Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Hilmi ÇETİN


BERAT VESİLESİ GECE


Kıymetli okurlar, önümüzdeki pazartesi gecesi, Şaban ayının 15.gecesi. Dolayısıyla o gün Allah izin verirse Berat kandilini idrak edeceğiz.
Berat, yükümlülükten, borçtan ve cezadan kurtulma ve muaf olma anlamında bir kelimedir. Şaban ayını onbeşinci gecesine ?berat gecesi´ isimlendirmesi peygamberimize dayanmamaktadır. Ancak efendimizin bu geceyle ilgili ümit dolu ifadeleri sebebiyle sonraki yüzyıllarda bu geceye berat ismi verilmiş ve törenlerle kutlanmaya başlanmıştır.
Berat gecesine Allah´ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır.
Hz. Peygamber: ?Şaban ayının 15. gecesi olduğunda o geceyi ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneşin batışından fecre kadar (olan sürede) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ?Tövbe eden yok mu, tövbesini kabul edeyim! Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim! Şifa isteyen yok mu, şifa vereyim!.. Başka isteği olan yok mu, ona da istediğini vereyim.´ der? buyurmuştur.
Bu hadisten hareketle berat gecesini ibadetle geçirilmesi kandiller içerisinde kadir gecesi dışında özel olarak tavsiye edilen müstesna bir gecedir. Buna göre özel bir ibadet ihdas etmemek şartıyla çeşitli ibadetlerle geçirmek sünnettir.
Berat kandilinin gündüzünde oruç tutulması tavsiyesi de yine bu kandile mahsus bir sünnettir. Burda orucun hangi gün tutulacağı akla gelmektedir. Çünkü hicrî-kamerî takvime göre günün önce gecesi sonra gündüzü idrak edilir. Şaban ayının onbeşinci gecesi pazartesiyi salıya bağlayan gece, onbeşinci günü ise Salı günüdür. Bu münasebetle berat kandili için oruç tutmak isteyenlerin Salı günü oruç tutmaları daha tutarlıdır. Fakat ülkemizde adet, kandilden önceki gün oruçlu olmak yaygındır.
Yüce Rabbimizin şu hitabı nice günahlara dalmış bizlere ne kadar engin bir şefkatle yaklaştığını göterir: ?De ki, Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah´ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.?(Zümer,53) bu gece bu ayeti hatırlamalı ve ömrümüzü israf etmeyi bırakmalıyız.
Kıymetli okurlar,
Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs´teki Mescid-i Aksa´dan Mekke´deki Kabe istikametine çevrilmesinin hicretin ikinci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu kabul etmeleri de berat gecesine ayrı bir önem kazandırmaktadır.
İkrime b. Ebü Cehil´in de dahil olduğu bir grup alim ise Duhan süresindeki ayetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler. Bu takdirde Kur´an´ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfuzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de ayetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır.
Bu gece tevbe gecesidir. Bu gece dua dua yakarış gecesidir. Yüceler yücesi olan rabbimizin hitabına cüceler cücesi olarak icabet gecesidir.
Şimdiden beratınızı tebrik ediyor, hesap gününde Cenab-ı Hakk´tan beratını alıp ebedî ahiret mutluluğuna ulaşmayı Âlemlerin Rabbinden niyaz ediyorum. Cumanız mübarek olsun?

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false

Balıkesir

20.04.2024

  • İMSAK 04:36
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:56
  • YATSI 21:23