Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


AKRABALIK İLİŞKİLERİ (SILA-İ RAHİM)



Sevgili okurlar, bugün hepimizin az çok kusuru olan bir konudan bahsedeceğim. Gerek köy ve kırsal yaşamdan şehirleşmeye geçiş gerekse zamanın empozesiyle bireyselleşme ve kendini merkeze alma handikabı yüzünden zayıflayan bir hasletimizi, sıla-i rahmi yazacağım.
Cenab-ı Hakk insanı bu dünyaya gelirken yalnız ve sahipsiz olarak var etmemiştir. İnsana dayanak ve sığınak olması için garip düştüğü bu dünyada anne babası başta olmak üzere akrabalar ve insanlar lûtfetmiştir.
Akrabalık bağı İslâmî kavramla ?sıla-i rahim´ ile ifade edilir. Sıla bağ demektir. Rahim de ana rahmine atıf olarak aynı anneden doğanlar arasındaki yakınlık ve merhamet ilişkisini ifade eder. İnsan doğmadan önce ana rahminde cenin halde iken kordon bağı ne kadar hayatî ise bu dünyada da akrabalık bağı (sıla-i rahim) o denli önem arz eder.
Rahîm aynı zamanda Allahü Teâlâ´nın güzel isimlerindendir. Akrabalık ilişkilerinin önemini gösterir nitelikte, Yüce Rabbimiz akrabalar arası hukuku ifade için kendi isminden türeyen bir isim koyarak, akraba ile ilişkisini devam ettirenin rahmetiyle bağı olacağını eşsiz bir şekilde anlatmıştır. Ve akrabalık hukukunun önemine vurgu yapmıştır.
Sevgili okurlar,
Sıla-i rahim cahiliyede bile önemsenen ahlâkî bir vasıftı. Bir erdemlilik alameti idi. Hatırlayınız Hz.Peygamber ilk vahyi alıp endişe ve korku içinde evine geldiğinde Hz.Hatice validemiz Efendimiz(sav)´i överken, onun üstün vasıflarını zikrederken ?sen akrabanı gözetirsin? demişti.
Daha henüz Mekke yıllarında iken birçok ibadetle mükellef tutulmadan önce akrabalık hususunda ashabını uyarıyor onları yetiştiriyordu. Hicret yolculuğundan sonra Medine´ye ayak bastığı zaman yaptığı ilk hitapta yine akraba ile ilişkileri koruyun mesajı vermişti. Hatta Peygamberimiz inanç faklı bile olsa ebeveyne itaat, hürmet ve hizmet esastır buyurmuştu.
Malumdur ki insanların en çok problemleri, husumetleri ve küskünlükleri akrabalarıyladır. Çünkü mesafe yakınlaştıkça menfaatler çatışmaktadır. Hak ihlalleri en çok yakın akrabalar arasında cereyan etmektedir. İlişkilerin yoğunlaşması aynı zamanda zorlaşması demektir. Burada daha çok hassasiyet göstermek ve affetmek devreye girmelidir.
Peygamberimiz: ?Sıla-i rahim yapan, akrabasından gördüğü iyiliğe iyilikle karşılık veren kimse değil, akrabası kendisine iyiliği kestiğinde bile iyilik yapamaya devam edendir.? buyurarak ufuk noktayı ve ideal olanı gösterdi.
Usul ve füru denilen(dede, nine, anne, baba, çocuk, torun) bakıma muhtaç en yakın akrabaların bakımını ve hizmetini de Müslümana vecibe olarak yükledi.
Yine Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav) yoksula verilen sadakaya bir ecir, akrabaya verilen sadakaya iki kat ecir vardır dedi. Biri sadaka, diğeri de sıla-i rahmi gözetme sevabı.
Peygamberimiz(sav), teyze anne konumundadır buyurdu. Babaya değil baba dostuna bile hürmet edin buyurdu. Adamın biri geldi: ?Ya Rasûlellah, bana yaptığımda cennete sokacak bir amel haber ver? dedi. Peygamberimiz: ?Allah´a ibadet edersin ve O´na hiçbir şeyi ortak koşmazsın, namazı kılarsın, zekâtı verirsin, bir de akrabalarla ilişkini sürdürürsün.? buyurdu.
Efendimizin müjdesiyle sıla-i rahim rızkın bol laşmasına ve ömrün bereketlenmesine vesile olur.
Akraba ile bağı koparmaya yemin ve adak edilmez. Yapılmışsa böyle hatalar hemen dönülmelidir. Çünkü Efendimiz(sav) ?Akrabası ile bağını koparan cennete giremez.? buyurmuştur. Akraba ile bağların koparılması kıyamet alametlerindendir.
Kıymetli okurlar,
İslâm, Müslümanın Müslümana üç günden fazla küs durması helâl değildir derken, bizler en yakınlarımızla yıllarca dargın kalabiliyoruz. Hayatın bizi sarmalayan meşgaleleri içinde akrabalık hukukunu ve bağlarını ihmal ettiğimiz oluyor. Geliniz bu konudaki manevi sorumluluğumuzu hatırlayalım.
Hayırlı cumalar diliyorum.

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    34,79% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2412,57% -0,81
  • Ç. ALTIN

    4000,90% -1,78
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

23.04.2024

  • İMSAK 04:31
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:59
  • YATSI 21:28