Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


BU DÜNYA İMTİHAN YURDU

Sevgili okurlar, Yüce Mevla insanoğlu henüz var olup olmamayı bile dileyecek durumda değilken onu var etti. Sayısız nimetlere gark etti. İnsan için tüm âlemleri ve içindekileri hazırladı. Ve bu âlemlere bir ömür biçti. Bu dünyanın da en büyük hakikati ve bizim burada bulunuş amacımızı ‘imtihan’ edilmek olarak Kur’an-ı Kerim’de beyan etti:


Sevgili okurlar, Yüce Mevla insanoğlu henüz var olup olmamayı bile dileyecek durumda değilken onu var etti. Sayısız nimetlere gark etti. İnsan için tüm âlemleri ve içindekileri hazırladı. Ve bu âlemlere bir ömür biçti. Bu dünyanın da en büyük hakikati ve bizim burada bulunuş amacımızı ‘imtihan’ edilmek olarak Kur’an-ı Kerim’de beyan etti:
“Mutlak hükümranlık elinde olan Allah, yüceler yücesidir ve O'nun her şeye gücü yeter. O ki, hanginizin daha güzel davranacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galiptir, çok bağışlayıcıdır.” (Mülk,1-2)
Doğduğumuz ebeveynden cinsiyetimize, maddi durumumuzdan başımıza gelen musibetlerin yekûnü imtihan ya da bu imtihanın bir parçasıdır. Bizim elimizde olmayan ve tamamen Hakk’ın belirlemesi olan şeyler bizim kaderimiz oldu.
Kullarının dünyadaki kemalini sağlamak ve sınadığı hususlarda geliştirmek;ayrıca sebat edip etmeyenleri açığa çıkarmak için dünya sathı bir deneme sathıdır.
Kıymetli okurlar, karşılaştığı her durumu buhran ve bitiş olarak tanımlamaya meyyal olan insanoğlu çağın da empozesiyle mutluluk ve eğlence hedefiyle yoğrulmuş durumda. Kolaycılığa alıştırılmış bir nesil olarak bizler en ufak hayat yokuşunda pes ediyoruz. Suçlu arıyoruz. Söylenmeye başlıyoruz. Esasen hayat denilen serüven tam olarak zahmet-rahmet, zorluk-kolaylık, yokuş-iniş, üzüntü-sevinç vb. unsurlar ile bezelidir. Bu dünyayı güllük gülistanlık olarak tahayyül edenler en kısa zamanda hayal kırıklığına uğrarlar. Zira hayat öyle dertsiz gamsız akan bir nehir değil. Bazen çağlar, bazen taşar bu nehir.
Kıymetli okurlar, bakıldığında peygamberler başta olmak üzere salihler, Allah’ın sevdiği kimseler imtihanların ağırlarıyla karşılaşmışlardır. Şöyle bir beyit var: "Derd ü bela kemend-i mahbubdur." der eskiler. Dert ve bela, sevilenleri çekmek için atılan kementtir.
Musıbetler, zorluklar kimden ve ne amaçla geldiği bilinirse hak rızasına yaklaşmanın birer vesilesidir.
Hem bu hakikati Yüce Rabbimiz açıklamıyor mu? Ankebut suresi 1-6.ayetlerinde şöyle buyurur Mevlâmız: “Elif. Lâm. Mîm. İnsanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece «İman ettik» demeleriyle bırakılıvereceklerini mi sandılar? Andolsun ki, biz onlardan öncekileri de imtihandan geçirmişizdir. Elbette Allah, doğruları ortaya çıkaracak, yalancıları da mutlaka ortaya koyacaktır. Yoksa kötülükleri yapanlar bizden kaçabileceklerini mi sandılar? Ne kadar kötü (ne yanlış) hüküm veriyorlar! Kim Allah'a kavuşmayı umuyorsa, bilsin ki Allah'ın tayin ettiği o vakit elbet gelecektir. O, her şeyi işiten ve bilendir. Cihad eden, ancak kendisi için cihad etmiş olur. Şüphesiz Allah, âlemlerden müstağnîdir. (O'nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur).”
Son söz yine Kur’an’ın olsun:”Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır. Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.” İnşirah,5-8.ayetler.
Rabbimiz zorunuzu kolay eylesin. Tüm ızdırap ve dertleriniz hallolsun. Yüce Mevlâ her halükarda rızasını kazananlardan eylesin...
Selam ve dua ile...
 

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54