Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


ALDATICILIK MÜSLÜMANIN VASFI OLAMAZ


Toplum içinde en çok yakınılan ahlaki kusurlardan biri de aldatıcılık.
Sevgili okurlar, insanlar arası sağlıklı ve sağlam ilişkiler güvene dayanır. Dinimiz İslam müminin en bariz vasfı olarak güvenilirliği koymuştur. Yakınlarına ve komşularına güven vermeyen, dolayısıyla güvenilmeyen kişi kamil bir mümin olamaz.
Peygamberimiz aldatmaya karşı ?Bizi aldatan bizden değildir? buyurarak aldatmanın müclümanca bir tavır olmayacağını ilan etmiştir.
Kıymetli okurlar, öncelikle aldatma mevzusu kamuda olsun özel sektörde olsun verilen söze sadık kalmamak şeklinde tezahür ediyor. Bir vaatte bulununca veya bir şeyi taahhüt edince onu yerine getirmek için gayret sarf edilmelidir. Çünkü verilen sözler emanettir. Emanete riayet etmek de müminlik şiarıdır. Zira Resulullah(sas) vadinde durmamayı, sözünden caymayı münafıklık alameti saymıştır. Peygamberimiz aldatıcılık yapanların şefaatine nail olamayacağını, sevgisinden mahrum kalacağını söylemiştir. Kendisi çok çok zorlansa bile verdiği sözü yerine getirmiştir.
Aldatmanın en çok yaşandığı yerlerden olmalıdır ki Hz. Muhammed(sas) Allah´a en sevimsiz gelen yerlerin çarşılar olduğunu haber vermiştir.
Aldatmanın en çok görüldüğü yerler alışverişlerdir. Bunun içindir ki aldatmaya ve aldanmaya sebebiyet vermeyecek şekilde alışverişte aleniyet, detayların açıklanması ve belirlenmesi ticaret hukukunun en önemli üzerinde durduğu hususlardandır. Aynı zamanda detayları konuşup açıklığa kavuşturmanın kazanca bereket katacağı haber verilmiştir. Kusuru açıklanmadan mal satmak ve bu suretle kazanılan para haramdır.
Güvenilir alışveriş erbabının da öbür alemde yüksek derecelerde ve mümtaz şahsiyetlerle birlikte olacağını müjdelemiştir Allah Resulü.
Sevgili okurlar, aldatma denildiğinde elbette ailede eşleri aldatma hususu da akla geliyor. Ve bu sebeple nice aileler dağılıyor, cinayetler işleniyor, hayatlar kararıyor. Eşler kıydıkları nikahla Allah katında birbirlerine sadakat sözü vermiş olurlar. Gayrı meşru, dinimizin izin vermediği hiçbir ilişki içinde olunmayacağına dair her Müslümanın zaten bir mesuliyeti vardır. Bunun yanında aynı yastığa baş koyulan, evlatların annesi/babası olacak kişilerin arkasından iş çevirmek, ahlaksızlıklara yönelmek aldatmanın en rezil halidir. Aile içinde güven sarsılınca geri gelmesi oldukça güçtür. Bunun için ömrünü eşine vakfetmiş, adını adının yanına yazdırmış eşlere karşı olağanüstü bir hassasiyetle davranmak icap eder.
Aile içi aldatmayı doğuracak hal ve tavırlardan kaçınmak lazımdır. İnternet ortamında, iletişim araçlarında ve karşı cinslerle kurduğumuz gündelik ilişkilerde hem zinaya götürüp gayrı meşru işlerin kapısını aralayacak hem de aldatmaya varacak davranışlardan uzak durmak gerekir.
Elbette günümüzde en çok tebarüz eden ve yakınmalara sebep olan yönetilenle yöneten -devlet ile vatandaş- arasında sadakat elzemdir. Aldatmanın binbir türlü şeklinin olabileceği bu sahada da mümin duruşu lazımdır. Aldatma ve hıyanetten uzak durarak, kul ve kamu haklarını muhafaza etmek her bir müminin vazgeçilmez ahlakı olmalıdır.
Mümin her hal ve durumda dürüst olan, doğruluğu istikamet edinen erdemli insandır.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55