Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


CAMİLER VE HOCALARIMIZ


Ülkemizde 1-7 Ekim tarihleri arası ?Camiler ve Din Görevlileri? haftası olarak kutlanmaktadır. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bu hafta vesilesiyle bir tema belirlenmiş ve ?Cami hayatın içinde, Hayat caminin içinde´ konulu bir dizi program tertip edilmiştir.
Kıymetli okurlar, bakıldığında tam da olması hedeflenen ve idealimizdeki bir temenni bu sloganla dile getirilmiştir. Zira, İslâm medeniyeti bir cami medeniyetidir. Esasen bir medeniyetten söz edilecekse o medeniyet ancak ibadethane ve din merkezli olabilir.
İslâm´ın ilk yıllarında Mekke´nin o zor günlerinde Kâbe müşriklerin elinde ve putlarla tutsak bir halde iken bile Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav) namazlarını gizlice Kâbe´nin yakınlarında kılmaya çalışırdı. Yine Peygamberimiz baskı yıllarında Mekke´de Erkâm ismindeki genç bir cengâver sahâbî nin evini mescit-cami olarak kullanmıştı.
Takvim başlangıcımız olarak kabul ettiğimiz Mekke´den Medine´ye hicret esnasında yolculuğa mola verdiği Kûba´da bir mescit inşa etti Allah Resûlü. Ve Medine´ye varıldığında Allah Resûlü, ilk olarak bir ev inşa etmekten ziyade, önce cami yeri belirlemiş ve yapımına başlamıştır. Böylece medeniyet cami merkezli başlamış. Cami, son dinin ana merkezi olmuş, oradan dünyaya nur yayılmıştır.
Resulüllah zamanında cami devlet hayatının da tek merkezi sayılırdı. Sonraları çağların değişmesi, sosyal hayattaki derin farklılaşmalar vuku bulunca camiler sadece belli ibadetlerin ve bazı sınırlı sayıda faaliyetlerin merkezi oldu.
Gönül isterdi ki Diyanet´in bu haftaki temasında olduğu gibi cami hayatın içinde, hayat caminin içinde olsun. Ama ne hazindir Müslümanlar olarak camiler belki de günlük hayatımızın en kıyısında kaldı; biz, bize hayat verecek ve bizi diriltecek şeyleri cami dışında ve camiden, dinden-diyanetten uzak değerlerde arar olduk. Bırakalım camiyle neşe bulmayı ve camide namaz eda etmeyi yılda birkaç kez uğradığımız terk edilmiş mekânlara çevirdik.
Camiler günde beş kez temizlendiğimiz, durulduğumuz, tefekkür ettiğimiz, dualarda, kıyamda, secdede birleştiğimiz; aynı kıbleye yönelenler olarak, aynı mekânda gönüllerimizi birleştirdiğimiz maneviyat sofrasıdır.
Sevgili okurlar, ülkemizde camilerin idaresi Diyanet İşleri Başkanlığına aittir. Bu ulvî görevi Diyanet´in çatısı altındaki görevliler yürütmeye gayret etmektedirler.
İnanın ki ülkemizde camilerin inşası ve imarı, Kur´an kurslarının ayakta durması evvela cami görevlilerinin çalışmalarıyla mümkün olmaktadır. -Elbette hayırsever Müslüman kardeşlerimizin katkıları her türlü takdirin üzerindedir.-
Farklı görevlerde ancak ortak unvanı ?hoca´ olan kıymetli din görevlileri Müslümanım deyip camiye ulaşan herkesin ve hatta cami dışında, doğumdan ölüme hayatın en önemli merhalelerinde insanımızın yanında yer alırlar. Kur´an kursu öğreticileri yine aynı şekilde yaygın eğitimin unsuru olarak şehirlerimizde önemli görevler yürütürler.
En başta bulunduğumuz şehirde olmak üzere camilere, Kur´an kurslarına maddi- manevi emeği ve hizmeti geçen hayırsever kardeşlerimizi ve değerli hocalarımızı şükranla anarız. Allah(c.c.) cümlesinden razı olsun.

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,25
  • EURO

    35,09% 0,72
  • GRAM ALTIN

    2273,04% 0,89
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54