Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

İSMAİL HAKKI ÖZSARI


DOSTUM KANSER(!)


Yazımın başlığını her ne kadar ?Dostum Kanser´ diye attıysam da yine de ben O´nun dostluğuna pek güvenmem.
?Yılanın Dostluğu´ gibidir onun dostluğu. Zayıf anınızı, boşluğunuzu yakalamaya görsün. Isırıverir.
Efendim; bendeniz kendileriyle 1 Ağustos 1994 tarihinde tanıştım. Yüz kadar çeşidi varmış. Benimkisi en saldırganlarındanmış. (MALİGNE MELENOMA)
Doktorlarım öyle söyledi. Bu nedenle beni peşinen mağlup ilan ettiler. Birbirimizi şöyle bir iki yokladıktan sonra, benimle baş edemeyeceğini anlamış olmalı ki dostluğuna son verdi. Ha bu arada şunu söyleyeyim, öyle bir iki yoklama dediysem o kadar da kolay olmadı. On beş gün içerisinde üç ameliyat geçirdim.
Tamam, seninle uğraşmaktan vazgeçtim. Seni terk ediyorum dese de ben O´na hiç ama hiç güvenmem. Çünkü kendileri kalleştir. Zayıf anınızda arkadan vurmayı pek sever. Ama öyle ?Amansız Hastalık? falan değildir.
Her dilde telaffuz edilmesinde çok zorlanılan bazı sözcükler vardır. İçerdiği anlamlar korkunçtur. İşte kanser de bunlardan birisidir.
Kanser anlamını Latincede CARSİNOMA (Karsinoma) adlı bir yengeç türünden alır. Bu yengeç türünün özelliği, kendi kendisini yok etmesidir.
Tıpta kanserin oluşumunu ve nasıl bir hastalık olduğunu anlatan bir sürü açıklama var. Hücre DNA´sındaki mutasyondur. Kontrolsüz hücre çoğalmasıdır? vs.
Bakın, herkesin anlayacağı şekilde tanıtmaya çalışayım bu dostumu(!)
1- Genetik kodlama açısından: Daktilonuzun başına oturdunuz. Üç sayfa yazı yazdınız. Dönüp okuduğunuzda gördünüz ki, 70 tane sözcük hatalı yazılmış. İşte bunlar kanser hücreleridir. Kâğıdı tekrar daktiloya sokar bu hatalı sözcükleri düzeltirsiniz. Olay biter. Zaten insan vücudu da günde ortalama 70 kadar kanser hücresi üretiyor. Ancak bağışıklık sistemi hücrelerimiz bunları hemen tepeleyip yok ediyor.
2- Anarşizm açısından: Diyelim ki bir derneğe üyesiniz. Aranızda üç-beş kişi var ki yönetim kurulunun aldığı kararlara hiç uymuyor. Kendi başlarına buyruk davranıyorlar. Her fırsatta sizi zorda bırakıyorlar. Bunlardan kurtulmak için alırsınız genel kurul kararını, yaparsınız ihracınızı olay biter. Kanser hücreleri de beynin verdiği emirlere uymayan, kural tanımayan asilerdir. Yapacağınız iş basit. Derhal savunma sistemini harekete geçirir, işlerini bitirirsiniz.
3- Ait olduğu bütünü yok etme açısından: Tarla açmak için orman yakan insandır kanser hücresi. Villalar yapmak uğruna ormanı sökenlerdir kanser hücresi. Güzelim verimli ovaların ortasına gelip kirli fabrikasını kuran, sonra da hiçbir önlem almadan fabrikanın atıklarını akarsulara verenlerdir kanser hücresi. Petrol uğruna binlerce ton bombayla dünyamızı kirletenlerdir kanser hücresi. Hepsinin de ortak yanı, ait oldukları bütünü (dünyamızı) yok etmektir. İşte kanser de böyledir. Ait olduğu bedeni yok eder.
Gelelim kanserin nedenlerine: Hem genetik hem de çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır kanser. Eğer sebebi genetikse pek engelleme şansımız yoktur. Yüzde yirmisi bu türdendir.
Son yıllarda genetik bilimciler bu konu üzerinde uğraşmaktalar. Dileyelim başarılı olsunlar. Yüzde sekseni de çevresel faktörlerden kaynaklanır. Eğer böyleyse önlemek mümkündür.
Nasıl mı önleriz? Bakın anlatayım: Yaşam Koşullarına özellikle beslenme şeklinize çok dikkat etmeniz gerekir. Bağışıklık sistemini çökerten depresyonlardan (çökkünlük, keder, üzüntü) kaçınılmalıdır. Çevre kirliliğine yol açan atıkların önüne geçilmelidir. (Burada egzos gazları çok ön plana çıkmakta.) Güneşten nasıl yararlanacağımız çok iyi bilinmelidir. Kimyasal boyalarla temastan kaçınılmalıdır.
En önemli neden ise sigara! Bu illeti kullananlar bana kızmasın. Sigara mutlaka terk edilmeli. Hiçbir kanser türü yok ki sigarayla bağlantılı olmasın. İster aktif içici, ister pasif içici olsun çok şey fark etmiyor.
Bir adım daha ileri gidiyorum.
Sigara içmek, vücuda kanser hücresi enjekte etmektir. Bütün bu söylenenlere dikkat ettiniz veya etmediniz. Bu dost(!) bir gün karşınıza çıkabilir. Erken tanıyalım ki kök budak salmadan ilişkimizi hemen keselim.
Eğer:
1- Kesik kesik öksürüyor ve balgamda kan görünüyorsa,
2- İdrar yapma ve dışkılama alışkanlığınıza bir anormallik varsa, idrarda ve dışkıda kan görünüyorsa,
3- Anlam veremediğiniz kilo kaybınız varsa,
4- Dayanılmaz baş ağrılarınız oluyor ve buna vücudun herhangi bir yerinde uyuşma, kusma eşlik ediyorsa,
5- Vücudunuzun herhangi bir yerinde bir kitle elinize geliyorsa,
6- Israrla kapanmayan yaralar mevcutsa,
7- Vücudunuzdaki benlerde kaşıntı, büyüme, kanama varsa, hemen bir uzmana koşun.
Çünkü bu dost(!) kapınızı çalmış olabilir.
Kanserden hep dost dost diye söz ettim. Tabii ki siz de pekâlâ kanserin dost olmayacağını bilirsiniz. Ancak şunu unutmayın; ?Bir düşmandan kurtulmanın en akıllı yolu, onunla dost olmaktır?
Saygılarımla.

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55