Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


DİN GÖREVLİLERİ SADECE CAMİ GÖREVİ Mİ YAPAR?


DİN GÖREVLİLERİ SADECE CAMİ GÖREVİ Mİ YAPAR?
Elbette hayır.
Kıymetli okurlar, başlıktaki soruya hayır diyerek başladık. Zira cami görevlilerinin yürüttüğü birçok görev vardır ki, bu görevin sadece bir kısmı cami görevidir.
Malumunuz olduğu üzere cami görevlileri de bütün memurlar gibi anayasaya ve kanunlara tabi bir devlet memurudurlar. Ve devletin nerede ne ihtiyacı varsa kendilerine tevdi edilen vazifeleri yaparlar. Bunun en yakın örneklerini hali hazırda içinde bulunduğumuz salgın hastalık sürecinde görmekteyiz.
Camideki irşatla salgın hastalığın anlaşılması, mümin idrakiyle yorumlanması ve kulluk şuuruyla tedbirlere uyulması hususunda din görevlileri sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu görev azımsanacak ve hafife alınacak kadar küçük değildir.
Din görevlileri Vefa Sosyal Destek gruplarında ve filyasyon ekiplerinde de görev almakta; hasta, yaşlı ve muhtaçların yanında olarak destek hizmeti vermektedirler.
Değerli okurlar, din görevlileri esasen dünyaya gelir gelmez kulağımıza ezan okuyarak hayatımıza girerler. Buradan başlayarak en sevinçli ve kederli günlerimizde Kur´an, dua, mevlit okumak suretiyle manevi destekleriyle bir hocadan çok bir arkadaş ve bir komşu gibi yarenlik ederler.
Çocuk, sünnet ve asker mevlitlerinde, evlilik sürecindeki bütün noktalarda, hastalık zamanlarında ve nihayet ölüm gelip çattığında yanımızda yine din görevlileri vardır.
Hele bir yakınımızın ölümünün o zor ve ağır yüküyle karşı karşıya kaldığımızda, cenazenin teçhiz ve tekfini, ardından taziye/teselli vazifesi hep din görevlisine düşer. Çoğu zaman cenazenin hazırlanması ve defninde cenaze yakınları çekinip korkarken din görevlisi fedakarlık gerektiren bu ağır işi hassasiyetle üstlenir.
Yine doğru dini hayatın ikamesinde Kur´an kurslarını ve camideki vaaz-hutbe-sohbet ve yaygın eğitimi unutmamak lazım.
Sevgili okurlar, cami görevlileri camilerinde imam yani idarecidirler. İmamlık ve müezzinlik vazifesi din görevlilerinin görevinin ana omurgasını oluşturur. Din-i mübin-i İslam´a yaraşır bir şekilde ve mevzuat çerçevesinde yürütülen cami içi hizmetleri yürüten görevliler, sahih din anlayışıyla, mutedil yaklaşımla, ezan, namaz vb. vazifeleri yaparlar. Bütün hizmetleri camiye gelen herkesi kucaklayarak ve ?hoş geldin´ diyerek ifa etmeye çalışırlar.
Camiyi ibadete hazırlamak, caminin maddi giderlerini karşılamanın yollarını bulmak, tamir-tadilat ve temizliğini sağlamak cami görevlilerinin büyük gayretleriyle gerçekleşmektedir. Elbette bütün bunlar hayırsever cami cemaatinin destekleriyle mümkün olmaktadır.(Allah onlardan da razı olsun.)
Diyanet´in yaygınlaşan görev alanları ile yurt içinde ve dışında din görevlileri hayatımıza hayırlı ve etkili katkılar sunmaya başlamışlardır. Hastane, huzurevi ve KYK yurtlarında manevi destek ve rehberlik görevlileriyle artık ?hoca camide´ değildir. Hamdolsun ki hoca her yerdedir. Çünkü din hayattır ve hoca da hayatın ta kendisi olan dini öğretmek ve temsil etmek için sahadadır.
Kıymetli okurlar, ezelden ebede, milli mücadeleden günümüze din hizmetinde bulunmuş bütün hocalarımızdan Cenab-ı hak razı olsun. Din görevlilerinin Camiler ve Din Görevlileri haftası kutlu olsun.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55