Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

ÖNDER BALIKÇI


Bandırma ve Erdekte ne mi oldu?

Bandırma ve Erdekte ne mi oldu?


CHP, Bandırma`da yeni bir seçim zaferine imza attı. Kazanan, Dursun Mirza oldu. Böylece de, aynı zamanda, partisinin her kademesinde görev üstlendikten sonra adım adım belediye başkanlığını kucaklaması nedeniyle "emek" kazandı. Mirza`yı kutluyoruz.
Kazanan belli de, kim kaybetti?              
Öncelikle, hiçbir zaman kucaklayıcı ve güler yüzlü olmayı başaramayan AKP Balıkesir Milletvekili M. Cemal Öztaylan kaybetti. Öztaylan`ın en büyük hatası ise partisinin belediye başkan adaylığı konusunda yanlış tercihiydi.  Kurulduğu günden beri AKP`ye oy veren ve vermeyi sürdüren bir çocukluk arkadaşım bile inanın bu duruma isyan ederek, "Kardeşim, bu memlekette hep Öztaylan`ın akrabaları ve yakınları mı aday olacak? Ben, bu seçimde oyumu, memleket çocuğu olup, dürüstlüğüne inandığım Dursun Mirza`ya vereceğim" dedi ve dediğini yaptı. Bunun gibi birçok AKP`linin de aynı davranışta bulunduğunu sanıyorum.
Bir diğer kaybeden ise Bandırma`daki bazı medya kuruluşları oldu. 2004 yılındaki yerel seçimde yine CHP`nin adayı olan Dursun Mirza`yı, o dönemin belediye başkanı Dr. Halil Ünlü`nün ismini de kullanarak, seçime 2-3 gün kala, "Dursun Mirza, gençliğinde Türk bayrağı yaktı!" yalanıyla manşetlere taşıyanlar, bu kez, M. Cemal Öztaylan`ın, yine son anda, "Mirza`nın askerlik yapmadığı halde ehliyet için sahte rapor aldığı" şeklindeki bel altı vuruşlarını sayfalarına taşıyarak, aynı tutumlarını sürdürdüler. Bazıları ise "Varan"lı, "Sofya Otel"li yazıları ve bu konuları işleyen özel baskılarıyla, 2004 yılındaki gibi etkili olmayı planladılar ama başaramadılar. Maddi-manevi çıkarlar ve `birilerine yaranmak` uğruna,   kendilerine "gazeteci süsü" verenler, adeta Recep Şekerci`nin `amigo`su gibi çalıştılar ama sonuç, onlar için de hayâl kırıklığıydı. Kısacası, Bandırma`daki "bir kısım acemi medya" da seçimi kaybederken, son derece tarafsız bir yayın politikası izleyen bizim gibi medya kuruluşları ise alkışı hak etti. Şimdi, o "AKP şakşakçıları" ve tetikçilerinin, önümüzdeki günlerde kutlamak için Dursun Mirza`nın kapısı önüne dizilerek, nasıl şaklabanlık ve yalakalık yaptıklarını hep birlikte, gülerek izleyeceğiz.
Sakin geçen seçim ortamında şiddet de kaybetti, bel altı vuruş çabaları da… Dursun Mirza`ya, kimi zaman ailesi, kimi zaman ise kendisinden kaynaklanmayan fiziksel eksikleri nedeniyle eleştirenler de, bir kahvehane toplantısında kahvehane sahibini döven fanatik AKP`liler de kaybetti.
Kim mi kaybetti?
AKP bünyesinde, içlerine sinmese bile Recep Şekerci`yi desteklemek zorunda kalan, partinin güler yüzleri, gerçek partililer, kaybetme üzüntüsü yaşadılar.
Bandırma`da, CHP`li Dursun Mirza`nın zaferiyle biten seçim, hangi mesajları mı verdi?
Bandırma, çağdaşlık ve aydınlığa kucak açmıştır ve bu yoldaki yürüyüşünü sürdürecektir.
Bandırma, bundan sonra da güler yüzlü yönetimlerin sürmesinden yanadır.
Bandırma, öncelikle kendini anlayabilecek, yöresinin çocukları tarafından yönetilmekten yanadır.
Bandırma, barış, sevgi ve huzur kenti olmaktan vazgeçmeyecektir.
ERDEK SEÇİMİ
CHP, Erdek`te de 64 yıl sonra ilk kez seçimden zaferle çıktı. Hüseyin Sarı, 5 yıl önce AKP`li Hüseyin Aysan`a devrettiği koltuğu, geri aldı. Beş yıl önceki seçimde CHP, belediye meclisine 9 üye sokarken, AKP ise sadece 6 üyeyle temsil edilebilmişti.
Aysan`ın, 5 yıllık döneminde birçok AKP`liyi kırarak, partiden uzaklaşmalarına yol açmasının olumsuz etkileri, partisine seçim yenilgisini getirdi. Bu arada, verdiği birçok sözün de arkasında duramaması, inandırıcılığını yitirmesi ve koltuktan düşmesine yol açtı.
Hüseyin Sarı`nın, miting alanlarında, "5 yıl önceki gereksiz sert ve incitici üslubum yanlıştı. Gerekli dersleri aldım. Özür diliyorum" şeklindeki içten özeleştirileri de, oylarına olumlu olarak yansıdı. Bu davranışı, iyi bir liderin, gerektiğinde özür dilemekten kaçınmamasının erdem olduğunu ortaya koydu.
Tabii ki, diğer ve çok önemli bir etken ise Erdek CHP`nin, 64 yıldır yerel yönetime duyduğu özlemin itici gücüydü.
İşte bu olumlu etkenlerin bir araya gelmesine Aysan ve AKP`nin dayanma gücü yetmedi.
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,28
  • EURO

    35,10% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2312,35% 1,54
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54