Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


APTAL DOSTUN OLACAĞINA AKILLI DÜŞMANIN OLSUN

APTAL DOSTUN OLACAĞINA AKILLI DÜŞMANIN OLSUN


Ali Dayı köyünün karşısında dağın öte yüzündeki asker arkadaşını ziyarete gidecektir. Sabah erkenden kalkar ve yola koyulur. Ormanlık içinde yürürken tuzağa yakalanmış bir ayıya rastlar. Merhamet duygularının etkisinde kalarak ayıyı kurtarır. Bu iyiliğin karşılığı olarak ayı da kendisine “Sen beni ölümden kurtardın, bundan böyle dostumsun. Senin korumalığını yapacağım.” der.
Adam bu öneriyi kabul etmek istemese de ayının ısrarlarına dayanamaz ve sonunda evet der. Beraberce yola devam ederler. Bu arada Ali Dayı yorulur. Bir meşe ağacının gölgesine uzanır ve uyuyakalır. Olacak bu ya sineğin teki Ali Dayı’nın tam da alnının ortasına konar. Bunu gören ayı can borcu olan dostunu sinekten kurtarmayı düşünür. Kocaman bir taş parçasını kucaklayıp adamın başucuna dikilerek kayayı sineğe öyle bir vurur ki Ali Dayı anında dünya değiştirir. Sinek ise dalga geçercesine ayının ensesinde vızıldamaya devam eder.
Sevgili okuyucularım, hepimizin az ya da çok ayı gibi sözüm ona dostları vardır değil mi? Gereksiz yere başımıza ne kadar çok dertler açarlar. Sonra da “niyetim kötü değildi” diye işin içinden sıyrılıverirler.
Eh! Ne diyelim, Allah tüm insanları ayının dostluğu gibisinden dostluklardan korusun!
ŞİMDİ KÜPÜ KIRABİLİRSİN.
Her köyün, her mahallenin, her mecranın bir akıl danesi vardır. Bunlara kibarca “akıl dane” denir.
Köyün birinde adamın tekinin öküzü su içmek için başını toprak küpün içine sokar. Suyunu içer. Kafasını küpten çıkaracaktır ama bir türlü başaramaz. Çünkü boynuzları girerken girmiştir ama çıkarken bir türlü çıkmaz. Bu durumu gören köylü vatandaş koşarak akıl daneye gider. Vaziyeti anlatır. Akıl dane büyük bir bilgiçlik edasıyla akıl verir. (!)
“Bak efendi hemen git öküzün başını kes ve küpten kurtar.”
Köylü vatandaş denileni aynen yerine getirir. Ancak bu kez de öküzün başı küpün içine düşer. Durum daha da karmaşık bir hal alır. Adam tekrar akıl daneye koşar, başına gelenleri anlatır. Akıl dane yine akıl dane (!) olmanın tüm gururuyla elini yeleğinin cebine koyarak “Arkadaş şimdi de küpü kır ve öküzün başını kurtar.” önerisinde bulunur.
Kıssadan hisse…
Önce başı kestiren sonra da küpü kırdıran akıl danelerden ne kadar çok var değil mi? Özellikle de yöneticiler arasında. Bu akıl denen şey nemenem bir şeydir. Kimde ne kadar var? Kim ne kadar kullanıyor? Kimin aklı hangi alanlarda işe yarıyor? Akıl yaşta mıdır? Başta mıdır?
Bile varsa bir adım öne çıksın.
Aklımızı kullanmayı pek sevmiyoruz. Hatta bazılarımız için onu kiraya da vermiş diyebiliriz.
BU DA AKIL VERMEK
Dev bir kamyon üst geçidin altından geçerken yüksekliği fazla geldiği için sıkışmış ve oradan çıkamıyormuş. İtfaiyeci, polis, mühendis bilumum ilgililer gelmiş ama sorunu bir türlü çözemiyorlarmış. Hesap kitap bilgisayar falan derken saatlerce uğraşmışlar ama nafile üst geçite zarar vermeden kamyonu geçirmeleri olanaksız. Tam bu sırada oradan geçen 7 veya 8 yaşlarında bir çocuk yanlarına gelmiş ve şu aklı vermiş, “Beyler kamyonun lastiklerinin havasını indirirseniz sorun çözülür.”

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54