Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Av. Egemen ŞEN


Araç Değer Kaybı ve Ortaya Çıkan Uyuşmazlıklarda Başvuru Yolları


Hepimizin bildiği üzere, kaza geçirip hasar gören araç,en iyi şekilde tamir edilmiş olsa dahi değerinde bir düşüş olacaktır.
Örneğin yeni aldığınız sıfır bir araba ile kaza yaptınız ve kaza sonrasında kusurlu olan taraf sizin hasarınızın tamamını sigortasından karşıladı.Ancak kaybınız yalnızca bununla sınırlı kalmayıp aldığınız yeni aracı satılığa çıkarıp normal değeri ile satamıyorsunuz.Kazalı araba ikinci elde çok fazla değer kaybediyor.Araçta oluşan bu değer kaybını sigortadan almak mümkün.
Sürücüler kaza yaptıktan sonra hasar ödemesini sigortadan alıyor ancak değer kaybını almıyor çünkü bilmiyor.İstanbul´da ki bir araç kaporta servisinde kendisinde aylık 550 tane hasar kaydının bulunduğunu ve bunların hiçbirinin değer kaybının karşı taraftan yani sigortadan istenilmediğini öğrendikten sonra ortada çok ciddi bir sorun olduğu aşikar.Yani değer kaybı konusunda çok az şey bilindiği için sürücüler araçlarında meydana gelen kaza sonucu değer kayıplarını tazmin etmedikleri için mağdur oluyorlar.
Araçta oluşan değer kaybı ani ve beklenmedik zamanda olabilir ve bu durum kişilerin aracını herhangi bir nedenden ötürü hasar görmesi nedeni ile muadilleri arasında fiyat farkı oluşmasına sebep teşkil etmektedir.Haliyle araç sahibinin mağduriyeti söz konusu olmaktadır.
Herhangi bir kusuru olmadan trafik kazasından aracı hasar gören sürücülerin araçları karşı tarafın trafik sigortasından,karşı tarafın da sigortasının olmadığı hallerde de kişinin kendi kaskosu tarafından karşılanmaktadır.Fakat her ne şekilde olsa da az önce belirttiğimiz üzere en iyi bakım onarım ve orijinal parça değişikliği yapılsa dahi aracın hasar kaydı sonucu piyasa değeri düşecek ve ikinci el değerinin altında satılmasına neden olabilecektir.
İşte bu gibi durumlarda aracınızda kazaya neden olan araçtan dolayı oluşan değer kaybının tazminini genel dava yolu ile yahut sigorta tahkim komisyonuna başvurarak oluşan zararın giderilmesi mümkündür.
Dava yolu ile değer kaybının giderilmesi yolunda yüzde yüz kusurlu olmayan taraf,açacağı araç değer kaybı davası ile olayda meydana gelen tüm zararların tazminini talep hakkına sahiptir.Araçta oluşan hasar değerinin yanında,bakım -onarım,araçsız geçen süreden oluşan zarar gibi diğer yan zararları da kusurlu taraftan talep etmenin mümkün olduğunu belirtmemiz gerekir.
Oluşan zararın giderilmesi hususunda başvurulacak diğer yol,sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunmaktır. Başvurunun yapılabilmesi için şikayetçi tarafın daha önce Tüketici Sorunları Hakem Heyeti´ne başvurmamış olması ve şikayetini sigorta şirketine yazılı olarak beyan etmiş olması gerekmektedir. Eğer Sigorta Tahkim Kurulu´na yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, bahsi geçen sigorta şirketi zarar ödemek zorunluluğu ile karşı karşıya kalır.
Özetle araç değer kaybı tazmin edilebilir bir kayıp tutarı olup öncelikle bir eksper raporu almak ve alınan rapora göre hareket ederek oluşan zararın giderilmesini stememiz ve eğer zarar giderilmiyorsa hukuki yollara başvurmanın mümkün olduğundan bahsedebiliriz.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23