Bugün, 23 Nisan 2024 Salı

Hilmi ÇETİN


ÇOK ŞÜKÜR KAVUŞTUK RAMAZAN’A

,Yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun ki; bu gece(1 Nisan Cuma) Ramazan ayına erişmiş olacağız. Bugün ilk teravih namazını kılacağız. Cumartesi günü ilk orucumuzu tutacağız. Ve böylece manevi iklime adım atacağız.


,Yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun ki; bu gece(1 Nisan Cuma) Ramazan ayına erişmiş olacağız. Bugün ilk teravih namazını kılacağız. Cumartesi günü ilk orucumuzu tutacağız. Ve böylece manevi iklime adım atacağız.
Sevgili okurlar, elhamdülillah camilerimizde bu yıl teravih namazlarını cemaatle eda edeceğiz. İlçemizde hatimle teravih namazı da AİHL Şehit Gürdeniz Erdoğmuş tatbikat camiinde kılınacaktır.
Yine camilerimizde farklı vakitlerde mukabeleler okunacak.
İlk teravih namazı bu akşam(1 Nisan saat 21.00’de.) İlk imsak 05.18’de ilk iftar da 19.41’de insallah.
Kıymetli okurlar, üç ayların girişiyle, Regaib Kandili ile başlayan Ramazan ayına hazırlık sürecimiz sona erdi. Rabbimiz lütfetti, “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek eyle, bizi Ramazan ayına ulaştır” duamız karşılık buldu ve on bir ayın sultanına kavuştuk.
Ramazan ayı, hicrî-kamerî takvimin 9.ayı. üç ayların sonuncusu. Peygamberimizin nitelemesiyle ’mübarek bir ay’. Onbir ayın sultanı.
Özlem ve hasretle beklediğimiz Ramazan ayı rahmet, mağfiret ve beraat ayıdır. Aynı zamanda Kur’an, oruç, teravih, fıtır sadakası ve itikâf ayıdır. Gecesi ayrı gündüzü ayrı imkânlarla ve ikramlarla dolu ibadet mevsimidir, Ramazan.
Sevgili okurlar,
Allah Resülü Ramazan’ın gelişini sevinçle karşılardı. Biz de benzer şekilde içimiz kıpır kıpır, fırsat mevsimini buyur ediyoruz gönüllerimize, yuvalarımıza.
Arapçada, kiri ve tozu silip süpüren yağmura “ramzâ” denir. Ramazan kelimesi bir görüşe göre buradan alınmıştır. Çünkü Ramazan, yağmurun, pisliği süpürdüğü gibi insanın kötü huylarını, nefsani arzularını ve günahlarını silip süpürür.
Bazıları “Ramazan, güneşin kavurucu sıcağından taşların yanmasını anlatan ‘ramaz’ kelimesinden türemiştir.” der. O vakit Ramazan, dünyadayken kulun süflî arzularını yakan bir kor olur, günahlarından dolayı cehennem ateşinde yanmaması için…
Ramazan ayı adını nereden alırsa alsın, kulun açlığını, susuzluğunu umursamayıp nefsini sabırla terbiye ettiği, rahmet selinin göklerden inerek bencillik, hırs ve açgözlülüğü silip süpürdüğü aydır. Ramazan, bereketin, ilahî lütuf ve bağışlamanın adıdır.
Ramazan, ötelerden gelen tatlı bir esintidir. Ayrılırken ardında rahmet, bereket ve kurtuluş esintileri bırakan bir rahmet rüzgârıdır o! Sabır ayı, sabır insanına dönüştürdüğü kula veda ederken sanki kulağına usulca fısıldar “Sabredenlere ödülleri hesapsız verilir.” diye.
Değerli okurlar,
“(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır…” Bakara,185.ayetinde görüldüğü üzere Kur’an’da adı geçen ve Kur’an’la şereflenmiş olan bir aydır Ramazan ayı. İçerisinde bin aydan daha değerli olan kadir gecesini barındırır Ramazan ayı.
Ashabına sevinçle şöyle müjdeler Allah’ın Resulü, Ramazan ayı yaklaştığında:
“Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah bu ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, bu ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ'ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah'ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.”
Her yıl gönlümüze misafir olan Ramazan’ı ihya ederek uğurlamayı nasip etsin Yüce Allah.
Rabbimiz bu Ramazan ayını hayırlara vesile eylesin. Hayırlı Ramazan’lar dileriz.
 

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00
  • Salı 28.5 ° / 14.1 ° false
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli

Balıkesir

23.04.2024

  • İMSAK 04:31
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 13:07
  • İKİNDİ 16:54
  • AKŞAM 19:59
  • YATSI 21:28