Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Hilmi ÇETİN


ENGELLİLERE YARDIMCI OLMAK HAYIRDIR


Yaratılmışların en mükemmeli ve en şereflisi olan, âlemde var olan her şey hizmetine sunulan insanın Allah katındaki değeri îman, ibadet, sâlih amel, takva ve güzel ahlakı nispetindedir. Çünkü Allah insanları bu açıdan değerlendirmekte, onların fizik yapılarına, renklerine, ırklarına, cinsiyetlerine, sağlam veya engelli oluşlarına bakmamaktadır.
Kur´ân´da dünya veya âhiret hayatında, hakîkî, çoğunlukla mecâzî anlamda görme, işitme, konuşma, ortopedik ve zihinsel engellilik ile genel anlamda hastalıklardan söz edilmektedir. Hakîkî anlamdaki engellilik, ya benzetme veya dîni görevlerde ruhsat bildirme veya tedâvi etme veya değer verme bağlamında geçmektedir.
Kur´ân´da, fiziksel anlamda çeşitli musibetlere maruz kalan peygamberlerden söz edilmiş ve bu sıkıntılar karşısında metanet ve sabır göstermelerinden dolayı örnek olarak övgüyle zikredilmişlerdir. Mecâzî anlamda engellilik; îman etmeyen insanların ilâhî gerçekleri anlamamaları, görmemeleri, duymamaları ve konuşamamaları bağlamında Kuranda, geçmektedir. Ahiret hayatında görme, duyma ve konuşma engelli olmak; hakîkî ve mecâzi anlamda, kâfirler için gerçekten kör, sağır ve dilsiz olmaları veya kendilerini sevindirecek şeyleri görememeleri, duyamamaları ve delil ile konuşamamalarıdır.
En güzel biçimde yaratılan insanın fizîkî ve ruhî varlığını sağlıklı olarak, sürdürmesi temel görevidir. Bu görevin ihmali, insanda bir takım özürlerin meydana gelmesine sebep olabilmektedir. Öte yandan insan, ölümü ve hayatı ile imtihan halindedir. Bazen nimetlerle bazen de musibetlerle imtihan olur. Dolayısıyla başına gelen her sıkıntının müsebbibi bizzat kişinin kendisi olmayabilir. İlâhî imtihanın yanı sıra, anne-baba ve toplumun da ihmal ve kusurları olabilir.
İster ilâhî bir imtihan sonucu, isterse kendisi ve diğer insanların kusuru sebebiyle olsun bir musibetle karşılaşsın insanın her şeyden önce metanet ve sabır gösterebilmesi gerekir. Bu, sıkıntılarından kurtulmak için maddî ve manevi çarelere başvurmasına engel değildir. Çarelere başvurur ancak ?musibet ancak Allah´ın izni ve takdiri ile olmuştur. O, izin vermeseydi olmazdı, bunda da bir hayır vardır diyerek? rahat olma bilincini kazanabilmesi, insanın Allah´a olan imanının sonucudur.
Engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırmak için yapılan her iş hayırdır, sadaka hükmündedir. Peygamberimiz konuşma güçlüğü çeken birine tercüman olmayı sadaka olarak nitelendirmiştir.
Adalet peygamberi Hz. Muhammed, âmâ sahabi Abdullah b. Ümmü Mektum´u kendisi sefere çıktığı zaman Medine´de yerine vekil olarak bırakmıştır. Ayağı aksayan Muaz b. Cebel isimli genç sahabiyi de Yemen´e yönetici olarak tayin etmiştir. Bu iki örnek engelli de olsa peygamberimizin gözünde herkesin kıymetli olduğunu, engelli insanlara da vazife verip onların topluma katılmasını sağladığını göstermektedir.
Hatta Peygamberimiz görme engelli bir Müslümana karşı küçük bir ihmali sebebiyle Allah tarafından uyarılmıştır.
Rabbimiz bütün hastalarımıza şifalar nasip eylesin. Ve güçlük çeken bütün engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırsın.

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Balıkesir

26.04.2024

  • İMSAK 04:35
  • GÜNEŞ 06:08
  • ÖĞLE 13:11
  • İKİNDİ 16:58
  • AKŞAM 20:04
  • YATSI 21:31