Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

ÖNDER BALIKÇI


?Cesur? ve hayvan hakları


Önce şu gerçeğin altını çizeyim. 40 yılı aşan basın yaşamım boyunca hiçbir zaman araştırmadan haber yazmadım. Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi beden eğitimi öğretmeni Hasan Kıroğlu´nun, okulun bahçesinde, ?Cesur? isimli köpeği ezerek öldürmesi olayı da dahil. Olaya gözyaşlarıyla tanık olan öğrenciler, olayı görerek, ?Cesur?u kendi aracıyla veterinere götüren Ayyıldız Anadolu Lisesi kantincisi Şehriye Tosun ile bire bir görüşmeler yaptık, gazeteci kardeşim Tufan Dalgıç ile birlikte. Bu arada, olaydan sonraki gün, Hasan Kıroğlu´nun, okulun öğretmenler odasında yaptığı bir canlının ölümüne neden olmasını umursamaz tavırlar içinde, ?Ne olmuş yani. Altı üstü bir köpek. Bunlar, her yıl, en az 10 kez doğuruyor. Bandırma, köpek kaynıyor. Biri öldüyse ne olmuş? şeklinde sözler söylediğini de bazı öğretmenlerden öğrenince kanımız dondu, şoke olduk.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası açık. Bir sokak hayvanına çarpan kişinin, hemen onu, kendi aracıyla en yakın veterinere götürmesi gerekiyor. Hasan Kıroğlu, arabasıyla ?Cesur?u bir kez ezdiğinde, çevredeki öğrenciler, çığlık çığlığa bağırıyor ve öğretmeni uyarıyorlar. Otomobilin içindeki öğrenci de ?Hocam, bir şeyi ezdiniz!? diyor. Hoca, umursamayarak, ?taştır, taştır!? deyip, bu kez arabasıyla geri geri çıkarak, ?Cesur?u bir kez daha eziyor. Sonra, araçtan iniyorlar. ?Cesur?, kanlar içinde. Öğrencilerden biri, hemen veterineri arıyor. Bu arada, kantinci Şehriye Tosun da, olay yerine geliyor. Hasan Kıroğlu, ?Benim, veterinere verecek param yok!? deyince Şehri Hanım, ?Ben götürürüm? deyip, ?Cesur?u, kendi arabasına alıyor. ?Cesur?, okulun yakınında bulunup, köpeği çok seven bir öğrencinin evinden çağrılıp onun kucağında araca taşınırken, Kıroğlu´nun yaptığı tek iş, köpeği ayaklarından tutarak, arabaya yüklemek, o kadar! Daha sonra, kendi aracıyla veterinere bile gitmiyor.
Gelelim, olayın ikinci bölümüne.
Köpek, ezildikten sonra bahçede bulunan, ismi bende saklı bir öğretmen, ?Hocam, bırak köpeği, senin arabanda hasar var mı?? deyince, birlikte arabayı inceliyorlar.
Bunların hepsi ne yazık ki doğru.
Şimdi, bölgedeki güvenlik kamerasının görüntüleri de önemli. Okulun müdürü Zerrin Hanım´ı özellikle uyarıyorum. Bu görüntülere sakın ha bir şey olmasın! Siz, anlarsınız, ne demek istediğimi!
Tekrar söyleyeyim, olay kaza bile olsa, Hasan Kıroğlu´nun, köpeğin ölümünü umursamamasına ve daha sonra söylediği sözleredir, tavrım.
Bu arada, ben telefonla arayarak, üyesini korumak adına, ?Hocamız çok iyidir, çok şekerdir!? tavrına giren Eğitim-İş Bandırma Temsilcisi Kadir Taylan da beni hem çok üzdü, hem de çok şaşırttı. Her meslekten yanlış iş yapan kişiler çıkabilir ve onlar, üyeniz bile olsa savunmamalısınız.
Diğer sözüm de, hocanın öğrencisi olduğunu belirterek, ?Hocamız bir tanedir, bir tanısanız? diyerek beni arayan Mustafa Karaduman´a. Böyle bir kişiyi tanımak istemiyorum!
İnanıyorum ki ?Cesur?, Bandırmayı, sokak hayvanları konusunda birleştiren bir sembol olacak! Onlara kötü davranan, vicdanları olmayan herkes, bundan sonra daha dikkatli olmak zorunda! Yok öyle yağma!
Bu konuda yazacaklarım daha bitmedi!

Bir
14.02.2017 10:46:47
İnsanları bu kadar ağır şekilde eleştirmenin ayrı bir yanlış olduğunu düşünüyorum

  • BIST 100

    9691,16%0,48
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli

Balıkesir

25.04.2024

  • İMSAK 04:37
  • GÜNEŞ 06:10
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:03
  • YATSI 21:30