Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


Aslan sosyal demokratlar su kaynattı!


Bandırma Belediye Meclisi ve Bandırma´yı temsilen Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi´nde görev yapan CHP´li belediye meclis üyelerinin, BASKİ´nin, su ücretlerine yaptığı zam için "evet" oyu kullandıklarını okuduğumda gözlerime inanamadım. Böylece, zaten suyu yıllardır, Balıkesir´in diğer ilçelerinden çok daha fazla para ödeyerek kullanmak zorunda bırakılan Bandırma´da yaşayanlar, yeni bir zam kazığı ile karşı karşıya kaldı.
Neymiş, efendim! Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, "Suya zam yapmazsak, Bandırma Belediyesi´ne 13 milyon liralık borcumu ödeyemem" demiş. Bizim aslan sosyal demokratlar da, "uzlaşmacı" gözükecekler ya, bu söze inanarak bir anda ellerini, "zamma evet" diyerek kaldırıvermişler.
Bu olayı şöyle irdelemek gerekir:
Bandırmalı Balıkesir Büyükşehir belediye meclis üyeleri, sözüm ona 13 milyon lira alacakları için Bandırma´da yaşayan vatandaşların yeni bir zam kazığı yemelerine "yeşil ışık" yakmış, zammın önünü açmıştır.
Kaldı ki, Bandırma Belediyesi´nin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nden alacaklarının su fiyatlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Bu alacaklar, katı atık bedelleri, çevre temizlik vergileri, parke tamirat bedelleri ve Büyükşehir alanlarının temizlik bedellerinden oluşmaktadır. Nitekim, önceki Bandırma belediye başkanı Dursun Mirza döneminde, daha önce ödenmeyen 5 milyon lira alacak, BASKİ´nin hesaplarına haciz konularak çatır çatır tahsil edilmiştir.
Son zammın ardından su fiyatının 3.08 lira olduğunun öne sürülmesi de gerçekçi olmayıp, tam bir aldatmacadır. Çünkü bu fiyatın üzerine yüzde 50 atık su bedeli ve onun üzerine de KDV, okuma bedeli, katı atık bedeli ve çevre temizlik vergisinin de eklenmesiyle Bandırma´daki su ücretlerinin 5,5, hatta 6 lirayı bulabileceği gerçeği ortadadır. Bandırmalı vatandaşlarımız, bu kandırmanın mutlaka farkına varacaklardır.
Neymiş efendim, CHP´li üyeler, su zammı konusunda grup kararına uymuşlar. Grup kararınızı sevsinler!
Önceki dönemde, Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi´nde, üstelik AKP´nin ezici bir üstünlüğünün bulunduğu mecliste Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, partisinin grup başkan vekiliydi. O dönemde de CHP´nin grup kararları vardı ama bunların hiçbiri halkın çıkarlarına aykırı olmadı. Mirza, meclis toplantılarında, Bandırma´daki su fiyatlarındaki artışlara hep karşı çıkıp, bu
fiyatların indirilmesi, ayrıca Balıkesir´in tüm ilçelerinde tek fiyata geçilmesi gerektiğini savunurken, AKP grubunun sataşmaları ve engellemeleriyle karşılaştı. Bununla da yetinmeyen Mirza yönetimi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne üç ayrı dava açtı. Bu davalar, 31 Mart yerel seçimine yakın kazanıldı. Bunun üzerine önceki Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Bandırma´nın su fiyatlarında indirime gitmek zorunda kaldı. Yani, "uzlaşma" adı altında biat edilmedi, boyun eğilmedi ve sonuçta Bandırma halkı kazandı. Şimdi ise bizim aslan sosyal demokratlar, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´yle "uzlaşma" safsatası ismiyle "teslimiyetçi" bir politika izleyerek, Büyükşehir´den borçlarını tahsil edeceklerini sanıyorlar. Yine avuçlarını yalayacaklarını kısa süre içinde anlarlar. Bu tutumlarıyla aslında, Bandırma´nın kazandığı haklarını bile geri verdiklerinin farkında değiller.
Su zammına "evet" diyen bizim aslan sosyal demokratlar(!) şunu da iyi bilsinler ki, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, mahkeme kararı olmaksızın Bandırma´ya da, Erdek´e de, Manyas´a da, şimdi CHP´li olan Gönen´e de hiçbir borcunu ödemez. "Su bile vermez" diye bir söz vardır, herkesin bildiği gibi. Aynı, bir zamanlar, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur´un, BASKİ´nin, Bandırma´daki vatandaşlardan aldığı fahiş su fiyatlarının ortaya çıktığı günlerde "Bandırmalılar, bu paranın üstüne soğuk bir su içsinler!" dediği gibi.
Bazı kesimler, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ne karşı Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı´yı "kavgacı" olmakla suçlamayı alışkanlık durumuna getirmişlerdi. Ancak şimdi hem Mirza ve Sarı´nın, hem de geçen dönemde Bandırma´nın haklarının korunmasında saygı duyulacak bir mücadele veren Bandırma Belediyesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mimar Şerafettin Engüdar´ın haklılıkları ortaya çıkmaya başladı.
Yine ortaya çıkan bir gerçek daha var.
Önceki Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, devir teslim töreninde, "Borçlu değil, alacaklı bir belediye bırakıyorum" dediğinde bazı kişiler, "Bandırma Belediyesi´nin borç batağında olduğunu" öne sürmüşlerdi. Şimdi, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da Mirza´yı kanıtlarcasına, "Suya zam yapılmazsa Bandırma Belediyesi´ne 13 milyon lira borcumuzu ödeyemem" diyor.
CHP´nin Bandırmalı üyelerinin son davranışları ve "teslimiyetçi" politikaları bende hayal kırıklığı yarattı. Onların bir noktaya daha dikkatlerini çekmek isterim. Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi´nde AKP ile muhalefet partilerinin üye sayıları neredeyse kafa kafaya. Yani CHP olarak hemen teslim bayrağını çekmenize gerek yok! İsterseniz, halk lehine karar çıkmasını mücadele ederek sağlayabilirsiniz.
Yazımızı, ?Aslan sosyal demokratlar, su kaynattı!? diyerek noktalayalım.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,30% 0,19
  • EURO

    35,04% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2309,75% 1,43
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55