Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


CUMA NAMAZI NASIL KILINIR


Bir kimseye cuma namazının farz olması için o kimsede altı şartın bulunması gerekir: 1. Erkek olmak,2. Hür olmak,3. Mukim olmak,4. Sağlıklı olmak,5. Kör olmamak,6. Ayakları sağlam olmak.
Bu şartlar kendisinde olmayan kimseye cuma namazı farz değildir. Buna göre, kadınlara, hürriyeti elinde olmayanlara, yolculara, hastalara, iki gözü kör olanlara, ayakları olmayan kötürümlere cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olanlar, camiye gidip cumayı kılarlarsa namazları sahih olur ve o günün öğle namazının yerine geçer.
Cuma namazının sahih(geçerli) olmasının şartları altıdır:1. Cuma namazı kılınan yerin şehir veya şehir hükmünde olması. 2. Cuma namazını devletçe görevlendirilen bir kişinin kıldırması 3. Cuma namazının öğle vaktinde kılınması. 4. Namazdan önce hutbe okunması. 5. Cuma kılınan yerin herkese açık olması 6. İmamdan başka en az üç kişi cemaat bulunması.
Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rekâttır. Cuma günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rekât olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir: ?Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya.? Cumanın ilk sünnetinin kılınışı, aynen öğle namazının dört rekât sünneti gibidir.
Camiye geç gelen birisi eğer imam hutbe okumak için minbere çıkmışsa artık cumanın ilk sünnetini kılmaz. Sünneti kılarken imam minbere çıkmaya başlamışsa namazını fazla uzatmadan kılar.
Sünnet kılındıktan sonra hatip minbere çıkar ve oturur. Bundan sonra camiin içinde bir ezan daha okunur. İmam usulüne uygun bir şekilde hutbeyi okur.
Cuma günü imam minbere çıkıp iç ezanın okunmasından itibaren Cuma namazının farzı kılınıncaya kadar alışveriş ve benzeri bir dünya işiyle meşgul olmak Hanefîler´e göre tahrîmen (harama yakın) mekruhtur.
Namazda yasak olan her şey hutbede de yasaktır ki; hutbe okunurken hatibin dikkatle dinlenmesi, cemaatin konuşmayıp susması, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerekir. Bize de sıkça sorulan hutbede yapılan dualara ?amin´ deme konusunda İslâm âlimleri, elleri kaldırmadan sessizce amin demenin veya Hz. Peygamber (s.a.s.)´in ismi zikredilirse salat-ü selam okumanın caiz olduğunu söylemektedirler.
Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder: ?Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama.?
Cumanın farzına yetişen birisi Cuma namazına yetişmiş sayılır.
Farzdan sonra cumanın dört rekât son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: ?Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya.?
Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.
Cumanın farzı bittikten sonra son sünnetini kılmayanların arttığı gözlemlenmektedir; son sünnet ihmal edilmemelidir.
Bir de cumanın son sünnetinden sonra kılınan zuhr-i âhir namazı(4 rekat) ve vaktin son sünneti(2 rekat) konusu vardır. Peygamberimizden sonra oluşan bazı şartlar ve tereddütlerden dolayı ?son öğle´ namazı adı altında bir namaz kılına gelmiştir.
Bugün için Diyanet İşleri Başkanlığının fetvası şöyledir: Cuma namazı kılanların ayrıca zuhr-i âhir (son öğle namazı) kılmaları gerekmez. Ancak bu namazı kılmak isteyenler için de bir sakınca söz konusu değildir. İsteyen kılmakta serbesttir. Zuhr-i âhirin ve vaktin son sünnetinin yerine kaza namazı kılınması da tavsiye edilir.
Cumanızı tebrik ediyorum.

  • BIST 100

    9073,5%-0,07
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55