamına girebilir. Ayrıca, Erdek İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Çiftçi Kayıt Sistemine alınan çiftçilerin sigorta bedelinin % 50 devlet tarafından karşılandığını hatırlatmak istiyorum. Bize gelen yağlık zeytinlerden, gemlik tipi alt yağlıklardan % 18-20, üst yağlıklardan % 20-24 arası yağ çıkarıyoruz. Gemlik ve Su tipi karışık gelen zeytinlerden ise çıkardığımız yağ oranı % 19`u buldu" dedi.
Sorumlu Müdürlüğü`nü yaptığı, ilçeye bağlı Karşıyaka Beldesi`nin 500 metre mesafesinde kurulu Hasat Zeytinyağı Fabrikası`nın hizmete soktuğu Polat Makine tesislerinde, günlük 70 ton kapasiteyle faaliyetine devam ettiğini kaydeden Barlas, "Gönül arzu ederdi ki, sofralık tipi zeytinler yağlığa dönüşmeseydi. Kısmet buymuş, artık inşallah gelecek yıllarda, üreticilerimiz bu seneki gibi kabus yaşamazlar" dedi.
Öte yandan, bugün itibarıyla 1 kg. zeytinyağının fabrika satış fiyatının 7 lira olduğu öğrenilirken, önümüzdeki aylarda bu rakamın yükselebileceği belirtiliyor.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı