Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Hilmi ÇETİN


CAMİLERİMİZ CEMAATİNİ BEKLİYOR


16 Mart´tan sonra Koronavirüs (Kovid-19) salgın hastalığı sebebiyle cemaatle ibadete kapanan, 29 Mayıs´tan sonra kısmen açılan camilerimizde, 24.06.2020 tarihi itibariyle beş vakit namaz ve cuma namazı cami içinde cemaatle kılınacaktır.
Kıymetli okurlar, camilerin kapalı olduğu dönemde genel olarak bir hüzün oluştuğu gözleniyordu. Camilerde cemaatle ibadet yapamamanın içimizde oluşturduğu bir boşluk ve mahcubiyet vardı, olmalıydı da. Şükürler olsun artık camilerimiz tamamen açıldı.
Ancak sanki aylardır camiden mahrum kalınmış gibi bir durum camilerimizde gözlenmiyor. Tabi değerlendirme yapabilmek için henüz erken. Şimdilik genel manzaradan anlaşıldığına göre, görünen şu ki maalesef ne salgından gereğince ibret alınmış ne de camilerle ilgili yaptığımız güzellemelerin aslı varmış.
Tabi camilerimizde şu anda cemaat eksikliğinin birkaç sebebi olabilir. Salgın hastalık henüz atlatılmış değil. İnsanımız tedirgin. Evinden çıkmaya ve sosyal hayata karışmaya çekinen kardeşlerimiz var. Bu normal. Cemaatle namaza katılımdaki düşüklüğün bir sebebi bu olabilir.
Diğer yandan insanoğlu çevreye çabuk intibak sağlayabilen bir varlık aynı zamanda. Yaşadığı hali ebedileştirmesi ve bunu yeni normal olarak yaşaması bir anlamda mutasyona uğramak gibi. Şunu demeye çalışıyorum, camiler kapandı üzüldük belki ama diğer taraftan evde namaz kılmaya alıştık. Birde cemaatle namazın ehemmiyetini mi unuttuk, yoksa bedenimizin tembelliği mi söz konusu, bunu size bırakıyorum.
Sevgili okurlar, geçen yazımızın konusu salgın döneminde camilerimizde gerçekleşen değişimlerdi. Ve bundan dolayı ben demiştim ki ?gönlünüz ferah olsun´. Tabii ki uygulamaların fıkhî boyutu ve ibadetlerin geçerliliği bakımından yeni uygulamalarda temel olarak bir eksiklik yoksa da, yüzyıllara dayanan, alışılagelmiş cami içi uygulamalar küçük de olsa değişikliklere uğradı. Tedbir kapsamında camide kalış süremizi kısa tutmak için bizi manen doyuran birçok sünnet-müstehap cinsinden uygulamada nakısa oluştu. Bu yeni uygulamalara henüz intibak sağlamış değiliz. Camiye gelenler olarak bir eksiklik duygusu oluşuyor, içimizde.
Ayrıca camilerimiz ibadethane olmasının yanında aynı zamanda resmi kurumlar. Yönetiminin ve işleyişinin bir mevzuatı var. Camilerimizin idarecileri cami görevlileri. Camilerinin bu yönünün çok farkında değildik.
Salgın öncesinde ?cami adabı´ başlığı altında uyduğumuz kurallar dışında camiye girip-çıkarken bizi bağlayan ve zorlayan çok fazla kural yoktu. Şimdi öyle oldu ki abdest alınarak gelinecek, seccade getirilecek, maske takılacak, musafaha yok, işaretlenen yerlerde durulacak gibi sayamayacağımız kadar kural olunca zannediyorum bu yeni döneme adapte olamıyoruz. Hatta birçok kuralı kabullenmekte hâlâ zorlananlarımız var.
Gönül ister ki ferah ferah yine camilerimize doluşalım ve omuz omuza müminler olarak muhabbetimizi artıralım, ibadetlerle coşalım. Şartlar biraz ağır olsa da kurallara riayet ederek ve durumu da kabullenerek camilerimize koşmak zorundayız. Çünkü camiler Allah´ın evi ve Allah(c.c.) bizi evine çağırıyor, bu davet reddedemeyiz. Haydin namaza, haydin kurtuluşa!

  • BIST 100

    8986,9%2,05
  • DOLAR

    32,32% 0,24
  • EURO

    35,02% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2282,40% 0,23
  • Ç. ALTIN

    3847,12% -0,20
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli

Balıkesir

28.03.2024

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:52
  • ÖĞLE 13:19
  • İKİNDİ 16:49
  • AKŞAM 19:35
  • YATSI 20:54