Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Ziraat Odası Başkanı Sözat: Hasanın çiftliği Hansın çiftliği olmasın

Ziraat Odası Başkanı Sözat: Hasanın çiftliği Hansın çiftliği olmasın

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarım ve hayvancılıkta son 10 yılda yaşanan gelişmeleri rakamlarla ortaya koydu.

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, tarım ve hayvancılıkta son 10 yılda yaşanan gelişmeleri rakamlarla ortaya koydu.
Son 10 yılda yabancılara 100 bin dönüm tarım arazisinin satıldığını söyleyen Başkan Sözat, "Hasan`ın çiftliği Hans`ın çiftliği olmasın" dedi.
Balıkesir Ziraat Odası toplantı salonunda basın toplantısı düzenleyen Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, 2012 yılının çiftçinin emeğinin karşılığını alamadığı bir yıl olarak geride kaldığını söyledi.
Sözat, iklim şartlarına göre çevremizdeki ve başka illerden duyuyoruz ve dua ediyoruz Balıkesir sel felaketine maruz kalmaz diye tabii ki ülkenin her tarafı bizim. Temennimiz hiçbir yerde sel felaketinin yaşanmaması Antalya`yı gördük bütün seralar suyun altında kalmış dolayısıyla çok üzüldüm. Çünkü o seraların nasıl bir emekle meydana getirildiğini ne kadar masraf yapıldığını bildiğim için üzüntüm büyük" dedi.
Geçen yıl düzenlenen 2012`nin tarımsal bakımdan değerlendirildiği toplantıda yaptığı açıklamayı hatırlatan Sözat, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O gün çiftçilerin ödeme güçlüğü içersin de olduğunu ve bundan dolayı da kaynaklar bulamamış olmasının çiftçiyi üzdüğünü. Odamıza gelen yüzlerce çiftçi borcumuzu ödeyebilmek için borcumuzu nasıl ödeyebiliriz? diyerek bir arayış içersinde olduğunu söylemiştim.
Bugün bakıyoruz, bankalar da limitleri dolmuş olmasından dolayı çiftçimiz banka kredilerinden yararlanamıyor. Kredi kaynağı bulamayan çiftçi ise mezbahaya hayvanlarını götürüp satmaya başladı. Bu arada mezbahaya hayvanını satan çiftçi başka bir olayla karşılaşıyor dişi hayvan kesiminde bir sisteme bağlandı Balıkesir`de dişi hayvan kesimi o kadar kolay olmuyor şeklinde konuşan Sözat, "Fakat kuzu olayın da biraz esnek olmasını biraz daha hoşgörülü olmasını istiyoruz, anlayış bekliyoruz. Eğer bu dişi kuzuları kesemezsiniz yapamazsınız diye diretilirse maalesef çiftçimiz çok daha mağdur olacak. Çünkü çiftçinin damızlık anlayışı bellidir. Dişi hayvanlarının içersinde yarayan hayvanlarını ayırır yaramayanları götürür satar bu bir sıkıntıydı bu sıkıntıyı aştık" dedi.
Şimdi aşamadığımız bir konu daha var, dişi kuzuların kesiminde fiyat kırıklığı oldu 7-8 liraya kesilen kuzuları şimdi 2 lira daha aşağıya kesmeye başladılar. Bu gözü yaşlı çiftçinin gözünün yaşına bakmadan bu olayları yaşatanlara şunu söylüyoruz. Sıkıntılı bir dönemdeyiz gelin hep beraber bir fedakarlık yaparak bu sıkıntılı dönemde çiftçiyi fazla ezmeden fazla hırpalamadan geçiştirmeye çalışalım inşallah önümüzdeki günlerde fiyatlar biraz daha olgunlaşır, çiftçide malını daha iyi değerlendirmiş olur şeklinde konuşmasına devam eden Sözat, "Yapılacak şey şudur. Sözün kısası ve özü olarak borcuna harcına sadık olan çiftçinin ödemelerine yardımcı olmak amacıyla mutlak surette kredi mekanizmasın çalışmamız lazım ve çiftçiye borçlarını ödeyecek tarzda yeni bir kredilendirme başlatılması lazım ve bunu acilen yapmak lazım şeklinde konuştu.
Desteklemeleri yetersiz gören Sözat, madem ki Avrupa Birliğinden bahsediyoruz Avrupa Birliğine girmek için uğraşıyoruz ve çiftçide buna hazırlanıyor fakat ekonomik nedenlerden dolayı kısır kalıyor. Çiftçiyi hazırlayabilmek adına moralinin yükseltilmesini istedi.
Mazot desteği 4 ile 4 buçuk arasın da bu da yeterli değil, 1 litre mazotla tarlayı ekmek mümkün değil, 1 dönüm yeri işlemen için en az 7-8 litre mazota ihtiyaç olduğuna değinen Sözat, Yani 8 de 1 mazot desteği veriliyor bunun artmasını dile getirdi.
Bu üreticiyi bu kıskaçtan çıkarmak için desteklemelerin arttırılmasını ilgililere duyurmak istediği için basın açıklaması yapmak zorunda kaldığını açıklayan Sözat, yoksa ithal samanla ithal otla bu iş olmaz. Çiftçi bunları kendi yetiştiremiyorsa dışarıdan gelen samanla otla bu hayvancılık kurtulmaz dedi.
Hayvancılığın kurtulması içinde formüllerin hazır olduğunu ileri süren Sami Sözat biz doğruları söylemeye sıkıntıları söylemeye devam edeceğiz her ne kadar bize kızanlar olsa da diye konuşarak konuşmasını tamamladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false