Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ÖNDER BALIKÇI


Ekrem Balıbeki çok özleyeceğim

Ekrem Balıbeki çok özleyeceğim


Üzüntümü dile getirmeye sözcükler yetersiz kalıyor.
Ekrem Ağabey ile dostluğumuz, 35 yıla yaklaşmıştı, neredeyse. Bu süre içinde, O`nun kurarak, bugünlere getirdiği YENİ HABER Gazetesi`nin yazı ailesi içinde yer almanın mutluluğunu yaşadım, hep. Bu süre içinde, birbirimizi bir gün olsun kırmadık. Yolum ne zaman, yaşamımı sürdürdüğüm Bandırma`dan, Balıkesir`e düşse mutlaka uğrardım, YENİ HABER`e.  Kendisiyle ağabey-kardeş ilişkisi içinde basın yaşamı üzerine sıcak söyleşiler yapardık.
Meslek ilkeleri ve etiğine gönülden bağlıydı. Her ne kadar, gazetenin sahibi konumunda bulunsa da, tam bir basın emekçisiydi. Gazetesinin haberlerinden, yorumlarına dek tüm yazılarıyla bire bir ilgilenirdi. En büyük üzüntüsü ise basın mensuplarının birbirleri arasındaki dayanışma eksikliği ve vefâsızlığıydı.  "Ah, Önder. Senin, Balıkesir`de yaşamanı o kadar isterdim ki!" sözlerini hiç unutmayacağım. Kendisini her zaman Bandırma`ya davet ederek, "Ekrem Ağabey. Bırak yaşadığın sıkıntı ve üzüntüleri, birkaç gün olsun Bandırma`ya gel! Bir değişiklik olur ve seninle efkâr dağıtırız" dediğimde, hep geleceğini söylerdi ama bir türlü gerçekleştiremezdi, bu ziyareti.
35 yıla yakın süredir haber, röportaj ve köşe yazılarımın yayınlandığı YENİ HABER`de, yazılarımın tek sözcüğüne dokunulmadı. Bana her zaman büyük güven duyarak, sevgi ve saygısını hiç esirgemedi. Ben de, kendisine her zaman büyük saygı gösterdim.
Yerel bir gazetenin yaşatılması için gösterilen olağanüstü çaba denilince aklıma hep Ekrem Balıbek gelecek. Gazetesini yaşatmak için büyük borçlar içine girerken, yazlığını, gazetesinin binasını, otomobilini satmak zorunda kalarak, küçük bir yere taşıdı, gazetesini. Tüm bu sıkıntılarına karşın meslek onurunu her şeyin üzerinde tuttu. Gazetecilik ilkeleri ve ahlâkından hiç ödün vermedi. Kimseye karşı ezilip büzülmedi. Mesleğini, kalemini "şantaj gazeteciliği" için asla kullanmadı.
Haksızlıklara karşı direnen bir yapısı vardı, Ekrem Ağabey`in. Sonucu ne olursa olsun, inandığı konularda, cesurca kullanırdı, kalemini. Gazeteciliğin temel ilkeleri arasında yer alan "fikr-i takip"e önem verir, olayları ve konuları, sonuç alınıncaya dek izleyip, yayınlarını sürdürürdü.
Geçtiğimiz günlerde, 44 yaşına basmıştı, gazetesi YENİ HABER.
Yine, geçtiğimiz günlerde, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti`nin gecesinde, cemiyetin, yaşamını sürdüren üç kurucu üyesinden biri olarak, M. Reşit Kıpçak ve H.Basri Atılganer ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün elinden ödül alma mutluluğunu yaşamıştı.
Yıllardır, aynı sektördeki meslektaşlarından bazıları ile yaşadığı polemikler de, çok üzüyordu, Ekrem Ağabey`i. Takdir beklemiyordu ama bu denli vefâsızlığı, hakareti de hak ettiğini hiç düşünmüyordu. Bir yandan, ekonomik darboğaz içinde  ve gazetecilik dışında hiçbir iş yapmadan gazetesini ayakta tutmaya çalışırken, öte yandan mesleki dayanışmadan uzak saldırıları hiç de hak etmediğine inanıyordu.
Türk basını, idealist bir çizgide, yıllardır mücadele veren gerçek bir gazeteciyi yitirdi.
Ekrem Ağabey`i çok özleyeceğim.
  • BIST 100

    9073,5%-0,07
  • DOLAR

    32,37% 0,17
  • EURO

    34,96% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2324,68% 0,24
  • Ç. ALTIN

    3915,37% 1,87
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli

Balıkesir

29.03.2024

  • İMSAK 05:26
  • GÜNEŞ 06:50
  • ÖĞLE 13:18
  • İKİNDİ 16:50
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 20:55