Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


BAYRAMIMIZ HERKESE BAYRAM OLSUN

Hicrî-kamerî takvime göre Zilhicce ayı içerisindeyiz. Zilhicce ayı haram aylardan olup aynı zamanda olarak hac vazifesinin ve kurban ibadetinin eda edildiği imtiyazlı bir zaman dilimidir.


Hicrî-kamerî takvime göre Zilhicce ayı içerisindeyiz. Zilhicce ayı haram aylardan olup aynı zamanda olarak hac vazifesinin ve kurban ibadetinin eda edildiği imtiyazlı bir zaman dilimidir.
İçerisinde bulunduğumuz Zilhicce´nin ilk on günün fazileti ile alakalı Hz. Peygamber´in hadisi şerifleri mevcuttur. Ayrıca Peygamberimiz(sav)zilhiccenin ilk dokuz günü sürekli oruç tuttuğu için bu günlerde oruç tutmak müstehaptır.
Zilhicce ayının 9.gününe arefe günü denilmektedir. Bu güne arefe denilmesi hac ibadetinin en önemli farzı olan Arafat vakfesinin bu günde yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazlarının peşinde, selamdan sonra birer defa;?Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ ilâhe illallâhu vallâhu Ekber. Allâhu Ekber ve lillâhi´l-hamd? diye tekbir almak vaciptir. Buna ?Teşrik Tekbiri? denir. Bu tekbir, hem cemaatle, hem de tek başına kılana, yolcuya, yolcu olmayana, erkeğe ve kadına vaciptir.
Teşrik tekbirinin selamdan sonra ara vermeden alınması gerekir. Eğer selamdan sonra konuşur veya camiden çıkarsa artık tekbir almaz. Teşrik tekbirleri günlerinde kılınmayan namazlar Teşrik günlerinde kaza edilirse, Teşrik tekbirlerini almak gerekir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilirse tekbir alınmaz.
Kıymetli okurlar,
Müminlerin iki mübarek bayramından birisi olan Kurban bayramı bütün güzelliğiyle ve heyecanıyla yine geldi. Hacca giden kardeşlerimiz hac ibadetinin coşkusunu, bizler de memleketlerimizde kurban ve bayram hazırlığını yapıyoruz.
Bu bayrama adını veren Kurban; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilâhî emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah´ın bize lütfettiklerinden onun hoşnutluğu için verebilmenin hâl ile ifadesidir.
Kurban ibadetinin yerine getirilmesi kadar onu ifa ederken gözetilmesi gereken ilkeler ve amaçlar da önemlidir. Yaratılana şefkat ve merhamet, temizlik, insana saygı, çevrenin korunması, israftan kaçınma Müslüman´ın her zaman göstermesi gereken temel duyarlılıklardır. Kurban kesimi esnasında bu hususlara azami ölçüde riayet etmemiz hem dinî hem de insanî sorumluluğumuzdur.
Sevgili okurlar,
Bayramlar, dinî ve millî hislerimizi coşturan, akrabalık bağlarını kuvvetlendiren, komşuluk ilişkilerini yenileyen, toplumsal hayatı canlandıran, bir gönül medeniyeti olan İslam´ın yoksulu gözetme, yetimi sevindirme, muhtaçla paylaşma gibi yüce değerlerini yaşatan müstesna günlerdir.
Bayram günleri maalesef yoksullar için tam bir hüzne dönmektedir. Zira varlık içinde olanların gerek bayram alışverişleri gerekse tatil planları yapmaları nice muhtaç kardeşimizi hüzne gark etmektedir. Bayramlarda muhtaçlarla kurbanımızı paylaşarak, hediyeler sunarak gönüllerini yapmalı; hüzünlerini gidermeliyiz.
Özellikle yaşadığımız semtte bayramı bayram gibi yaşama imkânı olmayan yoksulları fark edip -elimizden geldiğince- onları memnun etmeliyiz.
Hacı adaylarımızın haclarının, kurban kesenlerin kurbanlarının makbul olmasını Yüce Allah´tan temenni ediyorum. Bu duygularla bayramınızı tebrik ediyor; nice bayramlara huzur ve saadet içinde kavuşmanızı diliyorum.

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30