Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


?Babıâli´nin Öteki Yüzü?


Hürriyet Gazetesi´nde uzun yıllar Yazı İşleri Müdürlüğü görevinde bulunan Tufan Türenç´in son kitabı ??Babıâli´nin Öteki Yüzü?nü bir solukta okudum. Çok ilginç anılarla dolu, bir dönemin önemli olaylarına ışık tutan çok çarpıcı bir kitap. Vefalar, vefasızlıklar, dostluklar, çamur atmalar, dedikodular?Zaman zaman hüzünleniyor, zaman zaman ise kahkahalar atıyorsunuz.
Kitabı okurken, yerel basınımızda da benzeri birçok olay aklıma geldi.
Babıâli´nin Öteki Yüzü?nden bazı değerlendirmeleri, aşağıda, özellikle bu mesleğin içinde ter döken gerçek gazeteciler için sunuyorum:
?Gazetecilik bir yaşam şeklidir. Gazetecilerin hiçbir zaman programı olmaz. Çünkü normal insan gibi yaşamazlar. Gazetecilerin mesaileri yirmi dört saattir. Yani çalışma saatleri açık uçludur. Hiçbir zaman bitmez. Her an yeni bir olay çıkar ve siz hemen gazeteye dönmek zorunda kalırsınız. O nedenle önceden arkadaşlarınızla bir program yapma olanağınız olamaz.
Gazetecilerin tanıdığı çoktur. Hepsinin geniş bir çevresi vardır ama sürekli arkadaşlık yaptıkları dostları yoktur. Çünkü arkadaşları ile birlikte olacak zaman bulamazlar. Gazeteci, olayların tutsağıdır. Yaşamı, olaylara göre şekillenir. Ne bir hafta sonu programı yapabilirsiniz, ne de önceden bir tatil ayarlayabilirsiniz. Tatile çıkacağınız gün öyle bir olay patlar ki, bütün programınız altüst olur.
Uzun lafın kısası gazetecilik zor meslektir. Bir tür tiryakiliktir. Bunun dışında gazeteci başka bir iş de yapamaz. Beceremez. Bazı arkadaşlarımız ticarette başarılı olmuşlardır ama bunların sayısı çok azdır. Gazeteciler, az para kazanmalarına karşın parayla pulla pek ilgili değillerdir. Daha doğrusu para pul işine pek akılları ermez. Gerçi aramızda bunun tersi olanlar da vardı. Hatta bazı arkadaşlarımız gazete sahibi olmayı bile başarmışlardı. Biz aramızda onlara tüccar gazeteciler deriz. Ama bunların sayısı beşi onu geçmez.?
Tufan Türenç, günümüz medyasını ise şöyle değerlendiriyor:
?Babıâli´nin gazetelerinin yüzde doksana yakını el değiştirdi. Yeni patronların tamamı hükümete yakın kişiler oldu. Böylece medya, doğrudan iktidarın denetimine geçti. Yani basın özgürlüğü tümüyle rafa kalktı. Bu huzursuzluklar iktidardan kaynaklandığı için yakında ülkenin normale dönmesini beklememek gerek. Özgür basın, bir ülkenin demokrasisinin en belirgin ölçütüdür. Basın özgürlüğünün bittiği gün demokrasi de biter. Türkiye bugün bunu yaşıyor.
Bütün bu gerçekler şunu gösteriyor ki, Türkiye´de demokrasi işlemiyor; bu nedenle Türkiye´de gazeteci olmak, hele hele gazetecilik yapmak çok çok zor iştir.?
Deneyimli gazeteci-yazar Tufan Türenç´in şu değerlendirmesi de çok doğru ve çarpıcı:
?Mesleğin etiğine ve kurallarına uyan sayısız gazeteci bugün işsizdir. Çalışabilecekleri ne gazete vardır, ne de televizyon. Gazetecilik yapamamak da bir gazeteci için işkencelerin en acımasızıdır. Çünkü gazeteci başka iş yapamaz. Halkla ilişkiler, basın danışmanlığı gibi işler herkesin becerebileceği işler değildir.?
Davetim üzerine zaman zaman Bandırma, Erdek ve yöremizdeki toplantılara, panellere seve seve katılan dostum, ağabeyim Tufan Türenç´i, son kitabı nedeniyle yürekten kutluyor kitabı özellikle mesleğin içinde olanlar olmak üzere herkesin okumasını öneriyorum.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55