Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


CAMİLERİ MÜMİNLER İMAR EDER


Camiler topluca Allah´a ibadet ettiğimiz, namaz, dua ve niyazda bulunduğumuz yeryüzünün en müstesna, Allah´a en sevimli olan mekânlarıdır. Camilerin kıymetinden ve kudsiyetinden dolayı camilere ?Allah´ın evi´ denilir.
Peygamberimiz(sav) ilk cami olarak, Kuba´da daha sonra da Medine´de Mescid-i Nebi´yi inşa etmiştir. Müslümanlar yaşadıkları yerlerde hep bu ilk camileri örnek alarak yerleşim yerlerinde cami inşa etmişler hatta Müslümanların yaşadığı birçok şehir cami etrafında kurulmuştur.
Camiler bulundukları beldelerde İslâm´ın sembolüdür. Peygamberimiz yanına Müslüman olmaya gelen ve memleketlerine dönen kimselere hemen ilk iş olarak yaşadıkları beldelerde cami yapmalarını emir buyurmuştur. Bu minvalde bir yerleşim yerinde Müslüman varlığının alâmeti o yerde, cami bulunması ve ezan okunmasıdır. Camileri imar etme vazifesi de bizzat müminlere verilmiştir.
Yüce Allah Kur´an-ı Kerim´de Tevbe sûresinin 18.ayetinde: ?Allah´ın mescitlerini ancak Allah´a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah´tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır.? buyurmuştur.
Bu ayetteki ?imar´ı iki şekilde anlamak icap eder. Birincisi camilerin inşası, vücuda getirilmesidir ki, ibadethanelerinin yapımını kimseden beklemeden müminler yapmalıdırlar. ?Her kim Allah için bir mescit bina ederse, Allah ona cennette bu mescidin benzeri (bir köşk) bina eder.? buyurdu Peygamberimiz bu inşanın faziletini anlatmak üzere.
Camiler inşa etmek ve camilere sahip çıkmak mümin olmanın; camilerin harap olmasına, işlevsiz hâle getirmeye çalışmak da dinden uzaklaşmanın ve zalimleşmenin alâmetidir.(Bakara,114)
İkincisi de bu ayetin geldiği sebebe bakılırsa Mekkeli müşrikler Kâbe´yi tamir etmeyi, onu korumayı ve orayı ziyarete gelenlere ikramlarda bulunmayı Allah´ın rızasını kazanmak için yeterli görüyorlardı. İman ve ibadetleri yoktu. Yüce Allah ise camiyi yapı olarak inşa etmek değil de asıl camiyi manen inşa anlamına gelecek şekilde imar etmenin önemini işaret etti.
Camiler, cemaatle namaza devam etmekle imar ve ihya olur. Aslında camileri imar etmek kişinin kendi ruhunu, kalbini ve ahiretini imar etmesi anlamına gelir.
Kalbi camilere bağlı olan (camiyi seven, namaz için camiye devam eden, namaz aşığı) Müslüman kıyamet günü Allah´ın rahmetine nail olacaktır. Camide hayat bulur mümin. Camide temizlenir, camide kendini, rabbini, yaratılış gayesini bulur.
Müslümanlar camilerde günde beş vakit, haftada bir Cuma namazında, yılda birkaç kez bayram namazlarında ve bütün Müslümanlar da yılda bir kez hacda Beytullah´ta buluşur. Çünkü Camiler, müslüman olan herkesi kucaklayacak ve içine kabul edecek yegâne yapılardır. Müslümanların hiçbir ayrıma tabi olmadan buluşma yeri camilerdir.
Kıymetli okurlar, ülkemizde her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanmaktadır. Hafta vesilesiyle camilerimizi hayırlarıyla ayakta tutan bütün kardeşlerimize teşekkürü borç bilir, cami görevlilerimize de kolaylıklar ve hayırlı ömürler dilerim.

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli

Balıkesir

19.04.2024

  • İMSAK 04:38
  • GÜNEŞ 06:12
  • ÖĞLE 13:08
  • İKİNDİ 16:53
  • AKŞAM 19:55
  • YATSI 21:22