Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


ABDEST VE ÖNEMİ

İslam dininin çok önem verdiği konulardan biri de temizliktir. Kur’an-ı Kerim’de, temizliğe riayet eden Müslümanlar övülmekte ve Allah’ın sevgisini kazanacakları bildirilmektedir.


İslam dininin çok önem verdiği konulardan biri de temizliktir. Kur’an-ı Kerim’de, temizliğe riayet eden Müslümanlar övülmekte ve Allah’ın sevgisini kazanacakları bildirilmektedir.
Bu konuda Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Orada temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da çokça temizlenenleri sever.”
Peygamberimiz de, “Din temizlik üzerine kurulmuştur.”, “Temizlik imanın yarısıdır.” buyurarak, temizliğin dinimizde ne kadar büyük önem taşıdığını belirtmiştir.
Namazın sahih olabilmesi için de beden, elbise ve namaz kılınacak yerin temiz olması şart koşulmuştur. Görülüyor ki Müslüman, bedenini, elbisesini, evini ve oturup kalktığı yeri her zaman temiz tutmak zorundadır.
Çevremizi kirletmemek, daima temiz tutmak da dinî görevlerimiz arasındadır. Peygamber Efendimiz, “Çevrenizi temizleyiniz” buyurarak çevrenin de temiz tutulmasını istemiştir.
Kıymetli okurlar,
Namaz kılan kimsenin abdest alması farzdır. Abdest almak ise günde birkaç defa temizlenmek demektir. Allah’ın her emrinde olduğu gibi gusül ve abdestle ilgili emirlerinde de nice hikmetler, sağlık açısından da pek çok faydalar olduğu bilinen bir gerçektir.
Abdestin Arapçası, “vudû”dur. Sözlükte, temizlik ve güzellik anlamına gelir. Terim olarak ise belirli organları yıkamak ve mesh etmek suretiyle yapılan bir temizliktir.
Namaz kılmak için abdest almak şarttır. Abdestsiz namaz sahih değildir. Abdestle ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır:“Ey iman edenler, namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi ve başlarınıza mesh edip topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın.”
Abdest, dış dünya ile daha çok temasta bulunan organlarımızın temizlenmesine, bu organlarla işlediğimiz günahların bağışlanmasına ve ahirette cennete girmemize vesile olur.
Peygamberimiz abdestin fazileti hakkında şöyle buyuruyor: “Bir kimse güzelce abdest alırsa, tırnaklarının altına kadar vücudundan günahları dökülür.”
Bir başka hadis-i şerifte de şöyle buyurmuştur: “Benim ümmetim kıyamet gününde abdest azaları, abdest nurunun parlaklığıyla geleceklerdir. Bu parlaklığı daha fazla uzatmak hanginizin elinden gelirse yapsın.”
Konu ile ilgili olarak Ebû Hureyre’den (ra.) şöyle rivayet edilmiştir: Peygamberimiz bir gün Medine kabristanına gelip;
—Ey müminler yurdu, size selam olsun. İnşallah biz de size katılacağız.
Kardeşlerimi görmeyi isterdim, buyurdu. Ashab;
—Ya Resulallah, biz sizin kardeşleriniz değil miyiz, dediler. Peygamberimiz;
—Siz benim ashabımsınız. Kardeşlerimiz ise henüz gelmemiş olanlardır, buyurdu. Ashab;
—Ey Allah’ın Resulü, henüz gelmemiş olan o kardeşlerinizi nasıl tanıyacaksınız, dediler. Peygamberimiz; —Bir kimsenin, hepsi aynı renkte olan atlar arasında alnı ve üç ayağı ak bir atı bulunsa onu tanımaz mı, diye sordu. Ashab; —Evet, tanır, dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz;
—Öyle ise kardeşlerimiz, yüz, el ve ayakları abdest nuru ile parlak olarak geleceklerdir. Ben de onlardan önce gidip havuz başında onları bekleyeceğim, buyurdu.
 

  • BIST 100

    9530,47%-0,18
  • DOLAR

    32,48% 0,12
  • EURO

    34,69% 0,49
  • GRAM ALTIN

    2480,00% -0,24
  • Ç. ALTIN

    4201,71% 1,16
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu

Balıkesir

18.04.2024

  • İMSAK 04:40
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:54
  • YATSI 21:20