Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hilmi ÇETİN


ADIMIZ MÜSLÜMAN

Kıymetli okurlar, din insanlıkla yaşıt bir olgudur. İ


Kıymetli okurlar, din insanlıkla yaşıt bir olgudur. İlk insan olan Hz. Adem, aynı zamanda ilk Peygamber’dir. Hz.Adem’den bizim peygamberimiz Hz.Muhammed(sav)’e kadar tüm peygamberlerin tebliğ ettiği dinlerin ortak adı İslam’dır. Ancak özel olarak ‘İslam’ adı son hak dinin adıdır.
İslam, barış esenlik, huzur, teslimiyet ve güven gibi anlamlara gelmektedir.
Dinimizin adının İslam oluşu Kur’an-ı Kerim’e ve peygamberimizin sözleri olan hadis-i şeriflere(kıymetli sözler) dayanır.
Nitekim Yüce Allah: “Kuşkusuz Allah katında din İslâm’dır. Kitap verilenler, ancak kendilerine ilim geldikten sonradır ki, aralarındaki hak tanımazlık yüzünden ayrılığa düştüler. Allah’ın âyetlerini inkâr edenler bilmelidirler ki Allah’ın hesabı çok çabuktur. (“ Al-i İmran, 19) buyurmuştur.
Yine Al-i İmran suresi 85. ayetinde “Kim İslâm’dan başka bir din arama çabası içine girerse, bilsin ki bu kendisinden asla kabul edilmeyecek ve o âhirette ziyan edenlerden olacaktır.” buyurmaktadır.
Maide suresinin 3.ayetinde ise Yüce Mevlamız “...Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim...” buyurmuştur.
Ebû Saîd el-Hudrî’den nakledildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Ey Ebû Saîd! Kim Rab olarak Allah’tan, din olarak İslâm’dan ve peygamber olarak Muhammed’den razı olursa ona cennet vacip olur.” (M4879 Müslim, İmâre, 116)
Kıymetli okurlar, İslam dinine inanan kimselere de Müslüman denir ki bu isimlendirme de Allah tarafından yapılmıştır. Müslüman: “İslamlığı benimsemiş, İslam dininden olan (kimse).”
Bizlere Müslüman adını Yüce Allah kendisinin koyduğunu şöyle beyan etmiştir:”...Peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız için, O, gerek daha önce (gelmiş kitaplarda), gerekse bunda (Kur'an'da) size «müslümanlar» adını verdi...”(Hac,78) Bu iltifat ve onur bizim için hazine değerindedir.
Tabi ki bu sıfat ve isimlendirme bizim kendimizi tanıtırken kimliğimiz mesabesindedir.
Fussılet suresinin 33.ayetinde: “(İnsanları) Allah'a çağıran, iyi iş yapan ve «Ben müslümanlardanım» diyenden kimin sözü daha güzeldir?” buyurularak müslümanlardan olmanın en güzel ifade unvanımız olduğu hatırlatılmaktadır.
Ayrıca Allah Resulü Hz.Muhammed(sav)’in hem müslümanlardan olması hem de müslümanların ilki olduğu ayetlerde şöyle geçer: “De ki: Şüphesiz benim namazım, kurbanım, hayatım ve ölümüm hepsi âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana sadece bu emrolundu ve ben müslümanların ilkiyim.” Enam, (162-163)
“(De ki:) Ben ancak, bu şehrin (Mekke'nin) Rabbine -ki O burayı dokunulmaz kılmıştır- kulluk etmekle emrolundum. Her şey de zaten O'na aittir. Bana müslümanlardan olmam ve Kur'an okumam emredildi. Artık kim doğru yola gelirse, yalnız kendisi için gelmiş olur; kim de saparsa ona de ki: Ben sadece uyarıcılardanım. “(Neml,91-92)
Kıymetli okurlar, demek ki biz son hak din İslam’ın mensupları olarak Müslüman ismini kullanmalı ve ön plana çıkarmalıyız. Başka mensubiyetlerimizi yarıştırmamalıyız. Ayrıca adımız Müslüman olup da özümüz gayr-ı müslim olmamalı. Adımıza yaraşır bir ahlakî yaşantıda olmalıyız. İnancımızla, ibadetimizle Allah’ın razı olduğu insanların da hayranlık duyduğu kişiler olmalıyız.    Selam ve dua ile...
 

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23