Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


Anılar arasında


Geçen Sayıdan Devam
Sonuçta, benim de aralarında bulunduğum 10 öğretmenin ?sürgün? tayinleri çıkıyor. Eğitim-öğretim yılının ortasında, soğuk kış günlerinde. Üstelik çoğunluğu doğu illerine! Ne öğretmenleri düşünen var, ne de öğretmensiz kalan öğrencileri!
Benimle birlikte sürgüne uğrayan öğretmenlerden anımsadığım bazı isimler, Ali Çakır, Ufuk Çakır, Nermin Özsel, Yüksel Uluçınar, Zekeriya Yağız, Zerrin Müftüoğlu, Yusuf Özer, Nermin Özsel?
Benim tayinim de, Kütahya´ya bağlı Altıntaş ilçesi, Gökçeler Köyü´ne çıkıyor. Bu arada şu ilginç anektodu da unutamam. Okul müdürü Sezai Tekin, bana tayinimi bildirirken, gayet pişkin bir yüz ifadesiyle, ?Seni severim. Bak, diğerlerini doğuya gönderirken, seni uzağa göndermedim, bu bölgede bıraktım!? diyor. Güler misin, ağlar mısın?
Gökçeler Köyü´ne Kütahya´dan düzenli kalkan araç yok. Yerimi görmek için bir traktörün arkasında gidiyorum. Ahırdan bozma bir sınıf, yedi öğrenci ve dört sürgün öğretmen! Zaten uğradığımız büyük haksızlık nedeniyle moralim bozuk. Bir süre için rapor alıyorum. Ardından 12 Eylül darbesi oluyor. Gökçeler Köyü´nde öğretmenliğimi sürdüremeyeceğimi düşünerek istifa ediyor ve o dönem için yüksekokul mezunlarına tanınan haktan yararlanarak, 3,5 aylık askerlik görevimi yapmak üzere Burdur´a gidiyorum.
GERÇEK GAZETESİ´NDE GÖREVE DEVAM
1980 yılının sonları, 1981 başları. Vatani görevim bitiyor.
1975 yılında kurulduğu günden, kapandığı 2006 yılına dek hiç bağımın kopmadığı, sürekli haber, köşe yazısı, röportaj, araştırma ve söyleşilerimin yayınlandığı, Nihat Özbek´in sahipliğindeki GERÇEK GAZETESİ´ne dönüyorum. 1980 yılından, 1988 yılına dek, bu gazetede, yan yana masalarda önce Basri Atılganer ile çalışıyoruz, sonra ise İzzettin Pesen de bize katılıyor. Atılganer, Pesen ile pek anlaşamayınca Bandırma´daki İLKHABER gazetesine geçiyor.
1988 yılında, yeniden öğretmenliğe dönüyorum. Başka bir İl´e tayinimin çıkması olasılığının yüksekliği, Bandırma´dan ve gazetecilikten kopmak istememem nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı´na başvurmuyorum ve başkanlığını Bandırma Kaymakamı Alev Akcura´nın, 2. Başkanlığı Bandırma Belediye Başkanı Hasan Sur´un yaptığı Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı´na başvuruyor ve vakfa bağlı KEV Özel Lisesi´nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak göreve başlıyorum. Bu görevim, 2002 yılına dek sürüyor ve emekli oluyorum.
1988-2002 yılları arasında da gazetecilikten hiç kopmuyorum. Müthiş bir çalışma temposu! Okulda derslerime giriyorum. Dersim bitince, hatta derslerim arasında boşluklar olunca hemen gazeteye koşuyorum. Basın toplantıları, haberler, köşe yazıları, röportajlar?Gazetenin haber kadrosunda da yalnızım. Tüm habercilik benim üzerimden yürüyor. Zaman yetmeyince geceleri de bu çalışma temposu sürüyor. Bu arada, ne özel statüdeki Kültür ve Eğitim Vakfı Özel Lisesi´nin sahibi Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı başkanlarından, ne de yönetimlerinden en küçük bir eleştiri bile almadığım gibi övgüyle de karşılaşıyorum. Çünkü gazetecilik gibi bir kamu görevini yerine getirirken, öğretmenliği de hiç ihmal etmediğimi, hatta okulun tiyatro kolunu 12 yıl yönetip, çok başarılı oyunları sahneye koyarak, çevre il ve ilçelere turneye bile çıktığımızı görüyorlar. Bu süre içinde okul yönetimleri ve öğretmen arkadaşlarımla uyum içinde çalışıyor, öğrencileri tarafından da çok seviliyorum. Derslerimiz ise tüm öğrencilerin katılımıyla özgür bir tartışma ortamı içinde geçiyor.
Emekliliğim ise SSK´lı olarak çalıştığım bu özel lise ile yine aynı statüde çalıştığım GERÇEK Gazetesi´nden oluyor.
Bu anılarım, ?Gazetecilik Sevdam? isimli kitabımda da yer almıştı.
2002´de, KEV Özel Lisesi´nden emekli olunca sırtımdan bir küfe gidiyor. Böylece öğretmenlik yaşamıma nokta koyuyor ve gazetecilik yapıyorum.
Sözün kısası, hem gazeteciliği, hem de öğretmenliği çok severek yaptım. Ama herhalde gazetecilik biraz daha ağır basıyor. En büyük mutluluğum ise hem Erdek Lisesi, hem de Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı Özel Lisesi´nde okutup, daha sonraki dönemlerde karşılaştığım öğrencilerimin, ?Hocam, nasılsınız? Sizi çok seviyoruz. Derslerinizi hiç unutmuyoruz? şeklindeki sözleri oluyor. Daha ne isterim ki?
Bu anılarımın yanı sıra diğer yaşadığım anılar, vefalar-vefasızlıklar da, ?Gazetecilik Sevdam? isimli kitabımda ayrıntılarıyla yer alıyor.
Ne diyeyim, özel ve güzel yıllardı!

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55