Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

ÖNDER BALIKÇI


Anılar arasında


Yaşamım, hep mücadelelerle geçti. Çok severek yaptığım gazetecilik ve öğretmenlikte hep müthiş bir çalışma temposu içinde oldum. Tabii, ikisinde de vefalar, vefasızlıklar, haksızlıklara uğrama ama asla mücadeleden vazgeçmeme ana ilkem oldu.
İşte, sizlere onlardan küçük bir demet.
1975/1976 eğitim-öğretim yılında, Erdek Lisesi´ndeyim. Ortaokul ve lise, aynı çatının altında eğitim-öğretim veriyor. Ortaokullarda Türkçe, liselerde Türk Dili ve Edebiyatı derslerine giriyorum. Ayrıca, ihtiyaç olduğu için bazı sınıfların beden eğitimi ve din kültürü dersleri de ?ek ders? olarak, branş dışı bana veriliyor.
Öğretmenliğe ilk kez başladığım o dönemde okulumuzun müdürlüğünü, Balıkesir´in Sındırgı ilçesi doğumlu olan Mehmet Şahinkaya yürütüyor. Şahinkaya, bana müdür yardımcılığını da öneriyor, kabul ediyorum.
Yıl, 1980. Göreve ?Milliyetçi Cephe Hükümeti? geliyor. Hükümet, müdürümüz Mehmet Şahinkaya´yı görevinden alarak, daha önce Erdek Lisesi Müdürlüğü görevini yürüten, ancak o dönemde Adalet Partisi´nin askeri gibi çalışan, hatta bu partinin Erdek´teki yerel seçimi kazanmasının ardından okul bandosunu partinin kutlamalarına çıkaran, daha sonra CHP-MSP koalisyon hükümeti döneminde görevden alınan Sezai Tekin´i getiriyor.
ERDEK LİSESİ´NDE SÜRGÜNE UĞRUYORUZ
Sezai Tekin, görevine başladıktan kısa bir süre sonra beni ve diğer müdür yardımcısı Yusuf Özer´i odasına çağırarak, müdür yardımcılığı görevinden istifa etmemizi istiyor. Her ikimiz de, görevimizi aksatmadan yerine getirdiğimizi vurgulayarak, istifayı düşünmediğimizi söylüyoruz. Ama ?Görevinizi eksiksiz yaptığınızı biliyorum ama kendi kadromu kuracağım. Ben, sizi görevinizden aldırırım? diyen Tekin, dediğini de yapıyor. Bir dönem Bandırma´da da beden eğitimi öğretmeni olarak görev yapan, daha sonra Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nde de şube müdürlüğü görevini üstlenen Fatih Gürel imzasıyla iki müdür yardımcısı olarak bizlere gelen yazıda, ?Görülen lüzum üzerine müdür yardımcılıklarından alındığımız? bildiriliyor. Yani tam bir siyasi karar! İşin acı tarafı, bu kararı imzalayan kişi Fatih Gürel ile sözüm ona aynı dünya görüşünü paylaşıyoruz!
Yöneticilik görevimiz bitiyor ama okuldaki öğretmenlik görevimiz sürüyor. Bunun üzerine okulumuzdaki 10 öğretmen, toplu bir dilekçeye imza koyarak, Milli Eğitim Bakanlığı´na başvuruda bulunup, iki müdür yardımcısının haklı hiçbir gerekçe olmaksızın görevlerinden alındığını bildirerek, konunun incelenmesini istiyoruz. Tabii ki hata yapıyoruz. Çünkü siyasi ortam belli. Kimi, kime şikayet ediyoruz ki!
Okulumuza iki güdümlü müfettiş geliyor. Birinin ismini hiç unutmadım: Firuz Hekimoğlu. Sözüm ona bizlere ?Hocam, hiç merak etmeyin, çok sağlıklı bir inceleme yapacağız!? diyerek güvence(!) veriyorlar ama nerede? Önce, toplu şikayet dilekçesi vermenin suç olduğunu belirtiyorlar, ardından da dilekçeye imza koyan 10 öğretmenin önüne, yanıtlamaları isteğiyle hiçbiri gerçek olmayan 10´a yakın soru sürüyorlar:
?Siyasi görüşlerinize uymayan öğrencilere taraflı davrandığınız, not vermediğiniz, sizin siyasi görüşünüzde olmayan öğretmenlere ?faşist´ dediğiniz, TÖB-DER´e(O dönemin en etkili öğretmen sendikası) üye olduğunuz vs.?
Yani kurt, kuzuyu yemeye çoktan karar vermiş!
Zaten dönemin Erdek Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Hüseyin Kaynar ve yönetimi de, tabii ki kendilerine göre ?solcu?, hatta o zamanın deyimiyle ?komünist? olarak nitelendirdikleri bizleri istemiyorlar ve Erdek´ten sürgün edilmemiz için yönetim kurulu kararı almışlar! Okul Aile Birliği´nin, öğretmen sürgünlerinde rol oynaması o yıllarda çok doğal tabii ki? Devamı Yarın

  • BIST 100

    9548,09%-1,36
  • DOLAR

    32,48% 0,23
  • EURO

    34,54% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2500,70% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4153,32% 1,65
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

17.04.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:15
  • ÖĞLE 13:09
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:53
  • YATSI 21:19