Taş Yapı ve Hürriyet gazetesinin organize ettiği ?Bandırma Ekonomi Zirvesi? toplantısında Kaymakam Günhan Yazar, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kılkışlı, Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektör Süleyman Özdemir konuşmalarında ülke ekonomisiyle birlikte Bandırma´yla ilgili önemli konulara da değindiler.
Ama en hassas konu il konusuydu ve her Bandırmalının bir türlü gerçekleşmeyen en eski en güzel rüyasıydı.
Belediye Başkanı Dursun Mirza Bandırma´nın bulunduğu konumunu çok güzel anlatırken yerel yönetim planlarının hazır olduğunu ancak Büyükşehir Yasası ile bağımsızlığını kaybettiğine dikkat çekti.
Başkan Mirza, çareyi Bandırma´nın il olmasında görüyor.
Gazeteci gözüyle Bandırma
Ben Belediye başkanının değil de misafir gelen tecrübeli gazetecilerin Bandırma´yı nasıl görüyorlar? daha fazla onu merak ettim. Nasılsa biz Bandırmalılar Başkan Mirza´nın Bandırma´yı nasıl gördüğünü biliyoruz.
Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, Hürriyet Gazetesi Yazarları Jale Özgentürk ile Erdal Sağlam ve Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent gözünden ülke ekonomisi ve buna bağlı siyaset cephesi nasıl etkileniyor? Çok güzel anlattılar ama Bandırma´yı nasıl görüyorlar ona bakalım.
Gazeteci-Yazar Jale Özgentürk, dünyada büyük değişim yaşanmaya devam ettiği süreçte Türkiye´nin de büyük sorunu bulunduğunu belirtirken Bandırma´dan bahsettiği konuşmasında 20 yıl önce geldiği Bandırma´yı bugün çok gelişmiş gördüğünü, özellikle sanayinin yetmediğini ?elbise dar gelmiş? diyerek özetliyor.
Erdal Sağlam, Bandırma´yı ?Marmara´nın İzmir´i ? olarak özetliyor. Tecrübeli Gazeteci-Yazar Erdal Sağlam´ın ?Marmara´nın İzmir´i? Bandırma´yla ilgili ilginç tespitleri de var.
İzmir kadar olmasa da Bandırma sanayinin İzmir´e benzediğini hele yaşam kültürünün Marmara´nın İzmir´i gibi gördüğünü söylerken örnekler verdi.
Sefer Levent ile akşam gezisinde geç saatler olmasına rağmen kalabalık ve renkli yaşamın İzmir´deki yaşama benzettiğini söylemekte haksız da değildi hani. Bandırma´ya özellikle ilk kez gelenlerin başta Cumhuriyet Meydanı olmak üzere kent merkezinde sokaklarda gecenin geç saatlerine rağmen gördükleri açık işyerleri, sıcak ve canlı kalabalık hep dikkat çekmiştir.
Bandırma 100 kilometre öteden idare edilemez
Toplantıyı başarıyla yöneten Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, ülke ekonomisinden bahsederken geride kalan 10 yıl ile önümüzdeki 10 yıl arasında büyük fark olacağına dikkat çekti.
Ama bakalım Bandırmalı Gazeteci-Yazar Sefer Levent, Bandırma´yı nasıl görüyor?
Konuşmasını haber olarak geçtik ve aynen yayımlandı ama bir kez daha hatırlatayım istedim.
Sefer Levent ?Böyle bir sanayi iş dünyası Türkiye´nin birçok ilde, birçok bölgesinde yok. Erdek, Gönen, Manyas ile birlikte birlik havası olduğunu gördüm. Bizim müthiş bir ekonomi zenginliği var. Son dönemde büyükşehir olduktan sonra sıçrama ivmesinin düştüğünü gördük. Bandırma ölçeğindeki bir şehir 100 kilometre öteden idare edilemez. İl yapılmıyorsa bırakın bağımsız ilçe olarak kalsın, tabi bu il yapılması gerçeğini ortadan kaldırmıyor? diyordu ve sakin konuşuyordu ama serde Bandırmalı olmak var ya.
?Bandırma ölçeğindeki bir şehir 100 kilometre öteden idare edilemez? derken çok sakin bir kişiliği olan Levent´in tatlı sert sitem ettiği belli oluyordu.
Nasıl sitem etmesin ki, Gazeteci-Yazar Levent´in dediği gibi Bandırma kadar para kazandıran ilçe, il yapılmıyorsa daha önce Bandırma Belediyesi´ne giden gelirlere neden el koyuluyor, meydan ve çok önemli caddelere neden el koyuluyor.
Sokak kazan Bandırma, örtmeyi Balıkesir yapıyorsa 100 kilometre öteden karar veren Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi acaba Bandırma´ya hiç gelmiş mi?
Bandırma´ya hangi ciddi bir yatırım yapılmış?
Hani; Balıkesir, Büyükşehir yasasıyla ?BÜYÜKŞEHİR? olunca uçacaktık!